Περιοδικό Εκπαίδευση και Θέατρο

Περιοδική επιστημονική έκδοση για την προώθηση του θεάτρου, του εκπαιδευτικού δράματος, του θεατρικού παιχνιδιού και των άλλων παραστατικών τεχνών στην εκπαίδευση

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΡΘΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 26 (2025)
Το περιοδικό Εκπαίδευση & Θέατρο δέχεται υποβολές άρθρων για το νέο του τεύχος (26, 2025), μέχρι τις
15 Ιανουαρίου, 2025.
Παρακαλούμε δείτε τις θεματικές, τις στήλες και τις προδιαγραφές υποβολής, συμβουλευτείτε την λίστα κριτηρίων και στη συνέχεια υποβάλετε το κείμενό σας προς κρίση.
Η Συντακτική Επιτροπή είναι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Υποβολές άρθρων: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/edth/about/submissions
Κεντρικός σύνδεσμος περιοδικού: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/edth/index

 

 

Ιδρυτής περιοδικού: Νίκος Γκόβας (Υπεύθυνος Έκδοσης 2001-2021)

Υπεύθυνοι Τεύχους 25 (2024) & 26 (2025: Αντώνης Λενακάκης, Νάσια Χολέβα

Συντακτική Επιτροπή: Κατερίνα Αλεξιάδη, Μπέττυ Γιαννούλη, Μαίρη Kαλδή, Αντώνης Λενακάκης, Ηρώ Ποταμούση, Χαρά Τσουκαλά, Νάσια Χολέβα


Επιστημονική-Συμβουλευτική Επιτροπή: Brendon Burns σκηνοθέτης, Λέκτορας, Ινστιτούτο Παραστατικών Τεχνών Λίβερπουλ Ηνωμένο Βασίλειο, Αντώνης Βάος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Kathleen Gallagher Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Τορόντο Καναδά, Μπέττυ Γιαννούλη Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Γκόβας θεατροπαιδαγωγός,Guido di Palma Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ρώμης "Sapienza” Ιταλία, Χριστίνα Ζώνιου Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ulrike Hentschel Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Τεχνών Βερολίνου, Γερμανία, Γεωργία (Τζίνα) Καλογήρου Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Άλκηστις Κοντογιάννη Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Επίκουρος Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Λενακάκης Αναπληρωτής Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τηλέμαχος Μουδατσάκις σκηνοθέτης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Κρήτης, David Pammenter σκηνοθέτης θεάτρου, παιδαγωγός θεάτρου, Ηνωμένο Βασίλειο, Αντιγόνη Παρούση Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση Επίκουρη Καθηγήτρια, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Tim Prentki  Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Γουίντσεστερ Ηνωμένο Βασίλειο, Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης, Ειδικό Επιστημονικό  Προσωπικό, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Άννα Τσίχλη σκηνοθέτις, Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό , Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Chris Vine  Ακαδημαϊκός Διευθυντής ΜΑ στο Εφαρμοσμένο Θέατρο, Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης (CUNY), ΗΠΑ, Κλειώ Φανουράκη, σκηνοθέτις, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρία Φραγκή, σκηνοθέτις, Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ιδιοκτησία: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Επικοινωνία-παραγγελίες τευχών: info@theatroedu.gr / 2106541600
Το Τεύχος 1 εκδόθηκε το 2001 στα Ελληνικά. Το Τεύχος 9 (2008) και το Τεύχος 19 (2018) εκδόθηκαν Ελληνικά και Αγγλικά
Από το 2020 (Τεύχος  21) το περιοδικό εκδίδεται Ελληνικά και  Αγγλικά

 ISSN 1109-821X​


 

Στην σελίδα αυτή μπορείτε να δείτε τα περιεχόμενα όλων των τευχών του περιοδικού Εκπαίδευση & Θέατρο. 

Από το 2023 (τ.24), το περιοδικό φιλοξενείται στην πλατφόρμα e-journals του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και αγγλικά): https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/edth/index

Η συνεργασία του  Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) θα επιτρέψει στα περιεχόμενα του Ε & Θ να είναι πιο ορατά στη διεθνή κοινότητα μέσω μηχανών εντοπισμού και ειδικών DOI numbers.

Στον παραπάνω σύνδεσμο θα βρείτε τα περιεχόμενα του Τευχους 24 (2023) σε ελληνικά και αγγλικά.
Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε στην πλατφόρμα του ΕΚΤ για να λαμβάνετε ενημερώσεις και να διαβάσετε οδηγίες προς συγγραφείς αν ενδιαφέρεστε να υποβάλετε το άρθρο σας.

Όλα τα τεύχη του Περιοδικού Εκπαίδευση και Θέατρο

3, 2, 1 Κινηματογραφούμε!

camera

 

 

Πρόγραμμα "3, 2, 1 Κινηματογραφούμε!"
Θεσσαλονίκη, 2011-2012

πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού και Α' γυμνασίου
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - γραφείο Βορείου Ελλάδας

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση επαναλαμβάνει το επιτυχημένο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το οποίο παρακολούθησαν 1200 μαθητές. Το πρόγραμμα φέτος θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον καινούργιο χώρο της ομάδας παραστατικών τεχνών Α4Μ.
Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά εμπλέκονται στη διαδικασία των γυρισμάτων μιας ταινίας. Στόχος του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τα μέσα και τις τεχνικές τόσο του θεάτρου όσο και του κινηματογράφου μέσα από το παιχνίδι και να βιώσουν τη χαρά της δημιουργίας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας.

