Φεστιβάλ Θεάτρου για παιδιά και εφήβους

Οργάνωση: Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Υπό την Αιγίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Συνεργαζόμενος φορέας: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αντονέλλα Χήρα


2016

"4ο Φεστιβάλ Θεάτρου για παιδιά και εφήβους", 10-18 Σεπτεμβρίου 2016

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κορυφαίος θεσμός κύρους και προβολής της πόλης, συμπληρώνει 81 χρόνια λειτουργίας και με αγάπη και σεβασμό για την τέχνη και το παιδί, διοργανώνει το 4ο Φεστιβάλ Θεάτρου για παιδιά και εφήβους με διαγωνιστικό χαρακτήρα.

Από 10 έως 18 Σεπτεμβρίου 2016 οι επισκέπτες της ΔΕΘ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν θεατρικές παραστάσεις απ΄ όλη την Ελλάδα και δράσεις για παιδιά και εφήβους στο φιλόξενο υπαίθριο θεατράκι που βρίσκεται δίπλα στα γραφεία διοίκησης.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα του ΚΘΒΕ όπου την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη θα παρουσιάσει την παράσταση κουκλοθέατρου «Το Δώρο» σε σκηνοθεσία Koldo Vio εκτός διαγωνισμού.

Παράλληλα το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, ως συνεργαζόμενος φορέας, την Τετάρτη 14/9 και το Σάββατο 17/9 στις 17:30, πλαισιώνει το Φεστιβάλ με το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Σκληρό Καρύδι» βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Ε. Σβορώνου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Εμψυχώνουν οι Ιωάννα Μήτσικα και Αντιγόνη Τσαρμποπούλου.

Η είσοδος σε όλους τους επισκέπτες είναι ελεύθερη με το εισιτήριο της ΔΕΘ.

Οι παραστάσεις θα δίνονται καθημερινά στις 19.00.


Εργαστήρια στο πλαίσιου του «4ου Φεστιβάλ Θεάτρου για παιδιά και εφήβους»

Εργαστήριο για μαθητές - "Σκληρό Καρύδι"

Εργαστήριο για μαθητές - "Σκληρό Καρύδι"

Θεσσαλονίκη, 14/9/2016, Εργαστήριο για μαθητές, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 14/9/2016 5:30 μμ - 7:30 μμ Export event


"Σκληρό καρύδι"

 

Θεσσαλονίκη, 14/9/2016

Τόπος: Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του "4ου Φεστιβάλ Θεάτρου για παιδιά και εφήβους", 10-18 Σεπτεμβρίου 2016

Εμψυχώτριες: Ιωάννα Μήτσικα, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου

 

Λίγα λόγια για το "Σκληρό Καρύδι"

"Το Σκληρό Καρύδι" είναι ένα εργαστήριο βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο). Είναι κατάλληλο για μαθητές Δημοτικού και Α' Γυμνασίου -δωρεάν για περιορισμένο αριθμό σχολείων- με προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

​Το εργαστήριο και το βιβλίο με συνοδευτικό υλικό με δραστηριότητες διανέμονται δωρεάν και το όλο πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Στόχοι: Ευαισθητοποίηση των μαθητών για το προσφυγικό, καλλιέργεια ενσυναίσθησης και ικανότητας να μπαίνουν στη θέση του άλλου, καλλιέργεια αλληλεγγύης και κλίματος συνεργασίας στην τάξη, πρόληψη καταστάσεων απόρριψης και εκφοβισμού μαθητών που διαφέρουν. Για τους μεγαλύτερους μαθητές επίσης: καλλιέργεια στάσης ενεργού πολίτη, καλλιέργεια ικανότητας κριτικής σκέψης και ένταξης των προβλημάτων όπως το προσφυγικό στην παγκόσμια και συστημική τους διάσταση.

Περιγραφή: Εισαγωγικά παιχνίδια συγκέντρωσης και δημιουργίας πνεύματος συνεργασίας (δημιουργία ομάδων, σωματικών εικόνων κ.ά.).Εισαγωγή στην ιστορία που πραγματεύεται το  «σκληρό καρύδι». Διάβασμα αποσπάσματος και συνέχισης της ιστορίας από τους μαθητές (γραφή). Επεξεργασία των διαφορετικών εκδοχών συνέχισης της ιστορίας και δραματοποίησή τους με δυναμικές εικόνες. Συζήτηση για την έννοια του «ξένου». 


