Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

 «Κινώντας το Νομαδικό Σώμα»
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μελών τοπικής κοινωνίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διοργανώνουν δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια και εργαστήρια, μικρής ή μεγάλης διάρκειας, για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, εμψυχωτές ομάδων, στελέχη τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων και μέλη της τοπικής κοινωνίας (οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώσεις γονέων, στελέχη δημοτικών αρχών, ενώσεις εκπαιδευτικών κ.ά).

 

 

«Κινώντας το Νομαδικό Σώμα»
Τεχνικές κίνησης, χορού και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων​​

Διάρκεια: 4 ώρες
Τρόπος: Δια ζώσης
Απευθύνεται 
κυρίως σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Όλα τα σώματα είναι ευπρόσδεκτα. Καθένας/καθεμιά μπορεί́ να φανταστεί και να δημιουργήσει.

ΣχεδιασμόςΣόνια Ντόβα
Εμψύχωση: Σόνια Ντόβα

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Με αφορμή κείμενα που γράφτηκαν από εφήβους και έφηβες πρόσφυγες ενεργοποιούμε το σώμα να κινηθεί μέσα στους πραγματικούς και στους φαντασιακούς χάρτες των κειμένων.

Το εργαστήριο δίνει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες/-ουσες να γνωρίσουν τις σκέψεις ενός παιδιού πρόσφυγα και να τους ευαισθητοποιήσει για το προσφυγικό φαινόμενο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα.Το εργαστήριο βασίζεται σε ανοιχτές οδηγίες χωρίς να υπάρχει «σωστός» τρόπος αναπαραγωγής τους. Μέσω της βιωματικής εμπειρίας, οι συμμετέχοντες/-ουσες θα χρησιμοποιήσουν τον περιβάλλοντα χώρο, θα κινηθούν, θα εκφράσουν με λέξεις και ζωγραφική την κίνηση, τις σκέψεις τους. Σε μικρότερες ομάδες, θα συνεργαστούν για μια εφήμερη χορογραφική σύνθεση κίνησης και λόγου, η οποία στόχο έχει να αναπτύξει βιωματικά την ικανότητα να μπαίνουν στη θέση του άλλου, να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη και με απώτερο στόχο τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Το εργαστήριο μοιράζεται απλά εργαλεία βιωματικού χορού και αφαιρετικής κίνησης, τα οποία διαμορφώνουν δραστηριότητες που κινούνται μακριά από την κυριαρχία και την κατηγοριοποίηση, με κεντρικό άξονα την ενεργοποίηση ενός ευαίσθητου σώματος και την ενδυνάμωση της κριτικής σκέψης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο τέλος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες/-ουσες αναμένεται να κατανοήσουν πώς μπορούν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία αυτά σε συνθήκη εμπιστοσύνης μέσα σε μία ομάδα, διευρύνοντας τις γνώσεις τους για τη δημιουργική προσέγγιση των κειμένων.

 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα
Πληροφορίες: www.TheatroEdu.gr / 2106541600 / info@theatroedu.gr / humanrights@theatroedu.gr

 


 

Σεμινάρια Εκπαιδευτικών - Κινώντας το Νομαδικό Σώμα – Μονόλογοι σε καραντίνα