
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ 2025 στις Σέρρες
"Μαζί:…με μια φωνή"
ΣΕΡΡΕΣ 28 Μαρτίου 2025 10.30 - 12.00
στην αίθουσα εκδηλώσεων Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής Σερρών
Παίρνουν μέρος: 7 σχολεία, 26 εκπαιδευτικοί & συνεργάτες, 180 μαθητές & μαθήτριες
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διοργανώνουν Νεανικό – Μαθητικό Φεστιβάλ με τίτλο "Μαζί: …με μια φωνή", στις Σέρρες στις 28/3/2025.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών & την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει
παρουσιάσεις και δρώμενα,
Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές και οι μαθήτριες θα παρουσιάσουν μουσικά ταξίδια που πραγματοποίησαν κατά την υλοποίηση του προγράμματος και διάφορες δράσεις τους.
Παίρνουν μέρος τα σχολεία :
Νηπιαγωγείο Νέου Σκοπού Σερρών
Νηπιαγωγείο Δασοχωρίου Σερρών
2ο Νηπιαγωγείο Σερρών/Παράρτημα ΔΥΕΠ
Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών
8ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών
18ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών "Δημήτρης Σιαμάγκας"
1ο ΕΠΑΛ Σερρών.
Το Μαθητικό Φεστιβάλ - Ημέρα Δράσης 2025 πραγματοποιείται στις Σέρρες για πέμπτη χρονιά με τη συμμετοχή σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;», καθώς και άλλων ομάδων που έχουν δουλέψει πάνω στις ίδιες θεματικές. Όπως κάθε χρόνο, ένα δίκτυο σχολείων δημιουργήθηκε στην αρχή του σχολικού έτους με στόχο να δουλέψουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας πάνω σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή του διαφορετικού σε όλες του τις μορφές. Τα παιδιά εργάζονται πάνω στην ενσυναίσθηση, την αποδοχή του άλλου, την κατανόηση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών για όλους. Χρησιμοποιούνται θεατρικές τεχνικές, βιωματικά εργαστήρια, διδακτικές επισκέψεις, συζητήσεις, δημιουργική γραφή κ.ά. Ταυτόχρονα, κατά το ίδιο διάστημα οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε τακτικές επιμορφωτικές, συντονιστικές και ενημερωτικές συναντήσεις, ώστε να υπάρχει κοινή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη. Η αποκορύφωση αυτής της διαδικασίας είναι η συνάντηση όλων σε ένα μεγάλο φεστιβάλ στο τέλος του σχολικού έτους, το οποίο, με τη στήριξη μεγάλου αριθμού φορέων της πόλης, έχει στόχο τη διάχυση της δουλειάς αυτής τόσο στη σχολική, όσο και στην ευρύτερη κοινότητα.
Στηρίζουν οι εκπαιδευτικοί: Αβδελά Αικατερίνη, Αγγελάκη Χρυσάνθη, Αλεξίου Μαρία, Αλμπάνης Γεώργιος, Αντωνιάδου Μαρία, Βαΐδου Βαΐα, Δαύκου Δόμνα, Δόλγερα Χρυσάνθη, Ηλιάδου Ιωάννα, Κάργιου Κατερίνα, Κατσαβάκη Μαρία, Μαζνέικου Αντωνία, Μαλλιαρού Μαρία, Μαρθάρη Αυγή, Μιτσικάρη Ελένη, Μπέλια Αναστασία, Μπόνα Ευαγγελία, Οικονομίδου Κωνσταντία, Παπαθανασίου Νικόλαος, Παπασταυροπούλου Λένα, Παραλίδου Μαρία, Παραπάνη Νικολέτα, Ποιμενίδης Άγγελος, Σεκίδου Μαρία, Σισμάνη Καλλιόπη, Τζιάτζιου Ιωάννα, Τουλουμτζή Ελένη
Με τη στήριξη των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων: Σιδηροπούλου Ζωή, Ποργιόπουλος Γεώργιος, Παπαχαραλάμπους Χαράλαμπος
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες,
Συνεργαζόμενοι φορείς: Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών (Σώμα Συμβούλων Εκπαίδευσης), Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
Συντονισμός: Γιάννης Πούλιος, Τοπικός Συντονιστής Σερρών προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;"
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μυρσίνη Καρματζόγλου, ηθοποιός & σκηνοθέτης
Γραμματεία: 2106541600
Η καλλιτεχνική επιμέλεια των Φεστιβάλ «Μαζί» 2025 υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού (Πρόγραμμα Δημιουργική Ελλάδα - Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού 2024 - Πολυθεματικά φεστιβάλ/δράσεις).

Μαθητικά Καλλιτεχνικά Φεστιβάλ «Μαζί!»:
Σχολεία και φορείς ενώνουν δυνάμεις σε γιορτές καλλιτεχνικής δράσης
Τα μαθητικά καλλιτεχνικά φεστιβάλ του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» 2025 που διοργανώνει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «ταξιδεύουν» σε πολλές πόλεις της χώρας.
Από τις 20 Μαρτίου και μέχρι τα μέσα Μαΐου 2025, στα μαθητικά φεστιβάλ με τίτλο «Μαζί», θα συναντηθούν μαθητές και μαθήτριες, ανάμεσά τους και παιδιά πρόσφυγες, από δεκάδες σχολεία, καθώς και εκπαιδευτικοί, θεατροπαιδαγωγοί, γονείς και μέλη της τοπικής κοινότητας, που θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και δρώμενα.
Στόχος των φεστιβάλ που έχουν τη σταθερή στήριξη και συμμετοχή τοπικών φορέων, μεταξύ άλλων από την τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, συλλόγους γονέων και μουσεία, είναι να φέρει μαζί την εκπαιδευτική και τοπική κοινότητα αξιοποιώντας την τέχνη ως όχημα δράσης και κοινωνικής παρέμβασης.
Με την καθοδήγηση και τη βοήθεια των καλλιτεχνικών υπεύθυνων των φεστιβάλ και των εκπαιδευτικών, οι μαθήτριες και οι μαθητές θα παρουσιάσουν το όραμά τους για έναν συμπεριληπτικό κόσμο όπου χωράει κάθε παιδί και θα συμμετάσχουν σε δράσεις που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις θεατρικών δρώμενων, αυτοσχεδιασμούς, μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές εγκαταστάσεις και φωτογραφικές εκθέσεις.
Τα μαθητικά φεστιβάλ «Μαζί» αποτελούν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2015 με τη διοργάνωση «Ημερών δράσης» σε σχολεία τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» και εξελίχθηκαν σε μια από τις πιο εξωστρεφείς δράσεις του προγράμματος χάρη στην ομαδική δουλειά, το μεράκι και τη συνεργασία δεκάδων ανθρώπων, σχολείων, ομάδων και φορέων.
Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;"
To εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται από το 2015 από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το αξιοποιώντας βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Περιλαμβάνει επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές ομάδων, διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών προσφύγων, δράσεις δικτύωσης των σχολείων και μαθητικά φεστιβάλ. Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» βασίζεται σε υλικό εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, είναι πιTo εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται από το 2015 από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση αξιοποιώντας βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.
Περιλαμβάνει επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές ομάδων, διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών προσφύγων, δράσεις δικτύωσης των σχολείων και μαθητικά φεστιβάλ. Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» βασίζεται σε υλικό εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, είναι πιστοποιημένο πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) και έχει εμπλέξει μέχρι σήμερα περισσότερους από 40.000 μαθητές και μαθήτριες και 18.800 εκπαιδευτικούς.