Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2017


Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999 οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007. Το 2017 στις εκδηλώσεις στην Ελλάδα συμμετέχει και το πρόγραμμα  "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2017 ΕΔΩ


Εκδηλώσεις άλλων φορέων:
Ρόδος: Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 "Διαφυγές" στο Λύκειο Αφάντου από το Κέντρο Πρόληψης Δίοδος
Θεσσαλονίκη: Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, ώρα 18:30, στο κινηματοθέατρο «Άστρον», (Κομνηνών με Χρυσοστόμου Σμύρνης, Μενεμένη). To Ελληνικό Playback Θέατρο συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017 με μία παράσταση για τα μέλη του KΔΑΠ ΜΕΑ Αμπελοκήπων–Μενεμένης.
Θεσσαλονίκη: Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ., στο Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ. (Εξαδακτύλου 8 με Μακρυγιάννη 20) ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση διοργανώνοντας Ημερίδα με τίτλο "Το θέατρο στο σχολείο: μια αναγκαιότητα για ένα σχολείο ουσίας". Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα πραγματοποιηθούν θεατρικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και για γονείς.


 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017

Τεχνικές θεάτρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων

Τεχνικές θεάτρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων

Ιωάννινα, 10/12/2017, Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (Σ4), Γιάννα Κούλα

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 10/12/2017 10:00 πμ - 1:00 μμ Export event


«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες»

Σεμινάριο εκπαιδευτικών Σ4

«Ανθρώπινα Δικαιώματα και καταπάτηση τους. Προσωπική στάση, ευθύνη και επιλογή».

για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές νεανικών ομάδων ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ιωάννινα, 10/12/2017
Διάρκεια:
 4 ώρες

2008_11_27Afisa-pagkosmia-iΔωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών

Εμψυχωτές: Γιάννα Κούλα

Μια βιωματική δράση βασισμένη ,στην "αρχέγονη" ηθική γνώση του ανθρώπου που λέγεται: σεβασμός προς τη ζωή. Η τοποθέτηση ανθρώπων του πνεύματος απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στο χρόνο. Κύριος άξονας της δράσης, γνωμικά, αποφθέγματα, αποσπάσματα από ποίηση και λογοτεχνία. Μέσα από αυτά ανακαλύπτουμε μονοπάτια "αντιθέσεων". Εκφράζουμε με το σώμα, το λόγο και τη σκηνική πράξη την άποψη μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Βασικό μέσο δόμησης του εργαστηρίου:

- Θεατρικό παιχνίδι

Βασικές αρχές αφηγηματικού και σωματικού θεάτρου

Συνεργασία: ΔΔΕ Ιωαννίνων, ΔΠΕ Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η Γιάννα Κούλα, σπούδασε νηπιαγωγός, παιδαγωγικά, θέατρο, παιδαγωγική θεάτρου-θεατρικό παιχνίδι στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικεύτηκε στο κουκλοθέατρο την αφήγηση παραμυθιών και τη δημιουργική απασχόληση παιδιών. Επαγγελματικά δίδαξε κουκλοθέατρο και θεατρικό παιχνίδι στα Τ.Ε.Ι Ηπείρου, τμήμα Βρεφονηπιοκομίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ,στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης, και στο παιδαγωγικό τμήμα νηπιαγωγών( μετεκπαίδευση) καθώς και στα Ι.Ε.Κ στο τμήμα προσχολικής αγωγής-δραστηριοτήτων και έκφρασης. Έλαβε μέρος ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού στο πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ. Από το 2000 εργάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών ως εμψυχώτρια-υπεύθυνη για τα τμήματα θεατρικού παιχνιδιού ,στο Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ΡΟΔΑ. Για 3 χρόνια υπήρξε υπεύθυνη παιδαγωγικών προγραμμάτων του Πολιτιστικού εργαστηρίου ΠΑΛΕΤΑ. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Παραγωγός παιδικών, θεατρικών, λογοτεχνικών και δημοσιογραφικών εκπομπών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Συμμετείχε σε παιδαγωγικά και θεατρικά συνέδρια-σεμινάρια ως εισηγήτρια (πανεπιστήμιο, θεατρικά εργαστήρια, σχολεία, ΔΗΠΕΘΕ, εταιρίες θεατρικές κ.ά.) Παρακολούθησε πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα το θέατρο και τις επιστήμες της παιδαγωγικής, λογοτεχνίας και ψυχολογίας. Δημοσίευσε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Ίδρυσε και για 10χρόνια διετέλεσε Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ομάδας Έκφρασης ΑΤΡΑΠΟΣ. Υπήρξε πρόεδρος της Ο.Μ.Ε.Π (παράρτημα Ιωαννίνων). Σχεδίασε, σκηνοθέτησε και έπαιξε σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων σε θεατρικούς χώρους, πολιτιστικούς φορείς, σχολεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με εναλλακτικές μορφές έκφρασης της λογοτεχνίας στο Θέατρο όπου συνεχίζει έως και σήμερα. Εκτός από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της, συνεργάστηκε με το ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ ως σκηνοθέτης, ηθοποιός και εμψυχώτρια ομάδων εφήβων και ενηλίκων. Για 2 χρόνια διετέλεσε καλλιτεχνικός σύμβουλος στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Τελευταίες σκηνοθετικές δουλειές: «Ο θησαυρός των χαμένων ΡΟ» της Ειρήνης Αναγνωστοπούλου στη Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (2015), και «Η εποχή του κυνηγιού» του Γιάννη Σκαραγκά. στο Θυμωμένο Πορτραίτο (2016). 

 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.