Διεθνής Συνδιάσκεψη 2006

Θέατρο στην εκπαίδευση: δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21ο αιώνα

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA), σε συνεργασία με επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς από την Ελλάδα και εξωτερικό, οργανώνουν την 5η Διεθνή Συνδιάσκεψη για το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα και τις παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση.


 

Εργαστήρια

 

Οδηγίες για την επιλογή εργαστηρίων

Οι σύνεδροι παρακαλούνται  για τη δική τους διευκόλυνση και για να προχωράνε οι εγγραφές στα εργαστήρια κατά την προσέλευση την Παρασκευή χωρίς καθυστερήσεις, να έχουν προεπιλέξει τα εργαστήρια  που επιθυμούν  να δηλώσουν. Ο μεγάλος αριθμός εργαστηρίων καθιστά πολύ δύσκολο να προσπαθούν να κάνουν την επιλογή τους την τελευταία στιγμή.  Υπενθυμίζουμε ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση και υπάρχει πιθανότητα κάποιοι να μην προλάβουν να δηλώσουν τα εργαστήρια που έχουν προεπιλέξει. Άρα, καλό είναι να έχουν σκεφτεί εναλλακτικές επιλογές.
Προσοχή: Ο ανώτερος αριθμός εργαστηρίων στα οποία μπορεί να εγγραφεί σύνεδρος στη Συνδιάσκεψη είναι 3 των 2,5 ωρών (5ωρα εργαστήρια θεωρούνται "διπλά").
 
Υπενθύμιση:
Σε κάθε χρονική ζώνη που υπάρχουν Παράλληλες Συνεδρίες (σε διαφορετικές αίθουσες), κάθε σύνεδρος μπορεί να παρακολουθήσει ένα εργαστήριο ή ανακοινώσεις/εισηγήσεις 
Οι Παράλληλες Συνεδρίες είναι:
3η συνεδρία: Σάββατο 18/3/06, 11.00-13.30
4η συνεδρία: Σάββατο 18/3/06, 15.00-17.30
5η συνεδρία: Σάββατο 18/3/06, 18.00-20.00
6η συνεδρία: Κυριακή 19/3/06, 09.00-11.30  
Οι υπόλοιπες συνεδρίες είναι Κεντρικές και είναι κοινές για όλους τους συνέδρους.
 

 

Αποτίμηση οπτικοακουστικού προϊόντος: Εργαστήριο Οπτικοακουστικής Παιδείας ΙΙ

Αποτίμηση οπτικοακουστικού προϊόντος: Εργαστήριο Οπτικοακουστικής Παιδείας ΙΙ

Αθήνα, 18/3/2006, Εργαστήριο, Μένης Θεοδωρίδης, Βασίλης Κοσμόπουλος, Μαρία Λεωνίδα

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 18/3/2006 3:00 μμ - 5:30 μμ Export event


5η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ/ΔΡΑΜΑ και ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ &
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ International Drama / Theatre & Education Association – IDEA 
«Θέατρο στην εκπαίδευση: δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21ο αιώνα» 

Αθήνα 17-18-19 Μαρτίου 2006
Προ- και μετα-συνεδριακές εκδηλώσεις 11-23 Μαρτίου 2006 σε τέσσερις πόλεις της χώρας

 

Μένης Θεοδωρίδης, σκηνοθέτης, Πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ

Βασίλης Κοσμόπουλος, σκηνοθέτης κινηματογράφου

Μαρία Λεωνίδα, σκηνοθέτις

«Αποτίμηση οπτικοακουστικού προϊόντος: Εργαστήριο Οπτικοακουστικής Παιδείας ΙΙ»

 

 

Εργαστήριο 2,5 ωρών - Γλώσσα: Ελληνικά

 

Κάνοντας λόγο για εκπαιδευτικά προγράμματα οπτικοακουστικής παιδείας, αναφερόμαστε σε προγράμματα που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών στην οπτικοακουστική έκφραση· δηλαδή στην αφήγηση ιστοριών ή στην παρουσίαση απόψεων με τη χρήση εικόνων και ήχων. Μέσα από κατάλληλα σχεδιασμένες, απλές δραστηριότητες, τα παιδιά κάθε ηλικίας μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν τις θεμελιώδεις παραμέτρους κάθε είδους οπτικοακουστικής έκφρασης (φωτογραφία, κινηματογράφο, κινούμενο σχέδιο, δημιουργική ηχογράφηση, video-art, computer-art κλπ) και να αναγνωρίζουν τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά κάθε είδους οπτικοακουστικού προϊόντος (καλλιτεχνικά έργα, διαφημίσεις, ρεπορτάζ και ενημέρωση, τηλεοπτικές εκπομπές κ.λπ.) που καθημερινά καταναλώνουν.

