Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


 

«Κι αν ήσουν εσύ;»
Θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες
για την ευαισθητοποίηση
στα ανθρώπινα δικαιώματα
και σε θέματα προσφύγων

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο σε επιμέλεια Νάσιας Χολέβα.

Δείτε εδώ περισσότερα


 

Το «κι αν ήσουν εσύ;» είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, και τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.
Υλοποιείται από τον Φεβρουάριο 2015 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 
σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Περιλαμβάνει:

 • Επιμορφωτικά Σεμινάρια και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, εμψυχωτές ομάδων, στελέχη τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων και μέλη της τοπικής κοινωνίας,
 • Θεατροπαιδαγωγικά Εργαστήρια για μαθητές, Δίκτυα και Φεστιβάλ Σχολείων,
 • Παραστάσεις για μαθητές, εκπαιδευτικούς και μέλη της τοπικής κοινωνίας,
 • Δράσεις συνεργασίας ντόπιου και προσφυγικού μαθητικού και νεανικού πληθυσμού

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).

Όλες οι Δράσεις προσφέρονται δωρεάν από ειδικά εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους θεατροπαιδαγωγούς και εμψυχωτές του προγράμματος.

Το «Κι αν ήσουν εσύ;» σε αριθμούς από το 2015 ως το 2020:

 • Περισσότεροι από 31.000 μαθητές
 • Περισσότερα από 300 σχολεία
 • 70 πόλεις
 • 1.639 εργαστήρια σε μαθητές
 • 83 διαδραστικές παραστάσεις
 • 90 Μαθητικά Φεστιβάλ και Ημέρες Δράσης
 • Περισσότεροι από 14.000 εκπαιδευτικοί
 • 343 σεμινάρια για εκπαιδευτικούς
 • Περισσότεροι από 150 εκπαιδευτές, εμψυχωτές, θεατροπαιδαγωγοί
 • Συνεργασία με περισσότερες από 60 Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, 10 πανεπιστημιακά τμήματα, 20 Δήμους, Φεστιβάλ, Μουσεία και άλλες οργανώσεις

περισσότερα για το πρόγραμμα...


Δείτε εδώ βίντεο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλα.


 

Έρχονται...

«Project 1000 FACES - 1000 ΠΡΟΣΩΠΑ»

Διαδικτυακά, 20/12/2020, Σεμινάρια, Ομάδα Εν Δυνάμει

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 20/12/2020 6:00 μμ - 8:00 μμ Export event«Project 1000 FACES - 1000 ΠΡΟΣΩΠΑ»

Δωρεάν δίωρο διαδραστικό σεμινάριο εκμάθησης μεθόδου δημιουργίας πορτραίτων 

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020, 18:00-20:00, διαδικτυακά

Από την ομάδα Εν δυνάμει

 

Περιγραφή σεμιναρίου

Το project 1000 FACES - 1000 ΠΡΟΣΩΠΑ προέκυψε από την Λωξάνδρα Λούκας, καλλιτέχνιδα με σύνδρομο Down και μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει, και την μέθοδο που δημιούργησε και προσάρμοσε στις δυνατότητές της, με την Ελένη Δημοπούλου.
Με την στήριξη της ομάδας Εν Δυνάμει, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε 1000 πρόσωπα με την μέθοδο της Λωξάνδρας Λούκας για τη δημιουργία πορτραίτων, ώστε να φτιαχτεί μία τεράστια "κοινωνία" με ανθρώπους διαφορετικούς.
"Είμαστε όλοι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό, αλλά όλοι τόσο μοναδικοί. Έτσι και η μέθοδος αυτή. Ξεκινάει με δύο κύκλους, έναν μικρό και έναν μεγάλο. Κανένα πρόσωπο δεν είναι ίδιο".
Κάθε πρόσωπο έχει τη δική του προσωπική ιστορία, το δικό του μοναδικό όνομα, ηλικία, οικογένεια, φίλους, ασχολίες και ενδιαφέροντα!
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει αρκετά εργαστήρια εκμάθησης της μεθόδου σε μέλη και φίλους της ομάδας Εν Δυνάμει, αλλά και πολλούς άλλους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν "νέα" πρόσωπα και να τους δώσουν ζωή.
Στην ομάδα αυτή συλλέγουμε τα πορτραίτα όλων όσοι έχουν συμμετάσχει στο 1000 FACES Project, μαζί με τα βιογραφικά των προσώπων που απεικονίζονται.

