Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2017


Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999 οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007. Το 2017 στις εκδηλώσεις στην Ελλάδα συμμετέχει και το πρόγραμμα  "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2017 ΕΔΩ


Εκδηλώσεις άλλων φορέων:
Ρόδος: Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 "Διαφυγές" στο Λύκειο Αφάντου από το Κέντρο Πρόληψης Δίοδος
Θεσσαλονίκη: Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, ώρα 18:30, στο κινηματοθέατρο «Άστρον», (Κομνηνών με Χρυσοστόμου Σμύρνης, Μενεμένη). To Ελληνικό Playback Θέατρο συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017 με μία παράσταση για τα μέλη του KΔΑΠ ΜΕΑ Αμπελοκήπων–Μενεμένης.
Θεσσαλονίκη: Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ., στο Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ. (Εξαδακτύλου 8 με Μακρυγιάννη 20) ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση διοργανώνοντας Ημερίδα με τίτλο "Το θέατρο στο σχολείο: μια αναγκαιότητα για ένα σχολείο ουσίας". Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα πραγματοποιηθούν θεατρικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και για γονείς.


 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017

Παράσταση Θεάτρου Φόρουμ - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017

Παράσταση Θεάτρου Φόρουμ - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017

Τρίπολη, 12/12/2017, Το πρόγραμμα της ημερίδας

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 12/12/2017 6:30 μμ - 8:30 μμ Export event


2008_11_27Afisa-pagkosmia-iΠαγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2017»
Ανιχνεύοντας τον ρόλο του πολίτη

Παράσταση Θεάτρου Φόρουμ

Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα

«Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας»
Η παράσταση διαπραγματεύεται θέματα όπως η αλληλεγγύη, η αποδοχή του «άλλου» και η αντιμετώπιση της ξενοφοβίας.

Τρίπολη, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Ώρα: 18:30

Στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Για άλλη μια χρονιά φέτος το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση που έχει οριστεί διεθνώς για τις 27 Νοεμβρίου. Στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση, όπου ο ρόλος του πολίτη είναι ουσιαστικός και αναγκαίος, πιστεύουμε ότι το Θέατρο μπορεί με βιωματικές τεχνικές και προσεγγίσεις να διαμορφώσει τις συνθήκες για την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη γενικότερη ενεργοποίησή τους.
Το 2017 στις εκδηλώσεις στην Ελλάδα συμμετέχει και το πρόγραμμα  "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.  

Για την παράσταση
Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας” είναι παράσταση θεάτρου φόρουμ. Διαπραγματεύεται θέματα όπως η αλληλεγγύη, η αποδοχή του «άλλου» και η αντιμετώπιση της ξενοφοβίας. Απευθύνεται σε εφήβους, σε εκπαιδευτικούς και σε μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας και επιχειρεί να θέσει τους συμμετέχοντες απέναντι σε προσωπικές και κοινωνικές στάσεις, ιδανικά, επιθυμίες και ευθύνες. Μέρος Α: παιχνίδια ενεργοποίησης του σώματος και το νου ως μέσου εισαγωγής στα εργαλεία και στις έννοιες που θα ακολουθήσουν. Ακολουθεί το «πακέτο εξερεύνησης»  με στοιχεία από το Θέατρο Εικόνας και τεχνικές από το Θέατρο Ντοκουμέντο. Μέρος Β: παρουσίαση της παράστασης “Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας” η οποία ακολουθείται από συζήτηση πάνω στους χαρακτήρες του έργου μέσω της τεχνικής της «ανακριτικής καρέκλας». Μέρος Γ: το «Φόρουμ», κατά το οποίο η παράσταση ξαναπαίζεται και το κοινό παρεμβαίνει επί της σκηνής προσπαθώντας με αυτοσχεδιασμούς να ενδυναμώσει τον χαρακτήρα  ο οποίος έχει ανάγκη και να οδηγήσει την ιστορία σε ένα διαφορετικό τέλος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση

Στην παράσταση συμμετέχουν οι: Άλκηστη Βασιλάκου, Ελένη Δριβάκου, Βασίλης Κλεισιάρης

Εμψύχωση: Χριστίνα Ζώνιου

Παρουσίαση: Πηνελόπη Καζακώνη

Συντονισμός: Πηνελόπη Καζακώνη

Συνεργασία: Δήμος Τρίπολης, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Γραφείο Αρκαδίας

 

Print

Number of views (1205)/Σχόλια (0)