Διεθνής Συνδιάσκεψη 2001

«Το θέατρο στην εκπαίδευση: μορφή τέχνης και εργαλείο μάθησης»

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Πρόγραμμα «Eκπαίδευση& Θέατρο»,
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων


 

Εργαστήρια Συνδιάσκεψης 2001


"Το δάσος" στους Ευριπίδη - Σαίξπηρ – Λόρκα: μη ρεαλιστικές προσεγγίσεις

"Το δάσος" στους Ευριπίδη - Σαίξπηρ – Λόρκα: μη ρεαλιστικές προσεγγίσεις

Αθήνα, 8/12/2001, Εργαστήριο Συνδιάσκεψης 2001, Γιώργος Μπινιάρης, Σμαρώ Γρηγοριάδου, Μαρία Κονομή, Μαρία Λούρου, Νίκος Γκόβας

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 8/12/2001 11:30 πμ - 6:00 μμ Export event


2η Διεθνής Συνδιάσκεψη για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

7-8-9 Δεκεμβρίου 2001, Αθήνα

 

"Το δάσος" στους Ευριπίδη - Σαίξπηρ – Λόρκα: μη ρεαλιστικές προσεγγίσεις

Γιώργος Μπινιάρης, ηθοποιός, σκηνοθέτης
Σμαρώ Γρηγοριάδου, μουσικός
Μαρία Κονομή, σκηνογράφος, ενδυματολόγος
Μαρία Λούρου, ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός
Νίκος Γκόβας, εκπαιδευτικός θεάτρου
5 ώρες, Σάββατο, Ελληνικά

Το δάσος ως έννοια, χώρος και περιβάλλον δράσης. Θα χρησιμοποιηθούν κείμενα από Βάκχες του Ευριπίδη, Όνειρο καλοκαιρινής Νύχτας του Σαίξπηρ και Ματωμένος Γάμος Φ. Γκ. Λόρκα. Το εργαστήριο θα διερευνήσει την έννοια και το χώρο του δάσους μέσα από ήχους, ρυθμούς, αυτοσχεδιασμούς και τη δημιουργία εικαστικού περιβάλλοντος. Η θεατρική ανάγνωση των κειμένων και η θεατρική απόδοσή τους θα συνδυάζει το ρυθμό με τη κίνηση και το λόγο με τη δράση. Θα αναζητηθούν κοινά σημεία στο έργο των τριών ποιητών: ο Τόπος, ο Μύθος, ο Λόγος, και θα γίνουν συγκριτικές αναφορές στις τρεις περιόδους του παγκοσμίου θεάτρου: Αρχαίο Δράμα, Αναγέννηση, Σύγχρονο θέατρο. Το εργαστήριο θα έχει συμμετοχικό χαρακτήρα και θα ήταν χρήσιμο οι συμμετέχοντες να γνωρίζουν τα προτεινόμενα έργα.

Ο Γιώργος Μπινιάρης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος θεάτρου με μακρόχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών. Έχει συνεργαστεί με πολλά θέατρα της Αθήνας και έχει περιοδεύσει σε Λονδίνο και Βρυξέλλες. Έχει διδάξει και σκηνοθετήσει στα πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης, σε Δημοτικά Θέατρα και ΔΗΠΕΘΕ, στη σχολή του 'Εμπρός' και είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας 'Μυθολογία'.

Η Σμαρώ Γρηγοριάδου σπούδασε κιθάρα, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στην Ελλάδα και την Αγγλία. Είναι σολίστ συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει τιμηθεί με διεθνή και ελληνικά βραβεία ερμηνείας και σύνθεσης. Έχει ευρύτατα συνθέσει μουσική για το θέατρο στην Ελλάδα και αρκετές πόλεις της Ευρώπης. Διδάσκει κιθάρα στο Διεθνές Ωδείο Αθήνας και έχει συμμετάσχει σε διεθνή σεμινάρια με θέμα την ιστορία και εξέλιξη της μουσικής, την τεχνική της κιθάρας και την έννοια της μουσικής και θεατρικής εμπειρίας στην εκπαίδευση.

Η Μαρία Λούρου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Εφαρμοσμένο Δράμα και το Θέατρο στην Εκπαίδευση (MA University Exeter). Εχει δουλέψει σε σχολεία στην Ελλάδα και Αγγλία. Συμμετείχε στη θεατροπαιδαγωγική ομάδα ΑΤΡΥΤΟΝ και έχει διδάξει σε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής και έχει πάρει μέρος σερ παραστάσεις στην Ελλάδα και Αγγλία.

Ο Νίκος Γκόβας έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός, μουσικός και σκηνοθέτης με θεατρικά και μουσικά σχήματα στην Αθήνα, στη Μελβούρνη, στο Μόναχο, στο Λονδίνο, με το ΔΗΠΕΘΕ Βορ. Αιγαίου και με τα Δημοτικά Θέατρα Σπάρτης, Καστοριάς, Τρίπολης, Λουτρακίου, Λαυρίου κ.α. Το 1994 ιδρύει στο Λονδίνο το Theatre Lab Company και σκηνοθετεί παραστάσεις στα Saddler's Well, Chelsea Theatre, Theatro Technis. Παίρνει μέρος στο European Festival of Theatre in Camden London, στο Διεθνές Φεστιβάλ 'Θεατρική Άνοιξη' της Πειραματικής Σκηνής στη Θεσσαλονίκη και βραβεύεται με το Hellenic Foundation Award 1997. Είναι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1982, συντονιστής πολιτιστικών προγραμμάτων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής από το 1998 και εμπνευστής του προγράμματος "εκπαίδευση & θέατρο".


 

Print

Number of views (1135)/Σχόλια (0)