Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2023-2024

«Ο ήχος της πέτρας» – Εργαστήριο για μαθητές/μαθήτριες


 

 

Δηλώσεις ενδιαφέροντος: οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί πρέπει να στείλουν αίτημα-πρόσκληση, από το ιμειλ του σχολείου (όχι προσωπικό) με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης του σχολείου, στο  humanrights@theatroedu.gr υπόψη κας Γιάννας Παπαδοπούλου. Λόγω του μεγάλου αριθμού αιτημάτων και περιορισμένης δυνατότητας υλοποίησης θα γίνεται κλήρωση. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Συνεργασία: Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες - Γραφείο Ελλάδας

Γραμματεία: 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr

«Ο ήχος της πέτρας»

εργαστήριο για μαθητές/μαθήτριες
 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, παρουσιάζεται σε σχολεία το εκπαιδευτικό εργαστήριο «Ο ήχος της πέτρας».

Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές μεγάλων τάξεων του δημοτικού σχολείου και μαθητές/μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες για τμήμα ή ομάδα μαθητών

 Εμψυχώτριες: Ιωάννα Λιούτσια και άλλοι πιστοποιημένοι θεατροπαιδαγωγοί του προγράμματος

Σχεδιασμός: Ιωάννα Λιούτσια

Σύντομη περιγραφή:

 Στόχος του εργαστηρίου είναι να εισάγει τους μαθητές στον κόσμο του ηχητικού έργου, προτείνοντάς τους νέες  καλλιτεχνικές διεξόδους στη δημιουργικότητά τους, να ερεθίσει την φαντασία και την ικανότητα συναισθησίας τους, να προάγει τη συνδυαστική και συνειρμική σκέψη, να ωφελήσει και να διευκολύνει την παραγωγή λόγου και εν τέλει να ενθαρρύνει τη συνεργασία, την πρωτοβουλία και τη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της ομάδας.

Με αφορμή τα εικαστικά έργα με πέτρες που δημιουργεί ο Σύριος καλλιτέχνης Nizar Ali Badr κι έχουν θέμα το προσφυγικό (βλ. εδώ) και με οδηγό μας τους κώδικες και τις συμβάσεις της ραδιοφωνικής γλώσσας, θα προχωρήσουμε βήμα βήμα στη δημιουργία σύντομων ηχητικών έργων, όπου τόσο τα επιμέρους στοιχεία (κείμενο και ηχοτοπία), όσο και η σύνθεσή τους (με βασικές τεχνικές μείξης ήχου) θα γεννηθούν και θα επεξεργαστούν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα δουλέψουμε διαδραστικά σε ομάδες, και θα υπάρξει μόνο ένα μικρό πολύ σύντομο διάλειμμα.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα: στο τέλος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν γνωρίσει εναλλακτικές μεθόδους καλλιτεχνικής έκφρασης και θα έχουν αποκτήσει βασικές γνώσεις πάνω στην παραγωγή ενός ηχητικού έργου. 

 

Ο ήχος της πέτρας - Όλα τα εργαστήρια

Εργαστήριο για μαθητές - "Ο ήχος της πέτρας" -Τεχνικές «κι αν ήσουν εσύ;»

Ν. Μουδανιά-Χαλκιδική, 13/4/2022, Εργαστήρια για μαθητές, 3ο Δημοτικό Σχολείο Μουδανιών (ΟΜΑΔΑ 2)

Εργαστήριο για μαθητές - "Ο ήχος της πέτρας" - Τεχνικές «κι αν ήσουν εσύ;»

Ν. Μουδανιά-Χαλκιδική, 13/4/2022, Εργαστήρια για μαθητές, 3ο Δημοτικό Σχολείο Μουδανιών (ΟΜΑΔΑ 1)