Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

«κι αν ήσουν εσύ;» - στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις»
(εισαγωγικό σεμινάριο)

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μελών τοπικής κοινωνίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες διοργανώνουν δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια και εργαστήρια, μικρής ή μεγάλης διάρκειας, για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, εμψυχωτές ομάδων, στελέχη τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων και μέλη της τοπικής κοινωνίας (οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώσεις γονέων, στελέχη δημοτικών αρχών, ενώσεις εκπαιδευτικών κ.ά).

 

 


«κι αν ήσουν εσύ;» - στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις»
(εισαγωγικό σεμινάριο)

Διάρκεια: 3,5 ώρες
Τρόπος παρουσίασης: Διαδικτυακά ή δια ζώσης
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων
Σχεδιασμός-Εμψύχωση: Κατερίνα Αλεξιάδη, Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Ζώνιου, Χριστίνα Κρίθαρη, Γιώργος Μπεκιάρης, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
Υπεύθυνοι για την ασύγχρονη εκπαίδευση: Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου, Γιάννης Πούλιος
Προσκεκλημένος: Διονύσης Παύλου

Σύντομη περιγραφή Το εργαστήριο «κι αν ήσουν εσύ; - στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις»  (Α1α) μαζί  με το εργαστήριο ««εγώ κι ο άλλος» -  θέματα ταυτότητας, διαπολιτισμική εκπαίδευση» (Α1β) αποτελούν το εισαγωγικό σεμινάριο Α1 της Επιμόρφωσης του  «κι αν ήσουν εσύ;». 

Έχει ως στόχο να ορίσουν από κοινού οι συμμετέχουσες/-οντες ποια είναι τα επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα σήμερα γύρω από το προσφυγικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, στοχεύει α) να γνωρίσει στους συμμετέχοντες το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και ειδικότερα το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;», β) να αποσαφηνίσει τη διαδικασία και τους όρους της «επιμόρφωσης 100 ωρών», γ) να σκιαγραφήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται οι εκπαιδευτικοί να σχεδιάσουν ανάλογα  πρότζεκτ.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, βίντεο, προσκεκλημένους και αναστοχαστική συζήτηση θα αναδειχθούν τα βασικά ερωτήματα που πραγματεύεται το πρόγραμμα και που απασχολούν τις/τους συμμετέχουσες/-οντες, όπως οι εκτοπισμένοι άνθρωποι, η ξενοφοβία, ο πολιτισμός, η ταυτότητα, η ετερότητα και η διαχείρισή της, καθώς και η παιδαγωγική προσέγγιση που προτείνεται με βάση τις αρχές της κριτικής διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Μετά το τέλος του τετράωρου εργαστηρίου οι συμμετέχουσες/-οντες αναμένεται να έχουν λύσει τις βασικές απορίες τους για τη λειτουργία και το περιεχόμενο της επιμόρφωσης και ειδικά της Α΄ ενότητας και της ασύγχρονης εκπαίδευσης και να έχουν έρθει σε μια πρώτη επαφή με τις βιωματικές μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν κατά την επιμόρφωση καθώς και με τις βασικές αρχές του προγράμματος.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα
Πληροφορίες: www.TheatroEdu.gr / 2106541600 / info@theatroedu.gr / humanrights@theatroedu.gr

 


 

Σεμινάρια Εκπαιδευτικών - «κι αν ήσουν εσύ;» - στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις

«Το σώμα αφηγείται (ή Δεν είναι τραγωδία!)»  "κι αν ήσουν εσύ;-βασικές αρχές-δράσεις"

«Το σώμα αφηγείται (ή Δεν είναι τραγωδία!)» "κι αν ήσουν εσύ;-βασικές αρχές-δράσεις"

Ιωάννινα, 16/12/2023, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Ιωάννα Μήτσικα, Δημήτρης Κονετάς

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 16/12/2023 10:00 πμ - 7:30 μμ Export event


Σεμιναριο «Το σώμα αφηγείται (ή Δεν είναι τραγωδία!)» & "κι αν ήσουν εσύ;-βασικές αρχές-δράσεις"

ΙΩΑΝΝΙΝΑ , 16/12/2023,  Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών και εμψυχωτών/εμψυχωτριών νενανικών ομάδων
Στο χώρο του 
Πρότυπου Γυμνάσιου Ζωσιμαίας,       Ωρες: 10 - 14:00 και 16.00 - 19.30
Εμψύχωση: Ιωάννα Μήτσικα, Δημήτρης Κονετάς

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Ηπέιρου σε συνεγασία με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.)  στο πλαίσιο του προγράμματός τους "Κι αν ήσουν εσύ; - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος” διοργανώνει σεμινάριο με τίτλο «Το σώμα αφηγείται (ή Δεν είναι τραγωδία!)» &  "κι αν ήσουν εσύ;-βασικές αρχές-δράσεις" για την υποστήριξη εκπαιδευτικών και εμψυχωτών/εμψυχωτριών νεανικών ομάδων που υλοποιούν ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.

Το σεμιναριο εντάσσεται στον επιμορφωτικό κύκλο με τίτλο ΄κι αν ήσουν εσύ;  - επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εμψυχωτών / εμψυχωτριών νεανικών ομάδων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με την αξιοποίηση παραστατικών τεχνών και βιωματικών δραστηριοτήτων  που, υπό προϋποθέσεις, οδηγεί  σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης έως και 190 ωρών.  Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και με την επιστημονική στήριξη των: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό προγραμμα), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ / Τμήμα Θεάτρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ/Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).
Το εργαστήριο «Το σώμα αφηγείται (ή Δεν είναι τραγωδία!)» ανήκει στην Ενότητα Β του επιμορφωτικού κύκλου του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;"  ενώ το "κι αν ήσουν εσύ;-βασικές αρχές-δράσεις"  στην Ενότητα Α Δείτε περισσότερα ΕΔΩ (& www.theatroedu.gr)

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:   ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 
 
Θέσεις περιορισμένες. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ). 