Αριθμός παιδιών: 40-60 άτομα
Διάρκεια προγράμματος- δραστηριοτήτων: 2 ώρες
Ηλικιακή κλίμακα: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά όλων των τάξεων του δημο-τικού και της Α’ Γυμνασίου
Χώρος διεξαγωγής του προγράμματος: Α4Μ, Performing Arts Group, Ολυμπίου Διαμαντή 30, 4ος όροφος, Θεσσαλονίκη www.a4mthtr.com. Η Ολυμπίου Διαμαντή είναι πρώτη παράλληλος της Τσιμισκή με γωνία Δωδεκανήσου.

Περιγραφή προγράμματος

1η Φάση: Όταν τα παιδιά φτάσουν στο χώρο τα υποδέχονται δύο ηθοποιοί. Ο ένας υποδύεται το σκηνοθέτη και ο άλλος τον βοηθό οι οποίοι πρόκειται να γυρίσουν μια ταινία. Ανακοινώνουν στα παιδιά, ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα, αφού οι ηθοποιοί που περίμεναν για να γυρίσουν την ταινία τους ειδοποίησαν ότι δεν μπορούν να έρθουν. Πρέπει όμως να γυρίσουν σήμερα την ταινία, διαφορετικά θα χάσουν τη δουλειά τους. Η μόνη λοιπόν λύση είναι να τους βοηθήσουν τα παιδιά στο γύρισμα της ταινίας.

2η φάση: Δίνονται στα παιδιά ρόλοι τεχνικών κινηματογράφου αλλά και ηθοποιών. Οι κάμερες, τα μικρόφωνα, η κλακέτα κ.λ.π που κρατούν τα παιδιά είναι εμφανώς ψεύτικα, αλλά η κάμερα που κρατάει ο ηθοποιός ενώ εξωτερικά φαίνεται ψεύτικη, εσωτερικά έχει κανονική κάμερα, γιατί ο στόχος της όλης διαδικασίας είναι να γυριστεί η ταινία χωρίς τα παιδιά να το αντιληφθούν.

3η φάση: Αφού τα παιδιά έχουν συμμετάσχει ενεργά στα γυρίσματα των σκηνών. Στο τέλος του προγράμματος, ως έκπληξη, τα παιδιά θα παρακολουθήσουν την ταινία που εν αγνοία τους γύρισαν.

Σημείωση: Καθώς, στο πρόγραμμα εμπεριέχεται το στοιχείο της έκπληξης, γεγονός που συμβάλλει στη δραματική εμπλοκή και συμμετοχή των παιδιών, θα παρακαλούσαμε τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς της τάξης να μην προετοιμάζουν τους μαθητές αναφορικά με την ιστορία που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 6972819555, 6972700148 ή 2371031268

 

 
 
 
Θεσσαλονίκη, 2009-2010
actors
Πρόγραμμα για μαθητές
Οργάνωση: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γραφείο Β. Ελλάδας του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Χώρος, διάρκεια: Το πρόγραμμα διαρκεί 2 ώρες και θα υλοποιείται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του κτιρίου ΟΛΥΜΠΙΟΝ, Πλατεία Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη, μέχρι τις 30 Μαΐου 2010.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Πρώτης Τάξης Γυμνασίου και έχει σαν στόχο τη γνωριμία των μαθητών με βασικές αρχές της κινηματογραφικής και θεατρικής τέχνης. Ομάδες 40-50 μαθητών με την καθοδήγηση έμπειρων καλλιτεχνών μαθαίνουν παίζοντας και αυτοσχεδιάζοντας να χτίζουν, να συνθέτουν και να παρουσιάζουν σύντομα θεατρικά δρώμενα, να στήνουν κινηματογραφικές σκηνές, να εξοικειώνονται με κινηματογραφικά μέσα και τεχνικές.
Print
 

 

Το Περιοδικό “Έκπαίδευση & Θέατρο” γιορτάζει τα 20 τεύχη!
 Aθήνα, 2 Δεκεμβριου 2019

 

Ίδρυση και συντελεστές

Οι συντακτικές επιτροπές ανά τεύχος

Δείτε εδώ

Οι συγγραφείς

Όλοι οι συγγραφείς από την ίδρυση του περιοδικού μέχρι σήμερα

Δείτε εδώ

Αποστολή Εργασιών

Οδηγίες για αποστολή άρθρων προς δημοσίευση

Δείτε εδώ

Επιστημονική - Συμβουλευτική Επιτροπή

Η Επιστημονική-Συμβουλευτική Επιτροπή 

Δείτε εδώ

Ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες & μέλη προηγούμενων επιτροπών

Σύστημα APA Βιβλιογραφικών αναφορών