Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2023-2024

«Τεχνικές - Κι αν ήσουν εσύ;» - Εργαστήριο για μαθητές/μαθήτριες

Δηλώσεις ενδιαφέροντος: οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί πρέπει να στείλουν αίτημα-πρόσκληση, από το ιμειλ του σχολείου (όχι προσωπικό) με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης του σχολείου, στο  info@theatroedu.gr
 Λόγω του μεγάλου αριθμού αιτημάτων και περιορισμένης δυνατότητας υλοποίησης θα γίνεται κλήρωση. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Συνεργασία: Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες - Γραφείο Ελλάδας

Γραμματεία: 2106541600 / info@theatroedu.gr

 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, παρουσιάζεται σε σχολεία το εκπαιδευτικό εργαστήριο «κι αν ήσουν εσύ;» – για μαθητές/μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου. 

Διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες για τμήμα ή ομάδα μαθητών.

Εμψυχωτές: εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι θεατροπαιδαγωγοί του προγράμματος.

Σύντομη περιγραφή: Στο δίωρο αυτό εργαστήριο αξιοποιούνται επιλεγμένες βιωματικές δραστηριότητες και θεατρικές τεχνικές από το εκπαιδευτικό υλικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες («Συμβίωσις», «Δεν είναι μόνο αριθμοί» κ.ά.) και του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

 

Στόχος του εργαστηρίου είναι να διερευνηθούν με ευχάριστο βιωματικό τρόπο, ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων του παιδιού, διαφορετικότητας, προσφύγων και ενεργού πολιτειότητας. Το περιεχόμενο του εργαστηρίου καθορίζεται κάθε φορά με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε Τμήματος/ομάδας, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο θέλουν να το εντάξουν. Μπορεί, για παράδειγμα, να συνδυαστεί με διάφορα διδακτικά αντικείμενα του αναλυτικού Προγράμματος (σχετικά κεφάλαια στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας, της Λογοτεχνίας, της Ιστορίας, της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής κ.ά.), με προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, καθώς και με τις διαθεματικές εργασίες.  

"Τεχνικές - Κι αν ήσουν εσύ;" - Όλα τα εργαστήρια για μαθητές

«Το λεμόνι και ένας κόσμος (αν)ισότητας»

Μυτιλήνη, 10/12/2023, Εργαστήριο για μαθητές/μαθήτριες, Γλυκερία Αράπη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 10/12/2023 10:00 πμ - 1:30 μμ Export event


Εργαστήριο για μαθητές/μαθήτριες - "Το λεμόνι και ένας κόσμος (αν)ισότητας»
 Μυτιλήνη 10.12.2023 ΩΡΕΣ: 10:00-13:30
Εμψύχωση: Γλυκερία Αράπη

 

Περιγραφή:  «Το λεμόνι και ένας κόσμος (αν)ισότητας» για παιδιά από 11 χρονών και πάνω (συνοδευόμενα από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους) 
Εμψύχωση: Γλυκερία Αράπη, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Ένα διαδραστικό εργαστήρι φαντασίας με ήρωα ένα λεμόνι, που θα μας οδηγήσει με δημιουργικό τρόπο στη συζήτηση για τα στερεότυπα και τις γενικεύσεις. Μέσα από τη δημιουργία και την παρουσίαση ιστοριών θα διερευνήσουμε τη διαδρομή από την εικόνα και την προκατάληψη προς το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και τον σεβασμό στον άνθρωπο. Στη συνέχεια, μέσα από ρόλους, θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε βήμα-βήμα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξετάζοντας καταστάσεις που δημιουργούν έναν κόσμο ανισότητας και μας εμποδίζουν να πορευτούμε όλες και όλοι μαζί. Το εργαστήρι είναι αφορμή για δημιουργική συζήτηση. Οι δραστηριότητες μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν ως εργαλεία σε εκπαιδευτικό περιβάλλον. Προϋποθέτει διάθεση για ενεργό συμμετοχή σε διαδραστική μεθοδολογία εκπαίδευσης και αναστοχασμού. Τα παιδιά μπορούν να συνοδεύονται από τους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς τους!

  Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση/Γραφείο Ηπείρου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα
Πληροφορίες: www.TheatroEdu.gr / 2106541600 / info@theatroedu.gr / 


 

 

Print

Number of views (203)/Σχόλια (0)