2018 Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση - Πήλιο

17η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ "ΠΗΛΙΟ 2018"
26 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2018,
ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΗΛΙΟ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συμπληρωματικά Εργαστήρια "Πήλιο 2018"

Τα παρακάτω σύντομης διάρκειας εργαστήρια πραγματοποιούνται τα απογεύματα και είναι αυτοτελή.
Δηλώσεις συμμετοχής θα γινουν κατα την άφιξη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 25/8/2011 11:00 πμ - 30/8/2011 11:00 πμ Export event
Η λύση του δράματος: θέατρο/δράμα και διαχείριση συγκρούσεων

Η λύση του δράματος: θέατρο/δράμα και διαχείριση συγκρούσεων

Σπέτσες, 25-30/8/2011, Εργαστήριο, David Oddie


 

Σπέτσες 25-30 Αυγούστου 2011 
10η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση -Σπέτσες 2011
& 4η Κατασκήνωση Νέων “Νεανικές Θεατρικές Φωνές”
«Όλος ο κόσμος μια σκηνή…»


Εργαστήριο 1: «Η λύση του δράματος: θέατρο/δράμα και διαχείριση συγκρούσεων»
David Oddie, ηθοποιός, παιδαγωγός, εισηγητής των διεθνών προγραμμάτων ARROW και INDRA (διεθνής συμφιλίωση μέσω της Τέχνης)

Σ’  αυτό το βιωματικό σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να  κατανοήσουν σε βάθος την έννοια της ‘σύγκρουσης’, να μελετήσουν τις  προσωπικές τους αντιδράσεις σ’ αυτή και να διερευνήσουν το ρόλο που  μπορεί να παίξει το θέατρο/δράμα στο μετασχηματισμό της. Οι  άστοχες αντιδράσεις σε μια σύγκρουση μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλα  δεινά. Είναι πλέον ανάγκη να προσεγγίζουμε τις συγκρούσεις με  πρωτοποριακούς, δημιουργικούς τρόπους, οι οποίοι δεν παραγνωρίζουν τον  βαθύ πόνο, την οργή και το αίσθημα αδυναμίας που βιώνουν κάποιοι  άνθρωποι. Η σύγκρουση είναι σαν τη φωτιά. Καίει και καταστρέφει. Εμείς,  όμως, θα διερευνήσουμε πως μπορεί να γίνει «ευκαιρία για δημιουργικές  και εποικοδομητικές διαδικασίες αλλαγής, οι οποίες συμβάλλουν στον  περιορισμό της βίας και στην υπερίσχυση της δικαιοσύνης, και  ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα των ανθρω-πίνων σχέσεων» (John Paul  Lederach). Θα  δούμε πώς το θέατρο/δράμα μπορεί να συμβάλει στο μετασχηματισμό της  σύγκρουσης σε προσωπικό, πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο, και στην  αντιμετώπιση ρατσιστικών φαινομένων. Αξιοποιώντας στοιχεία της έρευνας  που διεξάγεται τα τελευταία δέκα χρόνια στην Αυστραλία, θα προτείνουμε  συγκεκριμένες στρατηγικές βασισμένες στο θέατρο/δράμα για την  αντιμετώπιση των συγκρούσεων και του εκφοβισμού στα σχολεία.

Ο David Oddie δίδαξε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δούλεψε ως ηθοποιός, και στη συνέχεια ίδρυσε το θεατρικό οργανισμό Plymouth Barbican Theatre Company και τον καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό οργανισμό Barefoot του Πλύμουθ. Το 1999 σχεδίασε το προπτυχιακό πρόγραμμα θεατρικών σπουδών για το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ St. Mark and St. John (UCP Marjon), στο οποίο και δίδαξε. Το 2004 σχεδίασε και άρχισε να εφαρμόζει το πρόγραμμα ARROW - Art: a Resource for Reconciliation Over the World (Τέχνη: μια Δύναμη Συμφιλίωσης ανά τον Κόσμο), το οποίο ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου χαρακτήρισε ως «συναρπαστικό και άκρως επίκαιρο». Με το πρόγραμμα ARROW δούλεψε μεταξύ άλλων στη Δυτική Όχθη, στο Κόσσοβο, στη Σιέρα Λεόνε και στη Νότια Αφρική. Το 2006 έλαβε το βαθμό του National Teaching Fellow της Ακαδημίας Ανώτερης Εκπαίδευσης της Βρετανίας, ενώ το 2008 του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος MBE (Member of the Order of the British Empire) για τις υπηρεσίες και το έργο του. Αντλώντας από την πολύπλευρη εμπειρία του σχεδίασε και ένα πιλοτικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα για το UCP Marjon με τίτλο «Δημιουργικός μετασχηματισμός των συγκρούσεων μέσα από τις τέχνες». Αυτήν την περίοδο αναπτύσσει μια νέα πρωτοβουλία, το Συνέδριο INDRA - IΝternational Development of Reconciliation through the Arts (Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη της Διεθνούς Συμφιλίωσης μέσω των Τεχνών).

Print