Το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων


 


                Τα Φεστιβάλ των σχολείων 

 

 

Πρόσφατα


 

Μαθητικό φεστιβάλ

Ιωάννινα, 31/3/2017, μαθητικά φεστιβάλ

Μαθητικό Φεστιβάλ

Πάτρα, 21/3/2017, μαθητικό φεστιβάλ "Μονόλογοι από το Αιγαίο"

Μαθητικό φεστιβάλ

Κέρκυρα, 21/3/2017, μαθητικό φεστιβάλ "Μονόλογοι από το Αιγαίο"

Μαθητικό φεστιβάλ

Καλαμάτα, 19/3/2017, μαθητικό φεστιβάλ "Μονόλογοι από το Αιγαίου"

Μαθητικό φεστιβάλ

Αθήνα, 19/3/2017, μαθητικό φεστιβάλ "Μονόλογοι από το Αιγαίο"

Μαθητικό φεστιβάλ

Θεσσαλονίκη, 19/3/2017, μαθητικό φεστιβάλ "Μονόλογοι από το Αιγαίο"

Μαθητικό Φεστιβάλ

Πάτρα, 18/3/2017, μαθητικό φεστιβάλ "Μονόλογοι από το Αιγαίο"

Μαθητικό φεστιβάλ

Τρίκαλα, 18/3/2017, μαθητικό φεστιβάλ "Μονόλογοι από το Αιγαίο"
Μαθητικό φεστιβάλ

Μαθητικό φεστιβάλ

Καλαμάτα, 19/3/2017, μαθητικό φεστιβάλ "Μονόλογοι από το Αιγαίου"

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 19/3/2017 6:00 μμ - 9:00 μμ Export event


Φεστιβάλ Σχολείων

Καλαμάτα, 19/3/2017, 06:00 μ.μ στο Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

'Μονόλογοι από το Αιγαίο"

Παίρνουν μέρος 253 μαθητές 15 σχολείων, 18 θεατροπαιδαγωγοί-εκπαιδευτικοί.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ

το Νηπιαγωγείο Αρφαρών,
το 1ο  Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων,
το  2ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων,
το Νηπιαγωγείο Θουρίας,
το 14ο  Νηπιαγωγείο Καλαμάτας,
το  Νηπιαγωγείο Πεταλιδίου,
το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας,
το 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας,
το   Δημοτικό Σχολείο Χαρακοπιού,
τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά,
το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας,
το 2Ο  Γυμνάσιο Καλαμάτας,
το 7Ο Γυμνάσιο Καλαμάτας,
το Γυμνάσιο Καρδαμύλης,
το 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας,

με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Γεωργίας Τζήλου, Γαρυφαλιάς Τεριζάκη, Παρασκευής Κουσαρίδα, Ανδρονίκης Λέκκα, Δώρας Παπαδοπούλου, Πωλίνας Γαϊτανάρου, Άννας-Χαράς Τενέντε, Ασπασίας Τσώνη, Αιμιλίας-Κωνσταντίας Κρεμμύδα, Σταυρούλας Γιαννακοπούλου, Χριστίνας Δίμιζα, Αναστασίας Αποστολοπούλου, Πέρσας Κοτσονούρη, Δήμητρας Τζανετάκη, Ελένης Δημητρακοπούλου, Κατερίνας Ζέρβα,  Άλκη Δίμιζα, Σταυρούλα Σταματοπούλου, Αιμιλία Σασαρώλη και Αναστασίας Παππά

Υποστήριξη –σκηνική σύνθεση:  Χριστίνα Δίμιζα

Συντονισμός τοπικής εκδήλωσης: Ομάδα Εργασίας  Εκπαιδευτικών Μεσσηνίας στο  πλαίσιο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;»

Οργάνωση: Πανελλήνιο   Δίκτυο   για  το  Θέατρο   στην  Εκπαίδευση,   Ύπατη   Αρμοστεία   του   ΟΗΕ    για   τους Πρόσφυγες

