Περιοδικό Εκπαίδευση και Θέατρο

Περιοδική επιστημονική έκδοση για την προώθηση του θεάτρου, του εκπαιδευτικού δράματος, του θεατρικού παιχνιδιού και των άλλων παραστατικών τεχνών στην εκπαίδευση

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΡΘΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 26 (2025)
Το περιοδικό Εκπαίδευση & Θέατρο δέχεται υποβολές άρθρων για το νέο του τεύχος (26, 2025), μέχρι τις
15 Ιανουαρίου, 2025.
Παρακαλούμε δείτε τις θεματικές, τις στήλες και τις προδιαγραφές υποβολής, συμβουλευτείτε την λίστα κριτηρίων και στη συνέχεια υποβάλετε το κείμενό σας προς κρίση.
Η Συντακτική Επιτροπή είναι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Υποβολές άρθρων: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/edth/about/submissions
Κεντρικός σύνδεσμος περιοδικού: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/edth/index

 

 

Ιδρυτής περιοδικού: Νίκος Γκόβας (Υπεύθυνος Έκδοσης 2001-2021)

Υπεύθυνοι Τεύχους 25 (2024) & 26 (2025: Αντώνης Λενακάκης, Νάσια Χολέβα

Συντακτική Επιτροπή: Κατερίνα Αλεξιάδη, Μπέττυ Γιαννούλη, Μαίρη Kαλδή, Αντώνης Λενακάκης, Ηρώ Ποταμούση, Χαρά Τσουκαλά, Νάσια Χολέβα


Επιστημονική-Συμβουλευτική Επιτροπή: Brendon Burns σκηνοθέτης, Λέκτορας, Ινστιτούτο Παραστατικών Τεχνών Λίβερπουλ Ηνωμένο Βασίλειο, Αντώνης Βάος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Kathleen Gallagher Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Τορόντο Καναδά, Μπέττυ Γιαννούλη Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Γκόβας θεατροπαιδαγωγός,Guido di Palma Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ρώμης "Sapienza” Ιταλία, Χριστίνα Ζώνιου Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ulrike Hentschel Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Τεχνών Βερολίνου, Γερμανία, Γεωργία (Τζίνα) Καλογήρου Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Άλκηστις Κοντογιάννη Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Επίκουρος Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Λενακάκης Αναπληρωτής Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τηλέμαχος Μουδατσάκις σκηνοθέτης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Κρήτης, David Pammenter σκηνοθέτης θεάτρου, παιδαγωγός θεάτρου, Ηνωμένο Βασίλειο, Αντιγόνη Παρούση Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση Επίκουρη Καθηγήτρια, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Tim Prentki  Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Γουίντσεστερ Ηνωμένο Βασίλειο, Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης, Ειδικό Επιστημονικό  Προσωπικό, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Άννα Τσίχλη σκηνοθέτις, Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό , Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Chris Vine  Ακαδημαϊκός Διευθυντής ΜΑ στο Εφαρμοσμένο Θέατρο, Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης (CUNY), ΗΠΑ, Κλειώ Φανουράκη, σκηνοθέτις, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρία Φραγκή, σκηνοθέτις, Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ιδιοκτησία: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Επικοινωνία-παραγγελίες τευχών: info@theatroedu.gr / 2106541600
Το Τεύχος 1 εκδόθηκε το 2001 στα Ελληνικά. Το Τεύχος 9 (2008) και το Τεύχος 19 (2018) εκδόθηκαν Ελληνικά και Αγγλικά
Από το 2020 (Τεύχος  21) το περιοδικό εκδίδεται Ελληνικά και  Αγγλικά

 ISSN 1109-821X​


 

Στην σελίδα αυτή μπορείτε να δείτε τα περιεχόμενα όλων των τευχών του περιοδικού Εκπαίδευση & Θέατρο. 

Από το 2023 (τ.24), το περιοδικό φιλοξενείται στην πλατφόρμα e-journals του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και αγγλικά): https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/edth/index

Η συνεργασία του  Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) θα επιτρέψει στα περιεχόμενα του Ε & Θ να είναι πιο ορατά στη διεθνή κοινότητα μέσω μηχανών εντοπισμού και ειδικών DOI numbers.

Στον παραπάνω σύνδεσμο θα βρείτε τα περιεχόμενα του Τευχους 24 (2023) σε ελληνικά και αγγλικά.
Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε στην πλατφόρμα του ΕΚΤ για να λαμβάνετε ενημερώσεις και να διαβάσετε οδηγίες προς συγγραφείς αν ενδιαφέρεστε να υποβάλετε το άρθρο σας.

Όλα τα τεύχη του Περιοδικού Εκπαίδευση και Θέατρο

Παίζοντας τις ιστορίες του κόσμου

TiE2010tree

"Παίζοντας τις ιστορίες του κόσμου"
Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα
Αθήνα, 2010-2011

Το πρόγρραμμα Παίζοντας τις ιστορίες του κόσμου για να αλλάξουμε τον κόσμο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στα πλαίσια του «Προγράμματος Υποστήριξης Πρωτοβουλιών για Νέους».