Στο εργαστήριο αυτό θα δουλευτούν παραδείγματα δύο δραστηριοτήτων για τη μελέτη και επεξεργασία μέσα στην τάξη κινηματογραφικών και τηλεοπτικών έργων: α) Συγκριτική μελέτη διαφορετικών οπτικοακουστικών αποδόσεων γνωστού λογοτεχνικού έργου, β) Μελέτη και επεξεργασία αποσπασμάτων από κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές με κοινό θεματικό άξονα.

 

Ο Μένης Θεοδωρίδης είναι σκηνοθέτης ειδικευμένος στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στην εκπαίδευση. Στο πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ – Εκπαίδευση και Πολιτισμός» (πρόγραμμα για την Αισθητική Αγωγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση) είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου οπτικοακουστικής έκφρασης και συντονιστής της ομάδας σχεδιασμού του εκπαιδευτικού υλικού (1994 – σήμερα). Εργάστηκε σε ερευνητικά προγράμματα «για την ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας μέσα από δραστηριότητες αισθητικής αγωγής» στην Ελλάδα και στην Αγγλία (1972-1978) καθώς και σε προγράμματα Οπτικοακουστικής Παιδείας στην Ελλάδα και σε συνεργαζόμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1987 – 1998) με την εποπτεία του τομέα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παιδικής Τηλεόρασης. Υπήρξε υπεύθυνος Παιδικού Προγράμματος στην ΕΤ-2 (1984- 1986). Έχει διδάξει «Θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας» και «Χρήση Εποπτικών Μέσων Διδασκαλίας» σε διάφορα προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπήρξε υπεύθυνος εκπαιδευτικού σχεδιασμού στα δύο προγράμματα «ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ;» (Γνωριμία με τον Κινηματογράφο) του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΥΠΠΟ) για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΥΠΕΠΘ) (1998 – 2001). Από το 1984 εργάζεται στην ΕΡΤ ως σκηνοθέτης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στα περιοδικά «Νέα Παιδεία», «Εκπαιδευτική Κοινότητα», σε πρακτικά συνεδρίων και εκπαιδευτικά κείμενα σε έντυπα του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ» και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος είναι σκηνοθέτης. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Μονάχου, με υποτροφία του Ε.Κ.Κ., όπου συμμετείχε σε σειρά σεμιναρίων με ειδίκευση στην "αφήγηση μέσω των εικόνων" [visual story-telling]. Από το 2002 είναι επιμορφωτής του προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ" ενώ συνεργάζεται παράλληλα με τον Μένη Θεοδωρίδη, υπεύθυνο του τομέα οπτικοακουστικών, στον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος. Από το 2003 είναι συνεργάτης του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας για την διερεύνηση συναφών θεμάτων πολιτισμού και εκπαίδευσης. Έχει σκηνοθετήσει μια μικρού μήκους ταινία ["Τα ματογυάλια",1997] και βρίσκεται σε στάδιο προ-παραγωγής της ταινίας "Ο φωτογράφος των Τρικάλων" (σενάριο-σκηνοθεσία), με χρηματοδότηση του Ε.Κ.Κ.

Η Μαρία Λεωνίδα είναι σκηνοθέτις και ασχολείται ιδιαίτερα με το ντοκιμαντέρ. Η τελευταία της δουλειά είναι μια ταινία για τα σκιάχτρα και θα παιχτεί το Φλεβάρη από την εκπομπή «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ. Το 2004 σκηνοθέτησε την «Αντριάνα στην Αθήνα», το ελληνικό επεισόδιο για τη διεθνή σειρά της Γερμανικής Τηλεόρασης  «Κορίτσια από όλο τον κόσμο», ενώ παλαιότερα έχει κάνει ντοκιμαντέρ για την εκπομπή Παρασκήνιο με θέματα πάνω στους πρόσφυγες, την τέχνη και τους νέους. Τα ντοκιμαντέρ της «Σκληρή Πόζα» και «Ο μαέστρος» έχουν βραβευθεί στην Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ κινηματογράφου του εξωτερικού. Με διάφορες αφορμές πειραματίζεται με τη σχέση του ντοκιμαντέρ με τη γραφιστική, το θέατρο και το κινούμενο σχέδιο, τα διαδραστικά έργα ("Family Patterns" , Έκθεση Art Now 1/2002, Ολυμπιακή Εκεχειρία- δεύτερο βραβείο Media Desk Hellas, 2002, "Ειρήνη" Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004, "Τα σκιάχτρα της Άννας ", 9/2005). Από το 2002 διδάσκει και επιμορφώνει στο χώρο της Οπτικοακουστικής Παιδείας για διαφορετικά Προγράμματα : Children in Communication About Migration, E.U. 2002-2004, Πρόγραμμα MEΛINA για την Αισθητική Αγωγή 2003-4, Παν/μιο Κρήτης ΠΤΔΕ  2004, Παν/μιο Θεσσαλονίκης ΠΤΔΕ, British Council 2004. Έχει παρουσιάσει την εργαστηριακή της δουλειά σε εκπαιδευτικά συνέδρια στην Ελλάδα και την Αγγλία.

 

 

 Image result for δήμος ρέντη