Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2017


Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999 οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007. Το 2017 στις εκδηλώσεις στην Ελλάδα συμμετέχει και το πρόγραμμα  "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2017 ΕΔΩ


Εκδηλώσεις άλλων φορέων:
Ρόδος: Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 "Διαφυγές" στο Λύκειο Αφάντου από το Κέντρο Πρόληψης Δίοδος
Θεσσαλονίκη: Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, ώρα 18:30, στο κινηματοθέατρο «Άστρον», (Κομνηνών με Χρυσοστόμου Σμύρνης, Μενεμένη). To Ελληνικό Playback Θέατρο συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017 με μία παράσταση για τα μέλη του KΔΑΠ ΜΕΑ Αμπελοκήπων–Μενεμένης.
Θεσσαλονίκη: Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ., στο Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ. (Εξαδακτύλου 8 με Μακρυγιάννη 20) ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση διοργανώνοντας Ημερίδα με τίτλο "Το θέατρο στο σχολείο: μια αναγκαιότητα για ένα σχολείο ουσίας". Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα πραγματοποιηθούν θεατρικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και για γονείς.


 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017

Κάθε ιστορία - μία παράσταση

Κάθε ιστορία - μία παράσταση

Αθήνα, 2/12/2017, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Θανάσης Ζερίτης, Αριστέα Σταφυλαράκη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 2/12/2017 9:30 πμ - 1:30 μμ Export event


2008_11_27Afisa-pagkosmia-iΠαγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2017»
Ανιχνεύοντας τον ρόλο του πολίτη

Αθήνα, Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3:
«Κάθε ιστορία - μία παράσταση»

Ώρες: 9:30 - 13:30 

Θανάσης Ζερίτης, θεατρολόγος, ηθοποιός
Αριστέα Σταφυλαράκη, θεατρολόγος, ηθοποιός

Περιγραφή: Μπορώ να κάνω μια ιστορία που μου αρέσει θεατρική παράσταση; Ποια είναι τα βασικά συστατικά της κάθε ιστορίας; Πώς μπορώ να επικοινωνήσω ένα αφηγηματικό κείμενο χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του θεάτρου; Στο εργαστήριο αυτό θα δούμε τρόπους προσέγγισης μη θεατρικών κειμένων με στόχο την σκηνική τους αναπαράσταση. Με  παραδείγματα από τις τελευταίες δουλειές της θεατρικής ομάδας 4Frontal αλλά και άλλο υλικό, θα εξετάσουμε τρόπους διαχείρισης  ενός λογοτεχνικού κειμένου. Θα προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε την ουσία των κειμένων, τους λόγους που ένα συγκεκριμένο κείμενο πιστεύουμε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να «ανέβει» στην σκηνή και φυσικά τους τρόπους που μπορεί αυτό να το γίνει εφικτό.   Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν μια μικρή παρουσίαση με βάση τις πρακτικές που θα αναζητήσουμε πάνω σε κείμενα που είτε άμεσα είτε έμμεσα διερωτώνται για τη θέση του ανθρώπου μέσα στην πολιτεία.

Ο Θανάσης Ζερίτης είναι τελειόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας ενώ αποφοίτησε από την Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών το 2011.Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας 4Frontal. Από τότε έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις “Οικογένεια Μπες-Βγες” (2015-16-17) "Η Αύξηση" (2014), συν-σκηνοθετήσει ενώ συμμετείχε και ως ηθοποιός στις παραστάσεις "Υμπύ Τύραννος" (2012), "Σσς..κάποιος έρχεται"(2012), "Spring X-press"(2013) ‘’Είσαι ένα κτήνος Βίσκοβιτς’’ (2016). Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις της 4Frontal  "Βόυτσεκ" (2014-15) (σκην. Σ. Γιαννουλάδης, Κ. Γιαννοπούλου), "Όλα τα μανιτάρια τρώγονται [αν και ορισμένα μόνο μια φορά]" (2015), "Ο Μουνής" (2013-14-15) (σκην. Παντελής Δεντάκης), καθώς και στις εφηβικές παραστάσεις της ομάδας, "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας ...γιατί τα πάντα είναι πιθανά", "Φάουστ ...εγώ μέσα στον κόσμο που ζω" και "Αντιγόνη" (σκην. Τζωρτζίνα Κακουδάκη) στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Εκτός της ομάδας έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες  Αδάμου, Σαρακατσάνης , Γερογιάννη, Κιτσοπούλου, Καραζήσης κ.ά. Το 2016 συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και γονείς «Πες το με ένα παραμύθι» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών ενώ αυτή την περίοδο συνεργάζεται ξανά με την Στέγη στο πρόγραμμα Onassis Youth Festival με παιδία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Η Αριστέα Σταφυλαράκη είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008) και της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών (2011). Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας 4Frontal. Έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις “Σοφία Λασκαρίδου: Μια αγάπη μεγάλη” (σκην. Παντελής Δεντάκης, θέατρο 104, 2017) “Ποιο σώμα;” (σκην. Μενέλαος Καραντζας, Θέατρο Αγγελων Βήμα, Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2016), “Οικογένεια Μπες-Βγες” (σκην. Θανάσης Ζερίτης, θέατρο 104, 2015-‘16-‘17), “Όλα τα μανιτάρια τρώγονται [αν και ορισμένα μόνο μία φορα]” (σκην. Παντελής Δεντάκης, Θέατρο του Νέου κόσμου, 2015), “Ο Μουνής” (σκην. Παντελής Δεντάκης, Θεατρο του Νέου Κόσμου, 2013-’14-‘15), “Βάτραχοι Αριστοφάνη – Ο kyklos ensemble συναντά το θέατρο”, παρουσίαση των χορικών του έργου σε μουσική Γιάννη Χρήστου (διδασκαλία Φίλιππος Τσαλαχούρης, 2013)κ.α. Συμμετείχε ως Ιέρεια στην Τελετή Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας (Χειμερινοί αγώνες, PyeongChang 2018). Την περίοδο 2012-2016 ασχολήθηκε με το εφηβικό θέατρο παρουσιάζοντας παραστάσεις σε σχολεία αλλά και σε άλλους, μη θεατρικούς, χώρους σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό/ σκηνοθέτη Τζωρτζίνα Κακουδάκη και το θέατρο του Νέου Κόσμου. Το 2016 συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και γονείς «Πες το με ένα παραμύθι» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών ενώ αυτή την περίοδο συνεργάζεται ξανά με την Στέγη στο πρόγραμμα Onassis Youth Festival με παιδία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Συνεργασία: 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - Γραφείο Αθήνας