Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

Εκπαίδευση εμψυχωτών, επιμορφωτών,συντονιστών
 σεμινάρια στελεχών

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" και της συνεχούς επιμόρφωσης των στελεχών, εμψυχωτών και επιμορφωτών του προγράμματος, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση οργανώνει σειρά Σεμιναρίων - Εργαστηρίων στελεχών σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης ενηλίκων, θέματα που αφορούν τη προσφυγική κρίση, τεχνικές αξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού του Προγράμματος, ανατροφοδότησης κ.ά. ​Παράλληλα οργανώνει σε διάφορες πόλεις σειρά "παιδαγωγικών-συντονιστικών" συναντήσεων με τοπικούς συντονιστές, εκπαιδευτικούς και στελέχη τοπικής κοινωνίας, για την οργάνωση και συντονισμό των εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος στη περιοχής τους.

Εκπαίδευση στελεχών - Κι αν ήσουν εσύ;

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 22/3/2025 9:30 πμ - 12:00 μμ Export event

«Το όνομά μου είναι…δικό μου!»

Αθήνα, 22/03/2025, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου

 

 

«Το όνομά μου είναι…δικό μου!»

 

Αντιγόνη Τσαρμποπούλου εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου "Θέατρο & Συμπεριληπτική Εκπαίδευση"

Αθήνα 21, 22, 23 Μαρτίου 2025

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

 

Γλώσσα: Ελληνικά

Θέσεις περιορισμένες
 

 

Σύντομη περιγραφή : 

Το εργαστήριο αποτελεί πρόταση δημιουργικής συνάντησης και αλληλεπίδρασης με στόχο την προώθηση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.


Αξιοποιεί την ποίηση και τη γραφή δημιουργώντας τις ιδιαίτερες εκείνες συνθήκες μέσα στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν η προσωπική προφορική και γραπτή έκφραση των συμμετεχ*ουσών και η διάθεση για επικοινωνία και αλληλοκατανόηση καλλιεργώντας τη διαπολιτισμική ικανότητα.


Με αφορμή τις ιστορίες και τα πολιτισμικά στοιχεία που συνδέονται με το όνομά μας και την ανάγνωση του ποιήματος του Μαχμούντ Νταρουίς «Jidarijja» (σε απόδοση Τζένης Καραβίτου), οι συμμετέχ*ουσες μέσα από δραστηριότητες γραφής και θεατρικές  τεχνικές δημιουργούν δικό τους, πρωτότυπο υλικό, που μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους στην τάξη.

 

Το εργαστήριο έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» σε δράσεις «Μαζί» με στόχο τη συνεργασία  ντόπιου και προσφυγικού μαθητικού και νεανικού πληθυσμού. Εφαρμογή του αποτελεί και η δράση «Διάλογοι σε καραντίνα: ονόματα-ιστορίες-στίχοι ΜΑΖΙ», από τον Δεκέμβριο 2020 έως τον Μάιο 2021, σε συνθήκες καραντίνας με τη συμμετοχή συνολικά 60 εφήβων που ζούσαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στους νομούς Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Γρεβενών Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Ιωαννίνων και Λέσβου, οι οποί*ες συμμετείχαν σε διαδικτυακά εργαστήρια, γνωρίστηκαν μεταξύ τους, μοιράστηκαν ιστορίες και έγραψαν μικρά συνεργατικά κείμενα ποιητικής φόρμας.

Οι έφηβοι πρόσφυγες διέμεναν σε διάφορες δομές της χώρας, ενώ όλ*ες οι μαθητ*ριες του τοπικού πληθυσμού φοιτούσαν σε σχολεία που συνεργάζονταν με το πρόγραμμα.

 

Προϋποθέσεις συμμετοχής: Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων και σε εμψυχ*τριες νεανικών ομάδων. Δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία στο Θέατρο. Συστήνουμε οι συμμετέχ*ουσες να φορούν άνετα ρούχα. Το εργαστήριο περιλαμβάνει ασκήσεις με πιθανή σωματική επαφή.

 

.

 

 

Η Αντιγόνη Τσαρμποπούλου είναι εκπαιδευτικός (ΠΤΔΕ και Φιλοσοφική σχολή ΑΠΘ) με μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής και κατεύθυνση Διδακτική της Γλώσσας/Λογοτεχνίας. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου στο Εργαστήριο Υποκριτικής και Θεατρικής Έκφρασης της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» Θεσσαλονίκης και σειρά σεμιναρίων σε Ελλάδα και εξωτερικό με θέμα κυρίως το εκπαιδευτικό δράμα, το σωματικό θέατρο, το θέατρο της επινόησης. Έχει συμμετάσχει στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και ως επιμορφώτρια σε ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τη διδασκαλία της λογοτεχνίας και τη χρήση θεατρικών τεχνικών, τη χρήση ψηφιακών εργαλείων στα γλωσσικά μαθήματα, τη διαπολιτισμική αγωγή, την εκπαίδευση μειονοτήτων και τον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και από το 2016 είναι επιμορφώτρια στο πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

 


 

 

Print