Με την υποστήριξη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

17362641_10210646779463413_6709202265025419191_n

“...Κατάμεστη η αίθουσα με περισσότερους από 350 φίλους, γονείς και κηδεμόνες και η σκηνή από εκπαιδευτικούς και παιδιά…Από τα σχόλιά τους διαπιστώσαμε πως ήταν ιδιαίτερα συγκινημένοι από τον τρόπο που ερμήνευσαν οι μαθητές τα κείμενα από το βιβλίο «Μονόλογοι από το Αιγαίο» και παράλληλα περήφανοι, που οι εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν με τόση αγάπη τη δράση κι υποστήριξαν την προσπάθεια των μαθητών τους…. Υπερηφάνεια και συγκίνηση τα κυρίαρχα συναισθήματα… Βιώσαμε όλοι δυνατά το αδιέξοδο των προσφύγων προσπαθώντας να απαντήσουμε στην ερώτηση «Κι αν ήσουν εσύ;», μπαίνοντας στην τραγική τους θέση. …Η από κοινού οργάνωση της εκδήλωσης στέφθηκε με επιτυχία και αποδεικνύει ότι η ευρύτερη συνεργασία σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών, μπορεί να έχει δημιουργικά αποτελέσματα…
Ο επίλογος της βραδιάς γράφτηκε, όταν θέλησε ο κόσμος ν’ αφήσει σε μικρά αυτοκόλλητα σημειώματα μηνύματα αγάπης. Ανάμεσα σε άλλα διαβάσαμε:  «Ειρήνη σε όλο τον κόσμο», «Αγάπη», «Καρδιές χωρίς σύνορα», «Αισιοδοξία», «Συγκίνηση», «Ευτυχία, συμπόνια, αγάπη, ελπίδα, ισότητα», «Σκέψου αν ήσουν εσύ…», «Όλοι είμαστε ίδιοι και αξίζουμε τα πάντα», «Γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα», «Τα παιδιά είναι το παν», «ελπίδα», «Κι αν ήσουν εσύ; Σκέψου!!!», «Μην βομβαρδίζεις τις ψυχές των προσφύγων», «Να υπάρχει αγάπη και ειρήνη στη Συρία», «Ευχόμαστε εσείς που ζήσατε όλο αυτό να έχετε ξεχάσει..», «Αγάπη και χαμόγελα να συντροφεύουν όλους! Όλοι μαζί έχουμε δύναμη!!!», «Ειρήνη»….. Ελπίζουμε σε τέτοιες ανθρωπιστικές ενοποιητικές δράσεις και στο μέλλον…”

Γεωργία Τζήλου, εκπαιδευτικός

“Η χθεσινή βραδιά ήταν γεμάτη συναισθήματα, η εναλλαγή τους πολύ έντονη, άλλοτε με αφορμή το περιεχόμενο των λόγων των μαθητών, άλλοτε με αφορμή μια εικόνα. Ανατριχίλα στον ήχο των σειρήνων και των βομβαρδισμών, αισιοδοξία και χαμόγελο από την άλλη, όταν δηλωνόταν το “μαζί σας”, “ίδιοι όλοι”, “ίδιες ανάγκες”, “ίδια δικαιώματα”. Το σημερινό πρωινό, μετά την ολοκλήρωση ενός κοινού στόχου της ομάδας μας, αισθάνομαι αυτή τη γλυκόπικρη γεύση του τέλους και ταυτόχρονα της προσδοκίας ενός ξεκινήματος, μιας αρχής για κάτι άλλο. Η συμμετοχή μου σε αυτή την ομάδα ήταν ένα ακόμη λιθαράκι στην αδιάκοπη πορεία προς την ωριμότητα.”
Αποστολοπούλου Αναστασία, εκπαιδευτικός

“253 παιδικές φωνές. Φωνές ελπίδας ευαισθησίας, αγάπης, αλληλοσεβασμού, ανθρωπιάς. Φωνές  και εικόνες που πλημμύρισαν το αμφιθέατρο με συγκίνηση. Η ανθρωπιά ευτυχώς δεν μπορεί να περιοριστεί από θεσμούς  πολιτικές και πολέμους. Φωνές  εκπαιδευτικών που αποφάσισαν να αντισταθούν και να μην αφήσουν κενά στη διδασκαλία τους! Να διδάξουν στους μαθητές τους: την άρνηση στον ρατσισμό, την αλληλοβοήθεια,το σεβασμό στη διαφορετικότητα, να ερευνούν, να σκέφτονται, να ρωτούν χωρίς φόβο. Εύχομαι αυτές οι φωνές να πολλαπλασιαστούν και να δυναμώσουν!’
Τενέντε Άννα Χαρά, εκπαιδευτικός

