Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

Οι δράσεις του "Κι αν ήσουν εσύ;"

 


 


Σεμινάρια εκπαιδευτικών

Διάλογοι σε καραντίνα

Δράσεις για μαθητές

Διαδραστικές παραστάσεις

Μονόλογοι σε καραντίνα

Μαθητικά φεστιβάλ

Μονόλογοι από το Αιγαίο

Πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν μέρος​

  1. Για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των άλλων επιμορφούμενων στα σεμινάρια οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να βλέπουν τις κατά περίπτωση οδηγίες-ανακοινώσεις στις επιμέρους σελίδες των δράσεων καθώς σε διαφορετικές πόλεις η διαδικασία εγγραφής και συμμετοχής ενδέχεται να διαφέρει.
     
  2. Η επιλογή σχολείων για τα Δίκτυα Σχολείων «κι αν ήσουν εσύ;» γίνεται με τη συνεργασία των Περιφερειακών και των Τοπικών ανά πόλη Συντονιστών του προγράμματος με τα κατά τόπους στελέχη της Εκπαίδευσης (Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων, Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής, Αγωγής Υγείας, Συντονιστές Εκπαίδευσης στα ΠΕΚΕΣ, Υπεύθυνους ΚΠΕ κ.ά.). Τα ενδιαφερόμενα σχολεία υποβάλουν αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα.
     
  3. Για τα αυτοτελή εργαστήρια σε μαθητές, το ενδιαφερόμενο σχολείο θα πρέπει να συμπληρώνει τη σχετική φόρμα αίτησης.
     
  4. Οι δράσεις «Μαζί» είναι ανοιχτές στην εκπαιδευτική αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινότητα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται με σχετικές ανακοινώσεις για τον τρόπο συμμετοχής και επικοινωνίας από την ιστοσελίδα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

     

 

Χρονολογική λίστα των δράσεων του "Κι αν ήσουν εσύ;"

«Σκληρό Καρύδι»

«Σκληρό Καρύδι»

Θεσσαλονίκη, 31/5/2025, Εργαστήριο για παιδιά

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 31/5/2025 12:00 μμ - 2:00 μμ Export event

"Σκληρό Καρύδι" - εργαστήριο για παιδιά

Θεσσαλονίκη, 31/5/2025, Ώρες 12.00-14.00
Τόπος: Βιβλιοπωλείο "Βινιέτα", Κανάρη 66, Θεσσαλονίκη
δωρεάν για παιδιά απο Ε΄Δημοτικού έως και Α΄Γυμνασίου

Στο πλαίσιο της "Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων"  (πανελλαδικά 26 έως και 31/5/2025)

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - Γραφείο Βορ Ελλάδας, στο πλαίσιο του του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" οργανώνει δωρεάν εργαστήριο για παιδιά  στη Θεσσαλονίκη στη 31/5/2025. Το εργαστήριο συμμετέχει στην "Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων".

Εμψυχώτρια: Ιωάννα Μήτσικά
Παίρνουν μέρος: 20 παιδιά

Λίγα λόγια για το "Σκληρό Καρύδι"

"Το Σκληρό Καρύδι" είναι ένα εργαστήριο βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο). Είναι κατάλληλο για μαθητές Δημοτικού και Α' Γυμνασίου -δωρεάν για περιορισμένο αριθμό σχολείων- με προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Το εργαστήριο και το βιβλίο με συνοδευτικό υλικό με δραστηριότητες διανέμονται δωρεάν και το όλο πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Στόχοι: Ευαισθητοποίηση των μαθητών για το προσφυγικό, καλλιέργεια ενσυναίσθησης και ικανότητας να μπαίνουν στη θέση του άλλου, καλλιέργεια αλληλεγγύης και κλίματος συνεργασίας στην τάξη, πρόληψη καταστάσεων απόρριψης και εκφοβισμού μαθητών που διαφέρουν. Για τους μεγαλύτερους μαθητές επίσης: καλλιέργεια στάσης ενεργού πολίτη, καλλιέργεια ικανότητας κριτικής σκέψης και ένταξης των προβλημάτων όπως το προσφυγικό στην παγκόσμια και συστημική τους διάσταση.

Περιγραφή: Εισαγωγικά παιχνίδια συγκέντρωσης και δημιουργίας πνεύματος συνεργασίας (δημιουργία ομάδων, σωματικών εικόνων κ.ά.).Εισαγωγή στην ιστορία που πραγματεύεται το  «σκληρό καρύδι». Διάβασμα αποσπάσματος και συνέχισης της ιστορίας από τους μαθητές (γραφή). Επεξεργασία των διαφορετικών εκδοχών συνέχισης της ιστορίας και δραματοποίησή τους με δυναμικές εικόνες. Συζήτηση για την έννοια του «ξένου».


"Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων"

Τα μικρά βιβλιοπωλεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και των κοινοτήτων μας. Είναι το μέρος όπου οι συγγραφείς μπορούν να συνδεθούν με τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες, όπου ανακαλύπτουμε νέους, άγνωστους κόσμους, όπου τα παιδιά γοητεύονται από τη συγκίνηση της ανάγνωσης που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή.
Την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων τα μικρά βιβλιοπωλεία ολόκληρης της Ελλάδας ενώνονται και μέσα από ξεχωριστές εκδηλώσεις συμμετέχουν στην πιο μεγάλη ανοιξιάτικη γιορτή που έγινε ποτέ!

 


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / info@theatroedu.gr

Κατηγορία Δράσης
  • Εργαστήρια για μαθητές
Προγράμματα
  • κι αν ήσουν εσύ;
Εργαστήρια για Μαθητές
  • Σκληρό Καρύδι
Έτος
  • 2025 β' τρίμηνο
Πόλεις
  • Θεσσαλονίκη
Εμψυχωτές
  • Μήτσικα Ιωάννα
  • Ιωάννα Μήτσικα
Σχολεία
  • Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
Print

Number of views (14)/Σχόλια (0)