Στόχος μας είναι τα χιλιάδες αυτά πρόσωπα να δημιουργήσουν μια τεράστια έκθεση πορτραίτων, μία νέα τεράστια μοναδική κοινωνία.

Για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο αλλά και για να μοιραστούμε όσες γνώσεις έχουμε, να δώσουμε και να λάβουμε ερεθίσματα, να συναντηθούμε σε ένα κοινό τόπο άνθρωποι με κοινές ιδέες και απόψεις και να συμπράξουμε δημιουργικά, προτείνουμε διαδικτυακά εργαστήρια δημιουργίας πορτραίτων με οδηγό τη μέθοδο της Λωξάνδρας Λούκας.
Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι 2 ώρες.  Στην αρχή μαζί με 25-30 συμμετέχοντες για την πρώτη ώρα χρησιμοποιούμε την μέθοδο για να δημιουργήσουμε τα σχέδια των πορτραίτων μας και έπειτα ακολουθεί μία διαδικασία δημιουργικής γραφής 40 περίπου λεπτών, για να συνθέσουμε ιστορίες και βιογραφικά των προσώπων που μόλις δημιουργήθηκαν. 
Καθοδηγούν και συντονίζουν τα εργαστήρια η Ελένη Δημοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας Εν Δυνάμει, και Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει, με την βοήθεια του Φαέθωνα Βανδώρου, μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει και επιμελητή του ψηφιακού εγχειριδίου οδηγιών της μεθόδου. 
Παράλληλα με την εκμάθηση της μεθόδου παρουσιάζονται βήμα-βήμα διαφάνειες.

Σε ποιους απευθύνεται: σε εκπαιδευτικούς, θεατροπαιδαγωγούς και όσους ενδιαφέρονται να συνδυάσουν τα εικαστικά με την δημιουργική γραφή.
    
Αριθμός συμμετεχόντων: 30

Δηλώσεις συμμετοχής
Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του εργαστηρίου, οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 
Προτεραιότητα έχουν τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ, που θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020. Η σύνδεση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας “Zoom” και ο σύνδεσμος θα σταλεί στα προσωπικά μέιλ όσων επιλεγούν στις 19 Δεκεμβρίου 2020.

Λίγα λόγια για την ομάδα "Εν δυνάμει"
Οι «Εν δυνάμει» είναι μία κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Από το 2008 διερευνούν τις δυνατότητες τέχνης να ενώνει τους ανθρώπους, προτείνοντας ένα νέο μοντέλο τέχνης και ζωής, όπου το «ανοίκειο», το «περίεργο» και το «ξένο» ενσωματώνονται στο σύνολο, ενδυναμώνοντάς το. Έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας, η ομάδα συλλαμβάνει και υλοποιεί ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών. Όλα αυτά γίνονται πραγματικότητα σε συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία της τέχνης. Η εξωστρέφεια αποτελεί έναν από τους πυρηνικούς στόχους των «Εν δυνάμει», που συμμετέχουν ενεργά σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας είναι η Ελένη Δημοπούλου. Η έδρα της είναι η Θεσσαλονίκη.


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Β. Ελλάδας 
Συνεργασία: Ομάδα Εν Δυνάμει
Επικοινωνία: Ιωάννα Λιούτσια, email: johannali284@gmail.com, τηλ.: 6979192902

Print

Number of views (218)/Σχόλια (0)

Σχόλια εκπαιδευτικών και μαθητών

Ημερολόγιο δράσεων "Κι αν ήσουν εσύ;"

«Μάιος 2021»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Μερικές από τις στιγμές που… «άξιζαν τον κόπο»! (2019)

Σεμινάρια εκπαιδευτικών

Μονόλογοι σε καραντίνα

Δράσεις για μαθητές

Διάλογοι σε καραντίνα

Διαδραστικές παραστάσεις

Μονόλογοι από το Αιγαίο

Μαθητικά φεστιβάλ