“Η εκδήλωση ήταν μαγική! Πρώτη φορά είδα σε εκδήλωση τόσα συγκινημένα πρόσωπα, τόσα δακρυσμένα μάτια..! Η εμπειρία για μαθητές κι εκπαιδευτικούς, θεωρώ πως ήταν συγκλονιστική! Ένας από τους μαθητές μου, παρακολουθώντας τα βίντεο που είχαν ετοιμάσει τα Νηπιαγωγεία, με πλησίασε συγκινημένος και μου είπε: “ Κυρία, δεν μπορώ! είναι πολύ συγκινητικό…! μου ρχεται να κλάψω”!! Ένας άλλος μαθητής, παρακολουθώντας το δρώμενο ενός άλλου σχολείου, είπε: “Έχω μείνει άφωνος!!! Πώς το ετοίμασαν όλο αυτό; Είναι απλά εκπληκτικοί”!!! Στο τέλος της εκδήλωσης, μια μαμά, μου λέει: “Ξέρετε τι έπαθα; Ξέχασα να πάρω χαρτομάντιλα και αναγκάστηκα να μοιράζομαι ένα φουλάρι με την κυρία που καθόταν δίπλα μου, για να σκουπίζουμε τα δάκρυά μας”!! Την επόμενη μέρα στο σχολείο, ένας από τους μαθητές που συμμετείχαν, αντί να με ρωτήσει πώς τα πήγαν- ερώτηση αναμενόμενη-, με ρώτησε: “Κυρία, πώς τα είδατε τα πράγματα; Πιστεύετε θα τους βοηθήσαμε καθόλου τους καημένους τους πρόσφυγες;” Μετά απ’ όλα αυτά, πιστεύω πως ναι! Βάλαμε έστω ένα μικρό λιθαράκι..!”
Δημητρακοπούλου Ελένη, εκπαιδευτικός

 

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017 στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

Σχολεία της Καλαμάτας αναλαμβάνουν δράση στη κεντρική Πλατεία Καλαμάτας την Πέμπτη 16/3/2017 .
Με ζωγραφιές, μπαλόνια και πανό προπαγανδίζουν το Φεστιβάλ”Μονόλογοι από το Αιγαίο 2017″ της Κυριακής 19/3/2017.

Φεστιβάλ Καλαματα 4

Φεστιβάλ Καλαματα 5

Φεστιβάλ Καλαματα 3


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Print

Number of views (667)/Σχόλια (0)

«Μονόλογοι από το Αιγαίο» 2017 Φεστιβάλ σχολείων

 φωνή στα όνειρα των ασυνόδευτων παιδιών...

Πάνω από 1000 μαθητές σε 69 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα αντλώντας έμπνευση από το βιβλίο «Μονόλογοι από το Αιγαίο – το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων» ζωντανεύουν δημιουργικά τις σκέψεις, τις αναμνήσεις και τα όνειρα των συνομήλικων τους ασυνόδευτων παιδιών. Από τις 18 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017 οι «Μονόλογοι από το Αιγαίο» ταξιδεύουν σε 8 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Πάτρα, Τρίκαλα, Βόλος), ενώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις της εκπαιδευτικής και τοπικής κοινότητας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» διοργανώνουν σειρά από εκδηλώσεις και φεστιβάλ σχολείων, αφιερωμένα στο όνειρα και τις ελπίδες των ασυνόδευτων παιδιών, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, που τιμάται στις 21 Μαρτίου. Την ημέρα αυτή, ανάλογες καλλιτεχνικές δράσεις και εκδηλώσεις καλούνται να οργανώσουν σχολεία και ομάδες διεθνώς στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Δράσης 2017 «Μονόλογοι από το Αιγαίο», που έχει ορίσει ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, με την υποστήριξη της Υ.Α.

Οι  δράσεις και εκδηλώσεις με αφετηρία την έκδοση «Μονόλογοι από το Αιγαίο» φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα aegeanmonologues.theatroedu.gr. Ας δώσουμε φωνή στις γενιές που αναγκάστηκαν να χάσουν την παιδική τους ηλικία από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις στερήσεις δίνοντας την ευκαιρία στους μονόλογούς τους να γίνουν διάλογος σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και μισαλλοδοξία, που τους αγκαλιάζει όλους.

