Ημ/νίες Εκδήλωσης: 26/8/2018 - 1/9/2018 Export event

Έμφυλοι ρόλοι με αφορμή τις Θεσμοφοριάζουσες

Πήλιο 26/8-1/9/2018, Ελπίδα Κομιανού, Ελένη Δριβάκου


Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση – Πήλιο 2018
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (
www.TheatroEdu.gr)
26/8-1/9/2018 Άγιος Ιωάννης Πήλιο

Συμπληρωματικό ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Έμφυλοι ρόλοι με αφορμή τις Θεσμοφοριάζουσες

Ελπίδα Κομιανού ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός
Ελένη Δριβάκου δασκάλα, θεατροπαιδαγωγός, κοινωνική λειτουργός

Εργαστήριο 3 ωρών

 

Με αφορμή τις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη θα ανιχνεύσουμε θέματα που αφορούν στη “διαμάχη” των φύλων, τους έμφυλους ρόλους, τη μίμηση ως πηγή ανίχνευσης της ψυχικής μας ταυτότητας που λειτουργεί πέρα από στερεότυπα. Χρησιμοποιώντας τεχνικές του δράματος στην εκπαίδευση όπως δάσκαλος σε ρόλο, debate και «Woosh», εμπλέκουμε τους συμμετέχοντες σε ένα βιωματικό παιχνίδι με το συγκεκριμένο έργο.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε  το χειμώνα του 2018 από τις Ελπίδα Κομιανού και Ελένη Δριβάκου και παρουσιάστηκε σε ενηλίκους στο πρόγραμμα "Εκπαιδεύοντας το Κοινό στο Αρχαίο Δράμα" στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Λυκείου Επιδαύρου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. 

 

 Η Ελπίδα Κομιανού σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Θεατρικού Οργανισμού “Μορφές” - Θέατρο Εμπρός, την περίοδο 1996-2000. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών - Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2014-2018). Ιδρυτικό μέλος του Δημοτικού Θεάτρου Ναυπλίου στο οποίο εργάστηκε ως ηθοποιός, ως μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής και ως υπεύθυνη παραγωγής πολλών από τις παραστάσεις του (1993-2013). Από το 2000-2003 υπήρξε μέλος της Ab ovo Εταιρίας Πολιτιστικών Συμβάντων (Αστική μη Κερδοσκοπική) πραγματοποιώντας βιωματικά σεμινάρια σε φοιτητές αρχιτεκτονικής.  Εργάστηκε ως δασκάλα θεατρικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (2003-2004). Tην περίοδο 2014-2016 υπήρξε ερευνήτρια - μέλος της ομάδας τεκμηρίωσης του ερευνητικού προγράμματος ARCH: Αρχειακή έρευνα και πολιτιστική κληρονομιά: το θεατρικό αρχείο της Socìetas RaffaelloSanzio - RomeoCastellucci. Είναι συν-ιδρύτρια του χώρου έκφρασης “Με ένα Καλειδοσκόπιο” στο Ναύπλιο όπου πραγματοποιεί το πρόγραμμα του Δημιουργικού Θεάτρου για παιδιά από το 2013 έως σήμερα. Συμμετέχει ως θεατροπαιδαγωγός στο πρόγραμμα Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα των παράλληλων δράσεων του Λυκείου Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Από το καλοκαίρι του 2017 συμμετέχει ως εμψυχώτρια στο πρόγραμμα Δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Είναι εμψυχώτρια και τοπική συνεργάτιδα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στο νομό Αργολίδας.

 

 Η Ελένη Δριβάκου γεννήθηκε 1 Δεκεμβρίου του 1977 στην Σπάρτη, Λακωνίας. Τον Μάιο του 2001 αποφοίτησε από το ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ από το τμήμα κοινωνικής εργασίας και τον Ιούνιο του 2005 απέκτησε το πτυχίο της παιδαγωγικής επιστήμης απο το ΑΠΘ. Στον ενδιάμεσο χρόνο έκανε την πρακτική της άσκηση ως κοινωνική λειτουργός στο jugend centrum BETWEEN στο Bregenz της Αυστρίας για ένα εξάμηνο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε σε κλινική λογοθεραπείας ,σε κατασκηνώσεις με παιδιά ΑΜΕΑ. Παράλληλα με τις σπουδές της στο Παιδαγωγικό ολοκλήρωσε τον Α’ και Β’ κύκλο σπουδών στο εργαστήρι Δραματικής Τέχνης ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ επί δύο έτη και ακολούθησε κι ένας χρόνος παρακολούθησης  στο θεατρικό  εργαστήρι ΧΩΡΟΣ με τον Σίμο Κακάλα και τον Θοδωρή Οικονομίδη επίσης στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια εργάζεται στο χώρο της εκπαίδευσης και παράλληλα φοιτεί στο τέταρτο έτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο καθώς και στο δεύτερο έτος της εκπαίδευσης πάνω στη μέθοδο της Δραματοθεραπείας. Το Μάιο του 2001 παρουσίασε την πτυχιακή της εργασία με θέμα: “Η Δραματική Τέχνη ως μέσο προγράμματος στην Κοινωνική εργασία με Ομάδες σε παιδιά σχολικής ηλικίας”. Συμμετέχει στην ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟΥ στο Ναύπλιο, στην ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου του Ναυπλίου και αποτελεί μέλος της ομάδας εμψυχωτών για την εκπαίδευση κοινού στο αρχαίο δράμα του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου καθώς και εμψυχώτρια του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.