Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

«Ο ήχος της πέτρας»

Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων

Σχεδιασμός - Εμψύχωση: Ιωάννα Λιούτσια

Τρόπος: Διαδικτυακά ή διά ζώσης

Διάρκεια: 3 ώρες

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, φοιτητές, εμψυχωτές νεανικών ομάδων.

Το εργαστήριο «Ο ήχος της πέτρας» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;», ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, και τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Υλοποιείται από τον Φεβρουάριο 2015 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στόχος του εργαστηρίου αυτού είναι να προτείνει νέες δημιουργικές διεξόδους στους εκπαιδευτικούς, με την αξιοποίηση οπτικοακουστικών ερεθισμάτων και την απομάκρυνση από τον κειμενοκεντρικό τρόπο προσέγγισης της θεατροπαιδαγωγικής, και εν γένει της εκπαιδευτικής, διαδικασίας, αλλά και να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με νέα εργαλεία όπως η παραγωγή ενός ηχητικού έργου.

Με αφορμή τα εικαστικά έργα με πέτρες που δημιουργεί ο Σύριος καλλιτέχνης Nizar Ali Badr κι έχουν θέμα το προσφυγικό (βλ. εδώ) και με οδηγό μας τους κώδικες και τις συμβάσεις της ραδιοφωνικής γλώσσας, θα προχωρήσουμε βήμα βήμα στη δημιουργία σύντομων ηχητικών έργων, όπου τόσο τα επιμέρους στοιχεία (κείμενο και ηχοτοπία), όσο και η σύνθεσή τους (με βασικές τεχνικές μείξης ήχου) θα γεννηθούν και θα επεξεργαστούν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Για τον λόγο αυτό, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν δίπλα τους, πριν ξεκινήσει το εργαστήριο δύο πέτρες, καθώς και να έχετε κατεβάσει (και ίσως ρίξει μια πρώτη ματιά) στο πρόγραμμα μείξης ήχου audacity, το οποίο μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε δωρεάν από εδώ:

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα δουλέψουμε διαδραστικά, τόσο ατομικά όσο και σε ομάδες, και θα υπάρξει μόνο ένα μικρό πολύ σύντομο διάλειμμα.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα: στο τέλος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις βασικές γνώσεις παραγωγής ενός ηχητικού έργου και να υλοποιήσουν το πρόγραμμα αυτούσιο ή με αλλαγές, προσαρμόζοντάς το στην τάξη ή την ομάδα τους.


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα
Πληροφορίες: www.TheatroEdu.gr / 2106541600 / info@theatroedu.gr / humanrights@theatroedu.gr


 

Σεμινάρια Εκπαιδευτικών - Ο ήχος της πέτρας

«Ο ήχος της πέτρας» - Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων

«Ο ήχος της πέτρας» - Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων

Διαδικτυακά, 14/11/2023, Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Ιωάννα Λιούτσια

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 14/11/2023 5:00 μμ - 8:00 μμ Export event


Σεμινάριο-Εργαστήριο «Ο ήχος της πέτρας» - Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων»

Δωρεάν σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές/εμψυχώτριες νεναικών ομάδων. Θέσεις περιορισμένες. Διάρκεια: 3 ώρες

Διαδικτυακά (ΖΟΟΜ), 14 Νοεμβρίου 2023, Ώρες: 17:00 - 20:00
Σχεδιασμός-Επιμόρφωση: Ιωάννα Λιούτσια
Υποστήριξη: Χατζησαββίδου

ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΔΩ

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεγασία με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματός τους "Κι αν ήσουν εσύ; - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος” διοργανώνει  επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Ο ήχος της πέτρας» για την υποστήριξη εκπαιδευτικών και εμψυχωτών/εμψυχωτριών νεανικών ομάδων που υλοποιούν ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.

Το σεμινάριο/εργαστήριο εντάσσεται στον επιμορφωτικό κύκλο με τίτλο ΄κι αν ήσουν εσύ;  - επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εμψυχωτών / εμψυχωτριών νεανικών ομάδων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με την αξιοποίηση παραστατικών τεχνών και βιωματικών δραστηριοτήτων  που, υπό προϋποθέσεις, οδηγεί  σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης έως και 190 ωρών.  Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και με την επιστημονική στήριξη των: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό προγραμμα), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ / Τμήμα Θεάτρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ/Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA). 
Το σεμινάριο «Ο ήχος της πέτρας»  συμπεριλαμβάνεται στην Ενότητα Β του επιμορφωτικού κύκλου.
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ (& www.theatroedu.gr)

 

 

Σύντομη περιγραφή σεμιναρίου
Με αφορμή τα εικαστικά έργα με πέτρες που δημιουργεί ο Σύριος καλλιτέχνης Nizar Ali Badr με  θέμα τον πόλεμο στη χώρα του και τους Σύριους πρόσφυγες (βλ. https://en.syriaartasso.com/artists/nizar-ali-badr/) και με οδηγό τους κώδικες και τις συμβάσεις της ραδιοφωνικής γλώσσας, θα  προχωρήσουμε βήμα βήμα στη δημιουργία σύντομων ηχητικών έργων, όπου τόσο τα επιμέρους στοιχεία (κείμενο και ηχοτοπία), όσο και η σύνθεσή τους (με βασικές τεχνικές μείξης ήχου), θα γεννηθούν και θα επεξεργαστούν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.  

Για τον λόγο αυτό, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν δίπλα τους, πριν ξεκινήσει το εργαστήριο, δύο πέτρες, καθώς και να έχουν κατεβάσει (και να έχουν ρίξει μια πρώτη ματιά) το πρόγραμμα μείξης ήχου audacity, το οποίο μπορούν να βρούνε και να κατεβάσουν δωρεάν εδώ.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα δουλέψουμε διαδραστικά, ατομικά αλλά και σε ομάδες. Στο τέλος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις βασικές γνώσεις παραγωγής ενός ηχητικού έργου και να υλοποιήσουν το πρόγραμμα αυτούσιο ή με αλλαγές, προσαρμόζοντάς το στην τάξη ή την ομάδα τους.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να προτείνει νέες δημιουργικές διεξόδους στους εκπαιδευτικούς, με την αξιοποίηση οπτικοακουστικών ερεθισμάτων και την απομάκρυνση από τον κειμενοκεντρικό τρόπο προσέγγισης της θεατροπαιδαγωγικής, και εν γένει της εκπαιδευτικής, διαδικασίας αλλά και να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με νέα εργαλεία όπως η παραγωγή ενός ηχητικού έργου.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρολόγους, θεατροπαιδαγωγούς εμψυχωτές νεανικών ομάδων, φοιτητές.

Αιτήσεις συμμετοχής: Το σεμινάριο είναι δωρεάν αλλά οι θέσεις περιορισμένες.  Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ)
Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στη
 φόρμα εγγραφής εδώ και θα πάρουν το σύνδεσμο του ΖΟΟΜ την παραμονή του σεμιναρίου.

Προσοχή: Το σεμινάριο είναι διαδικτυακό και συμμετοχικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου και περιλαμβάνει παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς.

Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο:
- να παρακολουθήσουν το σύνολο του σεμιναρίου
- να έχουν διασφαλίσει έναν χώρο στον οποίο θα μπορούν να συγκεντρωθούν χωρίς να αποσπάται η προσοχή
- να έχουν μαζί τους χαρτιά, στυλό, μαρκαδόρους, κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

 

Βιογραφικό Σημείωμα
Η Ιωάννα Λιούτσια είναι υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου. Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας ΑΠΘ, του τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ και της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής “Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος”. Έχει ολοκληρώσει το εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» (ΚΕΔΙΒΙΜ, 2020) & «Museum teaching Strategies for your classroom» (MOMA, 2013). Ως θεατροπαιδαγωγός έχει συνεργαστεί με το ΚΘΒΕ (2019 – 2021) στον σχεδιασμό και την εκτέλεση των θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων Α’ βάθμιας εκπαίδευσης Προς την Ελευθερία και Στη Γη της Ελευθερίας. Στο πλαίσιο αυτών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων υπό τον τίτλο «ΤΟ ΚΘΒΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» έχει συγγράψει δύο booklets με τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος και θεατρικές ασκήσεις, τα οποία διανέμονταν στα σχολεία. Σχεδίασε τις θεατρικές δραστηριότητες για την παράσταση Παραμύθι για δύο (σκην. Αλέξανδρος Ράπτης) για τη νεανική σκηνή του ΚΘΒΕ, ενώ σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Βασίλη Κουκαλάνι και τον συγγραφέα Volker Ludwig πραγματοποίησαν το εργαστήριο «Παιδιά της ίδιας γης: Υπάρχει τρόπος, τόπος και χρόνος γέννησης του ρατσισμού;» , στο πλαίσιο της παράστασης Μια γιορτή στου Αλ Νουρί. Εκτός ΚΘΒΕ, έχει συνεργαστεί σχεδιάζοντας κι εμψυχώνοντας θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα και δραστηριότητες με φορείς όπως το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (πρόγραμμα FUTURE LIBRARY), ο δήμος Θεσσαλονίκης, το φεστιβάλ elefantastico, καθώς και δημόσια κι ιδιωτικά ΚΔΑΠ. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και από το 2021 είναι εμψυχώτρια και επιμορφώτρια στο πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην ΕλλάδαΑπό τις εκδόσεις Σοφία κυκλοφορεί η συλλογή σύντομων θεατρικών έργων για παιδιά δημοτικού με τίτλο 12 σκετς για 19 παγκόσμιες ημέρες


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την  Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Γραμματεία/Πληρ.: info@theatroedu.gr / 2106541600


 

Print

Number of views (870)/Σχόλια (0)