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Print

Number of views (1480)/Σχόλια (0)


Πρόγραμμα Παραστάσεων

Κυριακή 11/09 Θέατρο ΔΑΧΤΥΛΗΘΡΑ, “Τα Μπερδέματα” παραμυθιού παράσταση

Σκηνοθεσία: Θέατρο Δαχτυλήθρα. Διασκευή τραγουδιού: Λ. Αγγέλη. Τραγούδι: Κ. Μπαρμπαρούση. Κατασκευές: Α. Αρκουμάνης. Παίζουν: Φ. Σπανού, Β. Ιακωβάκη, Α. Αρκουμάνης

Οι τρείς μοίρες η Κλωθώ, η Λάχεση και η Άτροπος μοιραίνουν μια κοπέλα που ψάχνει την ευτυχία… Μία διαδραστική παράσταση γεμάτη κωμικές καταστάσεις, παρεξηγήσεις και μπερδέματα σε μια διασκευή του λαϊκού παραμυθιού ‘’Παπαρούνες’’

Δευτέρα 12/09 ΝΤΟΥΕΝΤΕ Θέατρο & Τέχνη, “Τα ρούχα του βασιλιά” του Χ. Κ. Άντερσεν

Κείμενο: Γ. Καλατζόπουλος. Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Σκηνικά: Ρ. Μιχαηλίδου. Μουσική: Φ. Σιδέρη. Παίζουν: Γ. Ανδρονικίδης, Γ. Αλνακά, Ε. Σταυρουλάκη, Ν. Γιαννακίδου, Ν. Σαμαρά, Α. Γεροφωκά, Α. Γεωργιάδου, Ε. Φουρίκου, Α. Κομματάς, Α. Βαστάκη. Μουσικοί: Φ. Σιδέρη, Ο. Πρεφτίτσης

Το κλασικό παραμύθι σε μια πανέξυπνη θεατρική διασκευή με ζωντανή μουσική. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στη δράση αντιδρώντας στις παράλογες αποφάσεις του βασιλιά, στην κοινωνική αδικία και προσπαθούν να αποκαταστήσουν την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

Τρίτη 13/09 Θέατρο ΡΕΤΡΟ, “Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι” του Χ. Κ. Άντερσεν

Σκηνοθεσία: Ε. Κάσσιου, Μ. Κυραγιάννη, Α. Φράγκου. Διασκευή κειμένου: Μ. Κυραγιάννη. Διδασκαλία υποκριτικής: Α. Αλεξανδρής. Διδασκαλία κούκλας: Ε. Καποκάκη. Κίνηση-Placement: Η. Μπριασούλης. Σκηνικά: Α. Μαγουλιώτη – Κοστούμια: Β. Στρατηγού. Μουσική επιμέλεια: Θέατρο ΡΕΤΡΟ. Παίζει: Α. Φράγκου. Φωνές: Μ. Κυραγιάννη, Ε. Κασσίου, Α. Παπαγεωργίου

Πρέπει να είσαι πριγκίπισσα για να θεωρείσαι ισότιμη; Η Βασίλισσα συμπεριφέρεται ισότιμα στο παιδί της; Ο πρίγκιπας μπορεί να φερθεί ισότιμα; Οι απαντήσεις επί σκηνής!

Τετάρτη 14/09 Θέατρο ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ, “Ο Γάιδαρος που έγινε αεροπλάνο” του Θ. Κοτανίδη

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Θ. Κοτανίδης. Σκηνικά: Α. Αμανατίδης – Κοστούμια: Ολ. Μουρουζίδη. Μουσική: Α. Σιάγας, Θ. Κοτανίδης. Παίζουν: Θ.Κοτανίδης, Ε. Πολιτίδου, Μ. Αηδονίδου

Στο αγρόκτημα του Μπάρμπα επικρατεί ηρεμία μέχρι που ο Μένιος,ο γάιδαρος με την προτροπή της κυρα-Μάρως αποφασίζει ότι θέλει να φύγει να …’’πετάξει’’. Όμως ο Μένιος χάνεται και ζει τη δική του περιπέτεια. Η ζωή έχει νόημα μόνο όταν υπάρχουν στόχοι. Το πείσμα είναι κραυγή αγωνίας και ένδειξη ανάγκης για καθοδήγηση.