Η Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση αποτελείται κυρίως από νέους 22-302010TiE3 ετών, που επιμορφώθηκαν αξιοποιώντας αρχές του συμμετοχικού θεάτρου και της κριτικής παιδαγωγικής για να δημιουργήσουν θεατρικό δρώμενο και εκπαιδευτικό υλικό εστιάζοντας στα δικαιώματα αλλά και τις δεξιότητες του ενεργού πολίτη.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά σε πολιτισμική δράση για τη συνειδητοποίηση της κοινωνικής πραγματικότητας και την καλλιέργεια κουλτούρας για το περιβάλλον σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Το πρόγραμμα δομείται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να γίνουν διασυνδέσεις με στοιχεία άλλων πολιτισμών, να τεθεί το θέμα της παγκόσμιας δράσης και στάσης σε σχέση με το οικοσύστημα και να γίνει από τα παιδιά αντιληπτή η έννοια της συλλογικής ευθύνης και της παγκόσμιας εμβέλειας του περιβαλλοντικού προβλήματος.

Η δράση περιλαμβάνει:  συνεργασία με τον εκπαιδευτικό, θεατρική παράσταση που δημιούργησε η ομάδα με τίτλο 2010TiE1«το τέλειο πάρκο και το δέντρο που ήρθε από μακριά» και  εμπλουτίζεται με μουσική και προβολή φιλμ, βιωματικό εργαστήριο για τα παιδιά και εκπαιδευτικό υλικό.


Η συνεργασία με το σχολείο
Με τον εκπαιδευτικό: 
Η ομάδα θεατροπαιδαγωγών έρχεται σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς ανταλλάσσει απόψεις μαζί τους. Απώτερος στόχος είναι η συνεργασία, που θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να ενισχύσουν την παιδαγωγική τους πρακτική μετά την παρέμβαση από την θεατροπαιδαγωγική ομάδα και να εργαστούν με την ομάδα τους αξιοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό.

Με τους μαθητές: Το θεατρικό δρώμενο παρουσιάζεται αλληλεπιδραστικά, με συμμετοχή δηλαδή των παιδιών. Ακολουθεί βιωματικό εργαστήριο με τα παιδιά. Με την παρέμβαση αναμένεται να τεθούν ερωτήματα για την ταυτότητα, τις ομοιότητες και διαφορές που συναντάμε στα περιβαλλοντικά προβλήματα σε διαφορετικούς τόπους, σε ζητήματα πολιτισμικής δράσης και κοινωνικής αλλαγής.

2010TiE2Οι Θεατροπαιδαγωγοί εργάζονται με μια τάξη τη φορά, η παράσταση δίνεται στο χώρο του σχολείου, σε άμεση συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και σε αλληλεπίδραση με τα παιδιά. Απευθύνεται αρχικά σε ηλικίες 11-13 ετών ενώ στη συνέχεια θα γίνουν προσαρμογές για μεγαλύτερες ηλικίες.

 

 

Θεατροπαιδαγωγική ομάδα (www.o-kyklos.gr):

Ηρώ Ποταμούση (συντονισμός ομάδας), Έφη Βλαχογιάννη, Πένυ Διαμαντάκου, Βούλα Σαμαρά - Υλοποιούν το πρόγραμμα και παίζουν στην παράσταση την τρέχουσα σχολική χρονιά 2010-2011 και

Νάσια Χολέβα, Αποστόλης Κουτσιανικούλης

Συντονισμός προγράμματος: Μπέττυ Γιαννούλη

Επιμόρφωση, σκηνοθετική και παιδαγωγική καθοδήγηση: David Pammenter

Συγγραφή-επιμέλεια διαλόγων: Έφη Βλαχογιάννη

Δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού: Ηρώ Ποταμούση, Βούλα Σαμαρά


Στην αλληλεπιδραστική παράσταση που εμπεριέχει το πρόγραμμα συνέβαλαν:

Δημιουργία Video: Δαμιανός Βογανάτσης - http://vimeo.com/blinkdreamer/albums

Μουσική: Κώστας Αρβανίτης

Η έρευνα πάνω στη θεματική του προγράμματος, η συγκέντρωση υλικού, η οργάνωση παραγωγής για την παράσταση ήταν συλλογική δουλειά των συντελεστών του προγράμματοςTiE2010

Πληροφορίες & επικοινωνία με τα σχολεία: Ηρώ Ποταμούση, 6976639058

Print
 

 

Το Περιοδικό “Έκπαίδευση & Θέατρο” γιορτάζει τα 20 τεύχη!
 Aθήνα, 2 Δεκεμβριου 2019

 

Ίδρυση και συντελεστές

Οι συντακτικές επιτροπές ανά τεύχος

Δείτε εδώ

Οι συγγραφείς

Όλοι οι συγγραφείς από την ίδρυση του περιοδικού μέχρι σήμερα

Δείτε εδώ

Αποστολή Εργασιών

Οδηγίες για αποστολή άρθρων προς δημοσίευση

Δείτε εδώ

Επιστημονική - Συμβουλευτική Επιτροπή

Η Επιστημονική-Συμβουλευτική Επιτροπή 

Δείτε εδώ

Ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες & μέλη προηγούμενων επιτροπών

Σύστημα APA Βιβλιογραφικών αναφορών