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ-ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΠΔΘΕ 

 

Συντομη περιγραφή: Το σεμινάριο καλύπτει δύο θεματικές του επιμορφωτικού κύκλου του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» (βλ. όλες τις θεματικές εδώ). Συγκεκριμένα:

α) «Στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις του προγράμματος» (κωδ Α1α)

  • Ποια είναι τα επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα σήμερα γύρω από το προσφυγικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Η θεματική και οι στόχοι του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» (οι εκτοπισμένοι άνθρωποι, η ξενοφοβία, ο πολιτισμός, η ταυτότητα, η ετερότητα και η διαχείρισή της, η παιδαγωγική προσέγγιση που προτείνεται με βάση τις αρχές της κριτικής διαπολιτισμικής εκπαίδευσης κ.ά.).
  •  Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα (όροι και δυνατότητες συμμετοχής στην επιμόρφωση, αξιοποίηση στη σχολική τάξη, συμμετοχή σε Ημέρα Δράσης/Μαθητικά Φεστιβάλ).

β) Στο εργαστήριο "Το σώμα αφηγείται (ή Δεν είναι τραγωδία!)" μελετάμε το σώμα ως μέρος ενός συνόλου: σώμα-πνεύμα-φαντασία.
Το σώμα, μέσω του οποίου είμαστε παρόντες, το δυνατό και το αδύναμο σώμα, το σώμα της μνήμης, της Ιστορίας, του πόνου και της χαράς, το σώμα στην κοινωνία. Το σώμα που αφηγείται τους μύθους του κόσμου αλλά και τις ιστορίες της ζωής μας.
Πώς αφηγείται το σώμα όταν απουσιάζει ο λόγος;
Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με σωματικές τεχνικές (σύγχρονος χορός, σωματικό θέατρο) και τεχνικές devising. Στόχος του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση με τα εκφραστικά μέσα, η ανακάλυψη και η δημιουργική χρήση του προσωπικού κινητικού λεξιλογίου, αλλά και η γνωριμία με μεθοδολογικούς τρόπους για τη δόμηση μιας παράστασης/performance βασισμένης στην κίνηση. 
Το εργαστήριο χρησιμοποιεί ως πηγή σύγχρονα κοινωνικά θέματα/γεγονότα, που από την κοινωνία (Μ.Μ.Ε, κυβερνητικός ή κυρίαρχος λόγος, κοινή γνώμη) χαρακτηρίζονται ως «τραγικά» -πχ. προσφυγικά ναυάγια, ρατσιστικές δολοφονίες. Οι συμμετέχοντες επεξεργάζονται και συζητούν, μέσα από την αλληλεπίδραση και την τέχνη, δύσκολα κοινωνικά γεγονότα, παίρνοντας θέση αλλά και εκφράζοντας τον συναισθηματικό αντίκτυπο που αυτά έχουν στους ίδιους.

Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το σεμινάριο είναι βιωματικό, και συμμετοχικό έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου, περιλαμβάνει ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες με σωματική επαφή και κίνηση στο χώρο και στο έδαφος. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είναι απαραίτητο:

  • να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στον χώρο
  • να φέρουν μαζί τους … κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

Υλικά του προγράμματος θα δοθούν μετά το τέλος του σεμιναρίου.

Η Ιωάννα Μήτσικα, είναι χορογράφος-χορεύτρια. Εργάζεται ως χορογράφος και χορεύτρια στο θέατρο. Είναι μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού vis motrix και συνεργάτιδα του μουσικού σχήματος encardia, με το οποίο έχει περιοδεύσει σε Ελλάδα, Κύπρο, Κορσική και Ιταλία. Έχει συνεργαστεί με το Κ.Θ.Β.Ε, με το Ion Dacian National Operetta Theatre στο Βουκουρέστι και με πολλούς ιδιωτικούς και δημόσιους καλλιτεχνικούς φορείς, εντός και εκτός Ελλάδας. Διδάσκει στην Ανώτερη Σχολή́ Δραματικής Τέχνης Ανδρέας Βουτσινάς από́ το 2010. Κατά τα έτη 2021 και 2022 δίδαξε το μάθημα Κινησιολογία - Χορός για Ηθοποιούς στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Έχει ακόμα διδάξει στην Ανώτερη Σχολή́ Χορού́ Δήμου Σταυρούπολης, στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αμπελοκήπων, στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Βασίλης Διαμαντόπουλος, στο θεατρικό εργαστήριο του Κ.Θ.Β.Ε κ.α. Διαθέτει πλούσια εμπειρία στη διδασκαλία και την εμψύχωση ομάδων με ποικίλα χαρακτηριστικά, στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση. Από́ το 2008 υλοποιεί́ εργαστήρια θεάτρου και χορού σε κρατούμενους. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλα ευρωπαϊκά́ προγράμματα επιμόρφωσης με θέμα την Τέχνη στη Φυλακή́ και σε συλλογικές εκδόσεις εκπαιδευτικού́ υλικού́ με το ίδιο θέμα. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού́ του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει πτυχίο Νομικής (Α.Π.Θ.) και μεταπτυχιακό́ δίπλωμα στο Εργατικό́ Δίκαιο (Δ.Π.Θ.). Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση/Γραφείο Ιωαννίνων,  σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Συντονισμός: Δημήτρης Κονετάς

Γραμματεία/Πληρ.  info@theatroedu.gr/ 2106541600