21η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση 2024

στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης Freelandcamp στο Χιλιομόδι Κορινθίας
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση


Συμπληρωματικά Εργαστήρια

Τα "Απογευματινά-Συμπληρωματικά Εργαστήρια" είναι αυτοτελή εργαστήρια μικρής διάρκειας

Σημείωση: Όλα τα εργαστήρια είναι βιωματικά, περιλαμβάνουν δραστηριότητες με σωματική επαφή και ασκήσεις στο έδαφος και οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες καλούνται να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια.


 

 

Θέατρο Φόρουμ

Θέατρο Φόρουμ

Χιλιομόδι Κορινθίας, 24-25/8/2024, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Χριστίνα Ζώνιου

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 24/8/2024 5:30 μμ - 25/8/2024 8:30 μμ Export event


Θέατρο Φόρουμ

Χιλιομόδι Κορινθίας 24-25/8/2024 5.30μμ-8.30μμ

Συμπληρωματικό/απογευματινό εργαστήριο ενηλίκων στο πλαίσιο της Θεατρικής Καλοκαιρινής Κατασκήνωσης 2024

Διάρκεια: 6 ώρες

Εμψύχωση: Χριστίνα Ζώνιου 

Το Θέατρο της Αγοράς (Forum Theatre) αποτελεί βασική τεχνική και παραστατική μορφή του Θεάτρου του Kαταπιεσμένου, µιας θεατρικής µεθόδου που εµπνεύστηκε ο βραζιλιάνος σκηνοθέτης Augusto Boal, ως αντίδραση στα καταπιεστικά και δικτατορικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής, τη δεκαετία του 60. Πρόκειται για μια μορφή θεάτρου που προκύπτει από τα βιώματα και τις ανάγκες των ανθρώπων που την εφαρμόζουν.

Ο θεατής τοποθετείται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της θεατρικής πράξης, με στόχο τη συμμετοχή και τον προβληματισμό. Μέσω της θεατρικής δράσης ενδυναμώνεται και παίρνει θέση για κοινωνικά ζητήματα που τον αφορούν. Προσπαθεί να βρει πιθανές λύσεις ενός προβλήματος, να σκεφτεί στρατηγικές διαχείρισης μιας κατάστασης. Και όλα αυτά επί σκηνής ∙ σε ένα ασφαλές πλαίσιο, που του δίνει τη δυνατότητα να κάνει «μια πρόβα για τη ζωή».

Στο συγκεκριμένο εργαστήρι οι συμμετέχ*ουσες θα αναγνωρίσουν βασικά αξιώματα του Θεάτρου του Καταπιεσμένου και θα εστιάσουν στο Θέατρο Φόρουμ. Θα εξοικειωθούν με βασικές τεχνικές και εργαλεία, θα αυτοσχεδιάσουν μέσω παιχνιδιών και ασκήσεων, και θα μελετήσουν τους διάφορους χαρακτήρες που προκύπτουν συνδιαμορφώνοντας πρότυπες σκηνές Φόρουμ.

Το ίδιο το θέατρο δεν θεωρείται επαναστατικό, εκλαμβάνεται ως δοκιμή για την ‘εξέγερση’. Η εφαρμογή του Θεάτρου Φόρουμ προκαλεί μια αίσθηση ατέλειας, που αποζητά την ολοκλήρωσή της στην πραγματική δράση. Ουσιαστικά είναι μια πρόβα για τη ζωή, επάνω στην σκηνή.”

Augusto Boal

Η Χριστίνα Ζώνιου διδάσκει Υποκριτική, Σκηνική Πρακτική και Κοινωνικό Θέατρο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο ως μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, από το 2005. Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε πανεπιστήμια της Πίζας, της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης, σε διεθνή θερινά σχολεία παραστατικών τεχνών και δραματικές σχολές.  Από το 2014 έως το 2017 υπήρξε πρόεδρος του ΔΣ του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και ταμίας από το 2027 έως το 2019. Από το 2014 έως το 2024 υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Εκπαίδευση & Θέατρο. Είναι Σύμβουλος εκπαίδευσης του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;". Έχει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές θεάτρου, με εξειδίκευση στη σύγχρονη θεατρική πρακτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και τη Δραματική Σχολή Laboratorio Nove στη Φλωρεντία. Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συμμετέχει ενεργά στο ελληνικό και διεθνές κίνημα Θεάτρου του Καταπιεσμένου ως μέλος και εμψυχώτρια ομάδων.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
2106541600/ info@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr