«Το ταξίδι του Οδυσσέα - κλασικές και σύγχρονες αναζητήσεις Ι»

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Leader στην Ιταλία
Καλαβρία, φεστιβάλ 1- 5 Μαΐου 2006


 


«Το ταξίδι του Οδυσσέα-κλασικές και σύγχρονες αναζητήσεις Ι»
Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Leader στην Ιταλία
Καλαβρία, φεστιβάλ 1- 5 Μαΐου 2006

Ο τίτλος παραπέμπει σε ένα ιστορικό και πολιτισμικό ταξίδι με αφορμή την περιπλάνηση του  Οδυσσέα. Τα θέματα που προσεγγίστηκαν ήταν η εξερεύνηση νέων τόπων, η προσέγγιση της κουλτούρας άλλων ανθρώπων, η μετανάστευση. Κι όλα αυτά καταλήγουν στο δρόμο για την αναζήτηση του ίδιου μας του εαυτού.



Οργάνωση:

Στην οργάνωση του φεστιβάλ συμμετείχαν η Τοπική Αυτοδιοίκηση Καλαβρίας, η C.O.E.- Επιτροπή Οργάνωσης Πολιτιστικών Γεγονότων, ο S.T.L-Τοπικός οργανισμός τουρισμού, το Κέντρο Ομηρικών Σπουδών και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Καλλιτεχνικός διευθυντής ήταν ο Μαrio Gallo, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη διοργάνωση του φεστιβάλ και του προγράμματος για τα σχολεία.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας του με φορείς στην Ιταλία, πρότεινε να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Γιαννιτσών. Το σχολείο παρουσίασε το έργο «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου. Μια πραγματική προσέγγιση διαπολιτισμική που καταργεί το φράγμα γλώσσας μέσα από την κίνηση, το χρώμα τις μάσκες και που βρήκε ανταπόκριση στα  παιδιά της Ιταλίας. 

Επίσης, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση εκπροσωπήθηκε από την Μπέττυ Γιαννούλη, η οποία πήρε μέρος στην ειδική Ημερίδα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση που οργανώθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Γεωργία Δελημπανίδου, Κυριακή Δούδη

Συμμετείχαν: Ασημακοπούλου Κατερίνα, Ζανταρίδης Κώστας, Μερεμετσάκης Θεολόγος, Μήτρου Μαρία, Μούκας Βασίλης, Πουλίδης Δημήτρης, Ραμπούση Θεοδώρα, Τάτση Κάτια, Τζανέλη Μαρία

Στο φεστιβάλ έλαβαν μέρος πέντε μαθητικές και φοιτητικές θεατρικές ομάδες από τη Βόρεια και Νότια Ιταλία. Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο σε δραστηριότητες με κοινό άξονα το θέατρο και τη μουσική. Οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε θεατρικές παραστάσεις από τα σχολεία, εργαστήρια, συνέδριο και  ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, η οποία θεωρείται, από μια μερίδα αρχαιολόγων, ως η χώρα των Φαιάκων.


 

Πρόγραμμα

Δευτέρα 1 Μαΐου
11.00 Καλωσόρισμα
11 .30  Παράσταση"Ο Φιλάργυρος" του Μολιέρου, Ομάδα Unitre – Πανεπιστήμιο Tre Età. Σκηνοθεσία: Giuseppe Miggiano
15.30-18.30 Εργαστήριο

Τρίτη 2 Μαΐου
11.00 Παράσταση"Περιπλανήσεις στα βήματα των ταξιδευτών" Λύκειο Scientifico“A. Meucci” Ronciglione. Συντονιστής:Luca Damiani
15.30-18.30 Εργαστήριο
20.00 Μουσικοχορευτική παράσταση “Hair” από το Χορευτικό –Μουσικό Ινστιτούτο  του Soverato

Τετάρτη 3 Μαΐου
11.00  Παράσταση«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου. Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Γιαννιτσών. Συντονίστριες: Γεωργία Δελημπανίδου, Κυριακή Δούδη
15.30-18.30 Συνέδριο: "Θέατρο, σχολείο και σύγχρονη κοινωνία"
Εισηγήσεις: εισηγητές καθηγητές Πανεπιστημίου στο χώρο της αρχαιολογίας, ειδικοί στο χώρο του θεάτρου και της μουσικής, οι υπεύθυνοι καθηγητές των σχολείων που συμμετείχαν. Το Πανελλήνιο Δίκτυο συμμετείχε με τον απολογισμό της 5ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης από την Μπέττυ Γιαννούλη και με γενικότερη αναφορά στις  εξελίξεις στο χώρο  θεάτρου και  εκπαίδευσης.

Πέμπτη 4 Μαΐου
11.00 Παράσταση “Navelli, Abruzo, Italy…Εδώ, εις μνήμην του ανθρώπου, δε γύρισε ποτέ κανείς". Ελεύθερη απόδοση από Gian Luigi Piccioli “Epistolario collettivo” Ed. Noubs, Chieti 2005 (1° ed. 1973). Λύκειο κλασσικών σπουδών  “Ennio Quirino Visconti” , Ρώμη –Ιταλία. Συντονιστές: Rosa Rossi, Luda Gianzi
Θεατρικός Σύμβουλος: Mario Gallo

Παρασκευή 5 Μαΐου
11.00 Παράσταση “Ο καλός στρατιώτης Σβέικ”. Ελεύθερη απόδοση: Jaroslav Hasek. Λύκειο κλασικών σπουδών “Buratti”, Viterbo- Ιταλία. Συντονίστριες: Patrizia Moretti, Angela Solaini
21.30 Μουσική από την Καλαβρία. Μουσική ένωση “evvivalamusica”, Chiaravalle -Catanzaro, Ιταλία
Κλείσιμο του φεστιβάλ αποχαιρετισμός για τον επόμενο χρόνο