Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2023-2024

«Μπλοκάρουμε τον ρατσισμό στο σχολείο»
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μελών τοπικής κοινωνίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διοργανώνουν δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια και εργαστήρια, μικρής ή μεγάλης διάρκειας, για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, εμψυχωτές ομάδων, στελέχη τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων και μέλη της τοπικής κοινωνίας (οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώσεις γονέων, στελέχη δημοτικών αρχών, ενώσεις εκπαιδευτικών κ.ά).


 

 


Mπλοκάρουμε τον ρατσισμό στο σχολείο
Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων

Σχεδιασμός: Γιώργος Μόσχος, νομικός – επιμορφωτής, Όλγα Ορφανίδου, εκπαιδευτικός – κοινωνική επιστήμονας

Διάρκεια: 4 ώρες
Τρόπος παρουσίασης: Διαδικτυακά ή δια ζώσης
Απευθύνεται σε  εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων

Σύντομη περιγραφή: Τι συμβαίνει όταν οι εκπαιδευτικοί έρχονται αντιμέτωποι με ρατσιστικές στάσεις και συμπεριφορές μέσα στο σχολείο; Πώς μπορεί να αντιμετωπίσουν φαινόμενα θυμού και έντασης μεταξύ των μαθητών τους; Τι μπορούν να κάνουν και πώς να συνεννοηθούν με τα παιδιά και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς;
Το σεμινάριο αναφέρεται στα ζητήματα των διακρίσεων και του ρατσισμού, των μορφών που αυτά μπορεί να πάρουν στο σχολείο και του ρόλου των εκπαιδευτικών στην πρόληψη και αντιμετώπισή τους και κινείται σε δύο επίπεδα. Σε θεωρητικό επίπεδο, αποσαφηνίζονται οι σχετικοί όροι και γίνεται αναφορά στη σχετική νομοθεσία και στον τρόπο με τον οποίο τα παραπάνω μπορεί να εμφανίζονται και να επηρεάζουν τη ζωή στο σχολείο. Και σε πρακτικό επίπεδο, επιχειρείται προσομοίωση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας και των προκλήσεων που οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν, μέσα από τη διαπραγμάτευση μιας καθημερινής ιστορίας από το χώρο του σχολείου. Με τη βιωματική εμπλοκή των συμμετεχόντων και μέσα από τεχνικές του θεάτρου φόρουμ επιδιώκεται η επεξεργασία προκλητικών καταστάσεων που οι εκπαιδευτικοί ενδέχεται να συναντήσουν. Το σεμινάριο στοχεύει στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, και την εξοικείωσή τους με θεωρητικά και πρακτικά εργαλεία, για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα
Πληροφορίες: www.TheatroEdu.gr / 2106541600 / info@theatroedu.gr / humanrights@theatroedu.gr

 

 


 

Σεμινάρια Εκπαιδευτικών - Μπλοκάρουμε τον ρατσισμό στο σχολείο

«Μπλοκάρουμε τον ρατσισμό στο σχολείο» - Διακρίσεις και ρατσισμός στο χώρο του σχολείου. Πρόληψη και αντιμετώπιση

«Μπλοκάρουμε τον ρατσισμό στο σχολείο» - Διακρίσεις και ρατσισμός στο χώρο του σχολείου. Πρόληψη και αντιμετώπιση

Ιωάννινα, 18/2/2022 17:00-19.30, Σεμινάριo για εκπαιδευτικούς (Σ3), Γιώργος Μόσχος

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 18/2/2022 5:00 μμ - 7:30 μμ Export event


Σεμινάριο - εργαστήριο εκπαιδευτικών & γονέων

«Μπλοκάρουμε τον ρατσισμό - Διακρίσεις και ρατσισμός στο χώρο του σχολείου. Πρόληψη και αντιμετώπιση»