 

«Κι αν ήσουν εσύ;»

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;», ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, υλοποιείται από το 2015 από την Υ.Α. και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε όλη την επικράτεια. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Έχει εμπλέξει μέχρι στιγμής πάνω 2.800 εκπαιδευτικούς, 4.000 μαθητές και 50 φορείς σε σεμινάρια επιμόρφωσης, βιωματικά εργαστήρια στο σχολείο, φεστιβάλ και σχολικές πρωτοβουλίες, καθώς και κοινές δράσεις, που φέρνουν πιο κοντά τους πρόσφυγες με τις κοινότητες υποδοχής τους. Η έκδοση «Μονόλογοι από το Αιγαίο» είναι αποτέλεσμα του προγράμματος και αποτελεί συλλογή 28 μαρτυριών ασυνόδευτων παιδιών από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο. Τα παιδιά αυτά, που διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και έφτασαν μόνα τους στην Ελλάδα, διασχίζοντας το Αιγαίο.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

Εύα Σαββοπούλου, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, (+30) 6948687704, e-mail: savvopou@unhcr.org

Νίκος Γκόβας, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, (+30) 210 6541600, email: humanrights@theatroedu.gr

Ιστοσελίδες: www.theatroedu.grwww.unhcr.gr, www.WithRefugees.org

 

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ:

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ – ΔΗΜΟΤΙΚΑ

Νηπιαγωγείο Αρφαρών Μεσσηνίας
1ο  Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων Μεσσηνίας
2ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων Μεσσηνίας
Νηπιαγωγείο Θουρίας Μεσσηνίας
14ο  Νηπιαγωγείο Καλαμάτας Μεσσηνίας
Νηπιαγωγείο Πεταλιδίου Μεσσηνίας
Δημοτικό Σχολείο Ποταμού Κέρκυρας
1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας Μεσσηνίας
21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας Μεσσηνίας
Δημοτικό Σχολείο Χαρακοπιού Μεσσηνίας
Εκπαιδευτήρια Μπουγά Μεσσηνίας
8ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Αχαΐας
55ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Αχαΐας
28ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
3ο – 6ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης/θεατρική ομάδα παιδιών Συλλόγου Γονέων

ΓΥΜΝΑΣΙΑ-ΛΥΚΕΙΑ

2ο  Γυμνάσιο Καλαμάτας Μεσσηνίας
7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Μεσσηνίας
Γυμνάσιο Καρδαμύλης Μεσσηνίας
6ο Γυμνάσιο Πάτρας Αχαΐας
20ο Γυμνάσιο Πάτρας Αχαΐας
Γυμνάσιο Νίκαιας Λάρισας
5ο Γυμνάσιο Λάρισας
1ο Γυμνάσιο Τρικάλων
Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου Τρικάλων
Γυμνάσιο Πύλης Τρικάλων
Εκπαιδευτήρια Τρικάλων «Αθηνά» Τρικάλων
1ο Γυμνάσιο Πειραιά Αττικής
2ο Γυμνάσιο Αλίμου Αττικής
Γυμνάσιο Αναβύσσου Αττικής
8ο Γυμνάσιο Ξάνθης
Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου Θεσσαλονίκης
Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης Αττικής
Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας
Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Μουσικό Σχολείο Σερρών
Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων – Λ.Τ Θεσσαλονίκης
2ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας
3ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας
5ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας
Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας Μεσσηνίας
1ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας Μεσσηνίας
3ο Γενικό Λύκειο Λάρισας
14ο Γενικό Λύκειο Λάρισας
Γενικό Λύκειο Βαλτινού Τρικάλων
5ο Γενικό Λύκειο Πάτρας Αχαΐας
Γενικό Λύκειο Δεμενίκων Αχαΐας
1ο Γενικό Λύκειο Κορυδαλλού Αττικής
Γενικό Λύκειο Βάρης Αττικής
2ο Γενικό Λύκειο Ελευθερίου – Κορδελιού Θεσσαλονίκης

ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Θεατρικό Εργαστήρι παιδιών και εφήβων ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας
Συνεργατική Χορωδία «Αέρινες φωνές» (Γυμνάσιο Άγιου Ιωάννη, 2ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, 2ο ΓΕΛ Κέρκυρας, 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας, 5ο ΓΕΛ Κέρκυρας)
Πανεπιστήμιο Αθηνών-Τμήμα Θεολογίας/θεατροπαιδαγωγική ομάδα