Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

Το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων


 


                Οι δράσεις

 

Το εργαστήριο στηρίζεται στο βιβλίο "Μονόλογοι από το Αιγαίο" που προέκυψε το 2017 στο πλαίσιο του Προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" Το βιβλίο περιλαμβάνει 27 μαρτυρίες έφηβων προσφύγων όπως αυτές καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια σειράς θεατρικών εργαστηρίων σε Αθήνα και Πάτρα το 2016 που οργάνωσan το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την οργάνωση PRAXIS. 
To βιβλίο διατείθεται δωρεάν στα ελληνικά και αγγλικά.

Περισσότερα στη δράση "Μονόλογοι από το Αιγαίο".

Μονόλογοι από το Αιγαίο
Το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων


Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Αθήνα 2016
ISBN 978-960-9529-02-0
Επιμέλεια: Χαρά Τσουκαλά

Δείτε όλο το βιβλίο ...εδώ! 

Παρουσίαση βιβλίου στην Αθήνα: Πέμπτη 24/11/2016, 6.30μμ, στο πολυχώρο "Φάμπρικα"


 

Μονόλογοι από το Αιγαίο - Όλες οι δράσεις

Τεχνικές θεάτρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων

Τεχνικές θεάτρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων

Πάτρα, 27/11/2016, Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (Σ4), Διονυσία Ασπρογέρακα, Γιούλη Δούβου

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 27/11/2016 11:00 πμ - 3:00 μμ Export event


«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες»

Μονόλογοι από το Αιγαίο

 

2008_11_27Afisa-pagkosmia-iΠαγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2016

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2016»
Θέατρο - Εκπαίδευση - Κοινωνική Παρέμβαση

Πάτρα, 27/11/2016
Διάρκεια:
 4 ώρες.
Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών

Εμψυχωτής: Διονυσία Ασπρογέρακα, Γιούλη Δούβου

Εργαστήριο Α΄: «Μονόλογοι από το Αιγαίο» 

 Οι «Μονόλογοι από το Αιγαίο»  αποτελούνται από  28  ιστορίες για την πατρίδα, τον ξεριζωμό, το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας της ΜΚΟ PRAKSIS.  Προέκυψαν από βιωματικά εργαστήρια που έγιναν στην Αθήνα και την Πάτρα, από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2016 και αποτελούν τμήμα από το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες "κι αν ήσουν εσύ; που δημιουργήθηκε από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σκοπός του παρόντος εργαστηρίου είναι η θεατροπαιδαγωγική  προσέγγιση του υλικού των Μονολόγων και ο μετασχηματισμός του με τη χρήση  τεχνικών του εκπαιδευτικού δράματος. Θα υπάρξουν ποικίλες προτάσεις για την αξιοποίηση των Μονολόγων ως εργαλείου ευαισθητοποίησης  και ενσυναίσθησης  και ως παραστασιακού υλικού.

Η Διονυσία Ασπρογέρακα γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι απόφοιτος του Ιστορικού Τμήματος   του Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων και από το 1988 εργάζεται σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και για πέντε χρόνια στην Ειδική Αγωγή. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας της στη δημόσια εκπαίδευση ασχολήθηκε με την υλοποίηση ποικίλων προγραμμάτων (Πολιτιστικά, Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικά, Ευρωπαϊκά) με ομάδες μαθητών της. Έχει συγγράψει και διασκευάσει δέκα θεατρικά έργα. Από το 2006, ως μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, έχει  συμμετάσχει ενεργά στην οργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων επιμορφωτικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου. Από το 2008-2011 υπήρξε μέλος του Δ.Σ του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικής, μουσικής και ειδικής αγωγής, επιστημονικά συμπόσια, ημερίδες και διεθνείς συνδιασκέψεις είτε ως συμμετέχουσα είτε ως εισηγήτρια, εμψυχώτρια ομάδων, μέλος οργανωτικής επιτροπής. Τέλος, έχει εργαστεί ως εμψυχώτρια θεατρικών εφηβικών ομάδων και ομάδων ενηλίκων (συνεργασία με ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο, ερασιτεχνικά σωματεία και συλλόγους της Πάτρας). Συμμετέχει από το 2015 ως επιμορφώτρια στο πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η Γιούλη Δούβου γεννήθηκε στην Πάτρα. Θεατρολόγος του Πανεπιστημίου Πατρών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια σχολής Καλών Τεχνών, Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα ¨Δραματική τέχνη και παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση¨. Υπεύθυνη του Θεατρικού Εργαστηρίου για Παιδιά και Εφήβους και του Διαπολιτισμικού Εργαστηρίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Δημιούργησε το 2006 το θεατρικό εργαστήρι για παιδιά και ενήλικες ¨Επί Δράσει¨. Εργάζεται στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Μετα-δευτεροβάθμια  Εκπαίδευση  εδώ και 12 χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας, εμψύχωσης, δραματουργίας και master- classes. Έχει συνεργαστεί σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ: 21

Φωτογραφίες του σεμιναρίου:

Image
  
Image

Image
  
Image

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - Γραφείο Πάτρας, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Συνεργαζόμενοι: Τμήματα Αγωγής Υγείας Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Τμήμα Περιβαλλοντικής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Τμήμα Πολιτιστικών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ, 13ο Γυμνάσιο Πάτρας, Σύλλογος Αποφοίτων Θεατρολόγων Πάτρας, Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά και εφήβους ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ, Διαπολιτισμικό Εργαστήρι ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Print

Number of views (2516)/Σχόλια (0)

ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Δηλώσεις ενδιαφέροντος: οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί πρέπει να στείλουν αίτημα-πρόσκληση, από το ιμειλ του σχολείου (όχι προσωπικό) με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης του σχολείου, στο  humanrights@theatroedu.gr υπόψη κας Γιάννας Παπαδοπούλου. Λόγω του μεγάλου αριθμού αιτημάτων και περιορισμένης δυνατότητας υλοποίησης θα γίνεται κλήρωση. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Συνεργασία: Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες - Γραφείο Ελλάδας

Γραμματεία: 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr


Δράσεις σχολείων

16

Μαρ '17
11:00
Δράση στη πλατεία!

Καλαμάτα, 16/3/2017, Δράση σχολείου «Μονόλογοι από το Αιγαίο», Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας

12345