Εμψύχωση: Γιώργος Μόσχος, νομικός, εκπαιδευτής ενηλίκων

Ιωάννινα, Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022, 17:00-19:30
Τόπος: 2ο ΓΕΛ Ιωαννίνων (Λεωφόρος Παπανδρέου Γεώργιου 4-6, Μώλος Ιωάννινα)
Δωρεάν.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς & γονείς των σχολείων: 
2ο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ιωαννίνων, 2ο ΓΕΛ Ιωαννίνων
ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ 16 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ-ΓΟΝΕΙΣ


Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος «Kι αν ήσουν εσύ;» διοργανώνει επιμορφωτικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς και γονείς με τίτλο «Μπλοκάρουμε τον ρατσισμό - Διακρίσεις και ρατσισμός στο χώρο του σχολείου. Πρόληψη και αντιμετώπιση». 
Σύντομη περιγραφή:
 Τι συμβαίνει όταν οι εκπαιδευτικοί έρχονται αντιμέτωποι με ρατσιστικές στάσεις και συμπεριφορές μέσα στο σχολείο; Πώς μπορεί να αντιμετωπίσουν φαινόμενα θυμού και έντασης μεταξύ των μαθητών τους; Τι μπορούν να κάνουν και πώς να συνεννοηθούν με τα παιδιά και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς; Τι ρόλο μπορούν να παίξουν στην έκβαση αυτών των συγκρούσεων οι γονείς; Το σεμινάριο αναφέρεται στα ζητήματα των διακρίσεων και του ρατσισμού, των μορφών που αυτά μπορεί να πάρουν στο σχολείο και του ρόλου των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων στην πρόληψη και αντιμετώπισή τους και κινείται σε δύο επίπεδα. Σε θεωρητικό επίπεδο, αποσαφηνίζονται οι σχετικοί όροι και γίνεται αναφορά στη σχετική νομοθεσία και στον τρόπο με τον οποίο τα παραπάνω μπορεί να εμφανίζονται και να επηρεάζουν τη ζωή στο σχολείο. Και σε πρακτικό επίπεδο, επιχειρείται προσομοίωση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας και των προκλήσεων που οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν, μέσα από τη διαπραγμάτευση μιας καθημερινής ιστορίας από το χώρο του σχολείου. Με τη βιωματική εμπλοκή των συμμετεχόντων και μέσα από τεχνικές του θεάτρου φόρουμ επιδιώκεται η επεξεργασία προκλητικών καταστάσεων που οι εκπαιδευτικοί ενδέχεται να συναντήσουν. Το σεμινάριο στοχεύει στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και των γονέων, και την εξοικείωσή τους με θεωρητικά και πρακτικά εργαλεία, για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. 
To πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» και το εκπαιδευτικό υλικό του έχουν εγκριθεί και από το Υπουργείο Παιδείας  και το ΙΕΠ. Αναλυτική περιγραφή του προγράμματος  στην ιστοσελίδα www.theatroedu.gr

ΜΕΤΡΑ COVID: Όλες οι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν σε ένα απολύτως ασφαλές περιβάλλον, με τη τήρηση του υγειονομικού Covid-free πρωτοκόλλου λειτουργίας που ισχύει τη συγκεκριμένη περίοδο για τη διοργάνωση σεμιναρίων προς αποφυγή της μετάδοσης της πανδημίας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Σύντομο βιογραφικό εμψυχωτή: Ο Γιώργος Μόσχος είναι  νομικός, επιμορφωτής και εμψυχωτής θεατρικών ομάδων. Διετέλεσε Συνήγορος του Παιδιού από τον Ιούλιο του 2003 ως τον Ιανουάριο του 2018, Πρόεδρος και μέλος ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού. Συνεργάστηκε ποικιλοτρόπως με διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις για τα δικαιώματα του παιδιού και συμμετείχε ενεργά σε μεγάλο αριθμό συναφών εθνικών και διεθνών δικτύων. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12) και μέλος ΔΣ του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Συνεργασία:  Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 /info@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Print

Number of views (1879)/Σχόλια (0)