Ημ/νίες Εκδήλωσης: 20/5/2017 6:00 μμ - 8:00 μμ Export event
«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες»
Σεμινάριο εκπαιδευτικών Σ2
Εισήγηση στο 6ο Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο "Θέατρο και Ετερότητα"
"Κατανοώ τον εαυτό μου και τον άλλον μέσα από το θέατρο; Το παράδειγμα του «Κι αν ήσουν εσύ;» ενός προγράμματος για την ευαισθητοποίηση γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και θέματα προσφύγων" Νάσια Χολέβα, Νίκος Γκόβας
Ναύπλιο, 20 Μαίου 2017, 10.00πμ, Αίθουσα: "Βουλευτικό"
Σύνοψη: Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» είναι μια συνεργασία του Πανελληνίου Δικτύ ου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αποτελείται από μια σειρά δράσεων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών παρεμβάσεων σε μαθητικούς πληθυσμούς, προκειμένου να ευαισθητοποήσει τον εκπαιδευτικό χώρο γύρω από ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα, και ειδικότερα γύρω από ζητήματα που άπτονται του προσφυγικού ζητήματος. Στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του το θέατρο (και ειδικότερα εργαλεία και τεχνικές από το χώρο του εκπαιδευτικού δράματος και του εφαρμοσμένου θεάτρου, του Θεάτρου του Καταπιεσμένου και άλλων συναφών χώρων) αποτελεί δομικό του συστατικό, προκειμένου τα θέματα που θίγονται να προσεγγίζονται βιωματικά.
Με καταβολές από την παιδαγωγική του Freire, τον κονστρουκτιβισμό, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, τη βιωματική μάθηση και τη μαθητοκεντρική παιδαγωγική οδό, το πρόγραμμα αυτό αντιμετωπίζει τον εκπαιδευτικό ως εμψυχωτή, ως πολλαπλασιαστή προβληματισμού και ώθησης σε δράση, και εν τέλει το μαθητή ως ενεργό και υπεύθυνο πολίτη.
Η παρούσα εισήγηση υποστηρίζει πως, σε όλη αυτή τη διαδικασία, το θέατρο δεν είναι απλά μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική οδός, αλλά μια συνειδητή παιδαγωγική επιλογή και προσέγγιση, προκειμένου θεωρία και δράση, εκπαιδευτική πρακτική και βίωμα, να συζευχθούν αποτελεσματικότερα.
Παίρνουν μέρος 60
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr
Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Number of views (2271)/Σχόλια (0)
«Σκληρό Καρύδι!»
Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση
«Από τον Μπρεχτ... στον Δαρείο 2800 μίλια δρόμος»
Διαδικτυακά, 29/1 & 5/2 5/3 2026 Σεμινάριo για εκπαιδευτικούς, Χριστίνα Ζώνιου, Νίκος Γκόβας,Γιώργος Μπεκιάρης, Γλυκερία Αράπη, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
Διαδικτυακά 29/1/2026, Παιδαγωγική-Οργανωτική συνάντηση προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» Ανατ Μακεδονία (Σέρρες, Καβάλα κ.ά)
Τρίπολη 5/2/2026, Παιδαγωγική-Οργανωτική συνάντηση προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;»
Κέρκυρα 7/2/2026, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με τον Κουκλοθεατρικό Θίασο 3 λαλούν
Ιωάννινα 7/2/2026, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς. Σωκράτης Παππάς
Θεσσαλονίκη 7-8/2//2026 παράσταση φόρουμ
Διαδικτυακά, 8/2/2026, Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Τζωρτζίνα Κακουδάκη
"Συνέπειες των διπλών ταυτοτήτων για τη σχολική επιτυχία των παιδιών της δεύτερης γενιάς σε μια κοινωνία με σοβαρές δομικές ανισότητες"
Paris 11-14/2/2026 Festival
Ζάκυνθος 11/2/2026, Παιδαγωγική-Οργανωτική συνάντηση προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;»
R-Lab Festival
Πάμε Θέατρο - "Εγώ κι εσύ"
«Διαπολιτισμικές μελέτες περίπτωσης και εφαρμογές στη σχολική τάξη»
Πολιτισμική Ετερότητα σε Διάλογο: Το θέατρο και η εκπαίδευση ως χώροι συνάντησης, κατανόησης και επαναδιαπραγμάτευσης των ταυτοτήτων
"Δικαιώματα του παιδιού, αυτονομία και ελευθερία: Παιδαγωγικές και διδακτικές προσεγγίσεις"
'κι αν ήσουν εσύ; στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις'
Αμφιλοχία, 1/3/2026, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Γιώργος Μόσχος
Σάμος & Διαδικτυακά 1/3/2026, Παιδαγωγική-Οργανωτική συνάντηση προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» (Σάμος, Χίος, Ικαρία)
Όταν έρθει το αύριο - ο Μάρτιος είναι του Νταρουίς
'κι αν ήσουν εσύ; - επόμενο βήμα ΜΑΖΙ'
«Κι αν ήσουν εσύ; - Πες το με φόρουμ!»