Το Ταξίδι / The WALK
H Μικρή Αμάλ συνεχίζει το Ταξίδι της
στις 29 Αυγούστου στα Τρίκαλα!
«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.
Το «Ταξίδι» / «Τhe Walk», είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.
Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες. Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.
Η Μικρή Αμάλ κάνει μια στάση Τρίκαλα κάτω από ένα αρχαίο δέντρο.
Την πλησιάζουν εκατόν πενήντα τεράστια λουλούδια
και την συνοδεύουν μέσα στην πόλη.
Η Αμάλ φτάνει στα Τρίκαλα κουρασμένη και συναντάει μπροστά της έναν κήπο από χειροποίητα λουλούδια που τα κρατούν τα παιδιά που θα την συνοδεύσουν ως το κέντρο της πόλης. Στην διαδρομή της, περνώντας έξω από το Μουσείο Τσιτσάνη, κάνει μία στάση σ’ ένα αρχαίο δέντρο και ξεκουράζεται στη σκιά του. Το δέντρο της διηγείται την ιστορία του και θυμάται τους ανθρώπους που το έχουν επισκεφθεί μέσα στα χρόνια που έχουν περάσει - κάποιους από αυτούς με τρυφερότητα και κάποιους με δυσκολία.
Όταν φτάνει στην κεντρική πλατεία, κάτοικοι της πόλης και παιδιά, της προσφέρουν ένα ζωντανό και σπάνιο λουλούδι και της δίνουν όλες τις ευχές τους για την συνέχεια του Ταξιδιού της.
Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Τρικκαίων για την στήριξη και την συμβολή του σε όλες τις εκδηλώσεις του «Ταξιδιού».
Πληροφορίες:
Φύλλα Που Θροΐζουν - Κυριακή 29 Αυγούστου @ 19:30 – Περπατάμε από το Τζαμί Οσμάν Σαχ στην Κεντρική Πλατεία
Συντελεστές :
Οργάνωση – Εμψύχωση : Αντονέλλα Χήρα
Aerial show - Εμψύχωση : Χριστίνα Κρίθαρη
Χορογραφία – Εμψύχωση : Μαρία Γαδετσάκη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας : Βασιλένα Μητσιάδη, Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Δ. Τρικκαίων
Μουσική Επιμέλεια – Αφήγηση: Στέλιος Καραγιώργος
Συντονισμός Κίνησης : Σόνια Ντόβα
Κατασκευές - Κοστούμι : Μαρία Τάχου
Κιθάρα : Ελμίνα Ελευθερία Ροδίτη
Hand Pan: Spyros Pan
Rainsticks: Cecilia Leclerc, Τζίνα Μπαράκου
Τεχνική Υποστήριξη Aerial Show: Πασχάλης Ζαφειριάδης
Φωτογραφική Κάλυψη : Θάνος Φλούλης
Στην εκδήλωση ακούγονται τα μουσικά κομμάτια:
2 δημοτικές εικόνες – του βουνού, του κάμπου - Κυριάκος Τζωρτζινάκης
Altered Geometry – Spyros Pan
Σε συνεργασία με τους φορείς:
Δήμος Τρικκαίων, Μουσείο Τσιτσάνη, Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, e- trikala, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;».
Συμμετέχουν τα σχολεία- εκπαιδευτήρια:
33o Δημοτικό σχολείο Τρικάλων, 1ο Δημοτικό σχολείο Τρικάλων, 12ο Δημοτικό σχολείο Τρικάλων, 16ο Δημοτικό σχολείο Τρικάλων, 30ο Δημοτικό σχολείο Τρικάλων, Νηπιαγωγείο Κρηνίτσας, Γυμνάσιο Πύλης, UK school, Dancespace, Paname Cecilia Leclerc Cours de français.
Συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί:
Μαρίνα Σπάθη, Όλγα Καλλιάγρα, Ιωάννα Κίσσα, Ευαγγελία Λαγοπούλου, Ειρήνη Χλώρου, Ελβίρα Παπαγεωργίου, Μελανία Παναγιωτίδου, Μανούσα Κωνσταντινίδου, Αλίκη Μυλωνά, Ειρήνη Στρακαρη, Γιώργος Σιούλας, Αρτέμης Αρκουμάνης, Βίκυ Ιακωβάκη, Γωγώ Κατσιανάκου, Εύα Κατσιούλα, Έφη Μπίλιου, Μαρίνα Ζαρκάδα, Λιάνα Λέγκα, Ελένη Δημητριάδου, Ελενα Τζιάνη, Μαρία Ποσποτίκη, Βασιλική Λέρα, ‘Εμυ Καρακάξα, Χριστίνα Αβραμίδου.
Ανεκτίμητη είναι η συμβολή όλων των εκπαιδευτικών, παιδιών, εφήβων και εθελοντών.