Διαδικτυακά (ΖΟΟΜ), 8 Φεβρουαρίου 2024, 6μμ-8μμ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ/ΕΜΨΥΧΩΤΡΙΕΣ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
«Θέατρο, Κινηματογράφος κι Ανθρώπινα Δικαιώματα στην εκπαίδευση: δημιουργικές γέφυρες και συναντήσεις»
Εμψύχωση: Κλειώ Φανουράκη Επίκουρη καθηγήτρια θεατρολογίας, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σκηνοθέτης, δραματουργός, περφόρμερ
Δωρεάν. Θέσεις περιορισμένες. Απαραίτητη η κράτηση
Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Μπεκιάρης
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματός τους «Κι αν ήσουν εσύ;» - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο/εργαστήριο υποστήριξης εκπαιδευτικών που υλοποιούν το πρόγραμμα ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.
Το σεμινάριο υλοποιείται με τη συνεργασία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνώνκαι εντάσσεται στον επιμορφωτικό κύκλο με τίτλο «κι αν ήσουν εσύ; - επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εμψυχωτών / εμψυχωτριών νεανικών ομάδων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με την αξιοποίηση παραστατικών τεχνών και βιωματικών δραστηριοτήτων» που, υπό προϋποθέσεις, οδηγεί σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης έως και 190 ωρών.
Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και με την επιστημονική στήριξη των: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό πρόγραμμα), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ / Τμήμα Θεάτρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ/Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ (& www.theatroedu.gr)
Το συγκεκριμένο εργαστήριο-διάλεξη εντάσσεται στην Ενότητα Γ του επιμορφωτικού Κύκλου
Αιτήσεις συμμετοχής: Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΕΔΩ για εγγραφές μελών), καθώς και οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.
Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες πρέπει να συμπληρώσουν τη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΔΩ μέχρι 6/2/2024 και θα ειδοποιηθούν στο e-mail τους.
Σύντομη περιγραφή: Θα συζητηθούν στοιχεία του θεάτρου και του κινηματογράφου, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τη δημοκρατική κουλτούρα μάθησης εντός ή εκτός της τάξης ή ομάδας, και να προσδιορίσουν επιλογές για σχεδιασμό συμπεριληπτικών διαδρομών έκφρασης, μάθησης και διαλόγου. Από τον «βωβό στον ομιλούμενο κινηματογράφο» με οδηγό το θέατρο στην εκπαίδευση, θα δοθεί έμφαση στα δικαιώματα του παιδιού και των νέων καθώς και στην αποδοχή στο διαφορετικό μέσα από την πολυγλωσσία της συνάντησης των εκφραστικών μέσων και των δυναμικών, ηχηρών «σιωπών» τους.
Το σεμινάριο έχει πρακτικό/συμμετοχικό χαρακτήρα
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Πληροφορίες: info@theatroedu.gr / 2106541600
Βιογραφικό σημειώμα εισηγήτριας H Κλειώ Φανουράκη είναι επίκουρη καθηγήτρια Θεατρολογίας-Διδακτικής του Θεάτρου: θεωρία και πράξη, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σκηνοθέτις κινηματογράφου και θεάτρου, δραματουργός, performer. Το επιστημονικό και διδακτικό της έργο εστιάζει στο πεδίο του θεάτρου/δράματος στην εκπαίδευση, στην εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στο θέατρο, στη θεατρική και δημιουργική γραφή, στη δραματοποιημένη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και γραμματείας και των ξένων γλωσσών, στον σχεδιασμό προγραμμάτων σπουδών μέσω των τεχνών και σε υποπεδία του κοινωνικού και εφαρμοσμένου θεάτρου.Το συγγραφικό και σκηνοθετικό της έργο εστιάζεται στο θέατρο και στον κινηματογράφο για παιδιά και ενήλικες. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τις μικρού μήκους ταινίες Φτου! Ξελευθερία για όλους (2010), Μήδεια (2012), την μεγάλου μήκους ταινία Ξα μου (2016) και μουσικοθεατρικές παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες. Έχει δημιουργήσει φεστιβάλ και διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα με άξονα το θέατρο στην κοινότητα, τις τέχνες και τον πολιτισμό. Πιστεύει στη μεταμορφωτική δύναμη των τεχνών και του παιχνιδιού στην εκπαίδευση και στην κοινωνία. https://en.theatre.uoa.gr/el/human_resources/faculty_members/fanouraki_clio/
Κατηγορία Δράσης | - Επιμορφωτικά Σεμινάρια - Εργαστήρια
|
Προγράμματα | |
Σ4/Σ20κλπ | |
Έτος | |
Πόλεις | |
Εμψυχωτές | - Μπεκιάρης Γιώργος
- Φανουράκη Κλειώ
- Κλαδάκη Μαρία
|
Συνεργαζόμενοι | |