Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2017


Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999 οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007. Το 2017 στις εκδηλώσεις στην Ελλάδα συμμετέχει και το πρόγραμμα  "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2017 ΕΔΩ


Εκδηλώσεις άλλων φορέων:
Ρόδος: Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 "Διαφυγές" στο Λύκειο Αφάντου από το Κέντρο Πρόληψης Δίοδος
Θεσσαλονίκη: Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, ώρα 18:30, στο κινηματοθέατρο «Άστρον», (Κομνηνών με Χρυσοστόμου Σμύρνης, Μενεμένη). To Ελληνικό Playback Θέατρο συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017 με μία παράσταση για τα μέλη του KΔΑΠ ΜΕΑ Αμπελοκήπων–Μενεμένης.
Θεσσαλονίκη: Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ., στο Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ. (Εξαδακτύλου 8 με Μακρυγιάννη 20) ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση διοργανώνοντας Ημερίδα με τίτλο "Το θέατρο στο σχολείο: μια αναγκαιότητα για ένα σχολείο ουσίας". Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα πραγματοποιηθούν θεατρικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και για γονείς.


 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017

Το θέατρο ως φόρουμ πολιτικής συμμετοχής ‘Ταυτότητα μέσω Εργασίας’: Θέατρο του Καταπιεσμένου (ΘτΚ) / Θέατρο Forum – Αόρατο Θέατρο

Το θέατρο ως φόρουμ πολιτικής συμμετοχής ‘Ταυτότητα μέσω Εργασίας’: Θέατρο του Καταπιεσμένου (ΘτΚ) / Θέατρο Forum – Αόρατο Θέατρο

Θεσσαλονίκη, 2/12/2017, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Γιάννης Πουταχίδης, Χριστίνα Ζουρίδου

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 2/12/2017 10:00 πμ - 5:00 μμ Export event


2008_11_27Afisa-pagkosmia-iΠαγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2017»
Ανιχνεύοντας τον ρόλο του πολίτη

Διημερίδα
Βιωματικά Εργαστήρια - Δρώμενα - Εισηγήσεις

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 1 - Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

στο 1ο ΓΕΛ Συκεών (Επταπυργίου 150)

Α΄ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ (10.00-13.00) & Β΄ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ (14.00-17.00)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6&10: Γιάννης Πουταχίδης, θεατροπαιδαγωγός, Χριστίνα Ζουρίδου, θεατροπαιδαγωγός Θ.Ει.Κ.Κ. – ομάδα Πούπουλο  
Το θέατρο ως φόρουμ πολιτικής συμμετοχής ‘Ταυτότητα μέσω Εργασίας’: Θέατρο του Καταπιεσμένου (ΘτΚ) / Θέατρο Forum – Αόρατο Θέατρο”. Η ταχύτητα της ζωής στoν σύγχρονο κόσμο  παραλαμβάνει συχνά αυτό το κοινωνικό φαινόμενο: ‘‘Ταυτότητα μέσω της Εργασίας’’ και το τοποθετεί στη λήθη των ανθρώπων, όσον αφορά το ατομικό και συλλογικό ασυνείδητο της εκάστοτε κοινωνίας. Επέρχεται δηλαδή ένας συμβιβασμός στις επικρατούσες εργασιακές συνθήκες που επιφέρει τον άνθρωπο σε έναν υπαρξιακό λήθαργο με αποτέλεσμα μια ασυνείδητη σχέση με τον εαυτό του αλλά και με την ταυτότητα που του προσδίδει το επάγγελμά του. Το εργαστήριο θα  λειτουργήσει ως μια διαδικασία  επανεκκίνησης και επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας μέσω της εργασίας σε σχέση: με τον ‘‘εαυτό’’, τους άλλους και την αντικειμενική πραγματικότητα στην οποία όλοι κατά κάποιο τρόπο μετέχουμε. Παράλληλα αποσκοπεί στο να ξαναθυμηθούμε, να παρατηρήσουμε και να επιμεληθούμε την ταυτότητα αυτού που πραγματικά είμαστε έξω από τον χώρο εργασίας μας. Στόχος μας είναι μέσα από τα εργαλεία του ΘτΚ να ακούσουμε και να γνωρίσουμε εκ νέου τη σημερινή πραγματικότητα του εαυτού και των συνανθρώπων μας έτσι ώστε να μοιραστούμε σκέψεις-στάσεις σε μια πραγματικότητα που ζητά την αφύπνιση του πνεύματος και την ουσιαστική προσφορά της τέχνης. Έναυσμα του εργαστηρίου θα είναι η ρήση του Πλάτωνα “ΠΑΣΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΧΩΡΙΖΟΜΕΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ” Α/θμια& Β/θμια

Η Χριστίνα Ζουρίδου είναι ηθοποιός και θεατροπαιδαγωγός. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο University Centerof England με ειδικότητα Teacherof DramainEducation – Δασκάλα εκπαιδευτικού δράματος  και  στη Σχολή υποκριτικής - δραματικής τέχνης  Μαίρη Τράγκα.  Έχει διδάξει Θεατρική αγωγή-Εκπαιδευτικό δράμα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε πολιτιστικούς οργανισμούς στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού σχήματος Πεφταστέρι. Βασικό μέλος του Θ.Ει.Κ.Κ. Δουλεύει ως θεατρολόγος στη ΚΕΔΗΘ. Σκηνοθετεί και οργανώνει θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα στα Πνευματικά Κέντρα  Δήμων της χώρας.

Ο Γιάννης Πουταχίδης είναι θεατροπαιδαγωγός και σκηνοθέτης. Σπούδασε Drama and Theatre in Education μεΜaster of Αrtsστο Janacek Academy of Music and Performing Arts, Μπρνό της Τσεχίας. Είναι εξωτερικός συνεργάτης του Janacek Academy of Music and Performing Arts. Είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος, μέλος του Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και βασικό στέλεχος του Θ.Ει.Κ.Κ. Διδάσκει Θεατρική αγωγή-Εκπαιδευτικό δράμα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Θεσσαλονίκη και σε πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας. Οργανώνει και διδάσκει σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς. Είναι workshopleader σε διεθνή εργαστήρια για παιδιά και νέους (Ελλάδα, Τσεχία, Σλοβακία, Μ. Βρετανία, Ελβετία, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία, Δανία).