Πέμπτη 15/09 Κουκλοθέατρο ΚΘΒΕ (εκτός διαγωνισμού), “Το Δώρο”

Σκηνοθεσία: Koldo Vio. Δραματουργική επεξεργασία: Πολυξένη Σπυροπούλου. Παίζουν: Ελ. Γιαννούση, Μ. Μελουβιώτης. Μουσικός: Π. Μέτσιος

Μια παράσταση με ζωντανή μουσική, γεμάτη χιούμορ και τρυφερότητα. Εκεί που δεν το περιμένεις τα άχρηστα γίνονται χρήσιμα! Τα άσχημα όμορφα! Ο Μάριος, η Ελένη κι ο Παύλος ανοίγουν τα φτερά τους και τα δικά μας φτερά στη φαντασία! 

Παρασκευή 16/09 Θέατρο ΣΟΦΟΥΛΗ, “Το τότε και το τώρα στου φαγητού την ώρα” της Κ. Παπαδάκη 

Σκηνοθεσία: Π. Χαρέλα. Μουσική: Χ. Γκατζοφλιάς. Χορογραφία: Κ. Καφαντάρης. Σκηνικά- Κοστούμια: Moda System. Eιδικές κατασκευές: Ε.Ευταξία. Φωτισμοί: Σ.Χαρέλας. Παίζουν: Κ. Καφαντάρης, Α. Περγαμινού, Μ. Καραγέωργου

Ποιές ήταν και ποιές τώρα οι διατροφικές μας συνήθειες? Με τί διασκέδαζαν χθες και με τι ασχολούνται σήμερα οι μαθητές; Μια παράσταση που θυμίζει έντονα στους ενήλικες τα σχολικά τους χρόνια ενώ τα παιδιά ανακαλύπτουν ηθικές και διατροφικές αξίες

Σάββατο 17/09 ΣΚΟΙΝΙ ΚΟΡΔΟΝΙ, “Ο Ποιητιτής και ο Αέναος κύκλος της Ζωής” της Λ. Πετροπούλου

Σκηνοθεσία: Λ. Πετροπούλου. Μουσική: Ζ. Κατσιλέρου. Χορογραφία: Τ. Παπαδόπουλος. Σκηνικά: Μ. Λάσχου, Τ. Παπαδόπουλος. Κοστούμια: Κ. Καραογλάνη. Παίζουν: Γ.Δρόσος, Λ. Κοκκίνου, Μ. Δραμηλαράκης, Λ. Πετροπούλου 

Ο Σοφός Εκούτ, η μικρούλα Πίφ, ο τρελούλης Φού σε μια διαδραστική παράσταση που θίγει τις αξίες της παιδείας, του σεβασμού στα πλάσματα γύρω μας, της ανιδιοτέλειας, της προσφοράς, της αγάπης και της ευγνωμοσύνης.

Κυριακή 18/9 GYPSY MOTH, “O γύρος της Μπουγάδας σε 30 λεπτά”

Σκηνοθεσία – Κείμενο: GYPSY MOTH. Παίζουν: Π. Βάσσου, Α. Ιορδανίδου

Δύο περιπλανώμενες τσιγγάνες απλώνουν την μπουγάδα σ ένα σκοινί. Μια κάμπια ξεκινάει το δικό της ταξίδι στο μικρό κόσμο των απλωμένων ρούχων ψάχνοντας να βρει μια φωλιά. Ποιός μένει μέσα στις τσέπες της φούστας; Ποιός κατοικεί στο κοριτσίστικο φόρεμα; Κατά το ρούχο και ο κάτοικος!

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 20.30, Απονομή Βραβείων του 4ου Φεστιβάλ θεάτρου για παιδιά και εφήβους

Μέλη Κριτικής Επιτροπής: • Έκτωρ Καλούδης, ηθοποιός • Τζένη Καραβίτη, θεατροπαιδαγωγός • Αμαλία Κοντογιάννη, φιλόλογος-θεατρολόγος


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Πληρ. 2106541600 / info@theatroedu.gr / www.theatroedu.gr