Theatro EDU

Διεθνής Συνδιάσκεψη 2018

Θέατρο και παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση

Ουτοπία ή Αναγκαιότητα;

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων από την ίδρυσή του (1998-2018), διοργανώνει την 8η Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA), Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλους επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς.

Πατήστε εδώ για να μεταβείτε σε μια απλή λίστα όλων των ομιλητών και εμψυχωτών.

Ομιλητές - Εισηγητές - Εμψυχωτές

Πίγκου-Ρεπούση Μυρτώ

Πίγκου-Ρεπούση Μυρτώ

Επίκουρη καθηγήτρια του Θεάτρου στην Εκπαίδευση ΑΠΘ

Επίκουρη καθηγήτρια του Θεάτρου στην Εκπαίδευση

Η Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση είναι κάτοχος πτυχίου Θεατρικών Σπουδών (London Metropolitan University, 2006), αριστούχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος για το Θέατρο/Δράμα στην Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου του Warwick (2007) καθώς και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος (2012) στον τομέα του Θεάτρου στην Εκπαίδευση με θέμα την εφαρμογή του Συλλογικού Θεάτρου στην πολιτειακή εκπαίδευση των εφήβων και των νέων («Ensemble Theatre and Citizenship Education», Παν/μιο του Warwick). Έχει επίσης σπουδάσει υποκριτική στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας (2002) και στη Σχολή Θεάτρου Philippe Gaulier στο Παρίσι (2003).

Στο Tμήμα Θεάτρου του A.Π.Θ. διδάσκει μαθήματα που αφορούν στην εφαρμογή του θεάτρου στην τυπική και τη μη τυπική εκπαίδευση τα οποία βασίζονται τόσο σε θεατροπαιδαγωγικές προσεγγίσεις όσο και στη μεταφορά πρακτικών των σύγχρονων παραστατικών τεχνων σε διαφορετικά περιβάλλοντα με εκπαιδευτικό ή/και κοινωνικό προσανατολισμό. Έχει διδάξει, επίσης, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα και εργαστήρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας, στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταφορά πρακτικών και ειδών θεάτρου από την τέχνη στην εκπαίδευση, στην κοινωνική εφαρμογή του θεάτρου και στην ευρύτερη  συμβολή του θεάτρου στο σχολείο ως μέσου αναπαράστασης και καταγραφής της νεανικής κουλτούρας, ως μέσου ανάπτυξης κοινωνικών/πολιτειακών ικανοτήτων, ως μεθοδολογίας διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ως πολιτειακής εκπαίδευσης. Από το 2014 μέχρι το 2019 συμμετείχε ως Ερευνήτρια στο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα «Νέοι, Θέατρο, Ριζοσπαστική Ελπίδα και Ηθικό Φαντασιακό», που συντόνιζε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Έχει συνεργασθεί σε επιμορφωτικά προγράμματα με τη Unicef και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μια σειρά προγραμμάτων για εκπαιδευτικούς που εμπλέκονται στην εκπαίδευση παιδιών προσφύγων, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Πειραιά, με το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής (ΚΕΔΑ) του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθήνας, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ανατολικής Αττικής.

Επιστημονικές ανακοινώσεις και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Ενδεικτικές δημοσιεύσεις:

  • Myrto Pigkou-Repousi, «The Politics of Care in Indifferent Times: Youth Narratives, Caring Practices, and Transformed Discourses in Greek Education», στο: Kathleen Gallagher, Dirk Rodricks και Kelsey Jacobson (επιμ.), A Global Youth Citizenry: Theorizing Community-Engaged Research Methodology, Springer, New York 2019 (υπό έκδοση).
  • Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση & Ελένη Σαρρή, «Από το Θέατρο του Πραγματικού στην Παιδαγωγική του Πραγματικού: μία πρόταση κριτικής παιδαγωγικής», Νέα Παιδεία, τ. 167 (2018), σ. 31-40
  • Myrto Pigkou-Repousi «Two Drama Models for Youth Civic Engagement» στο Χριστίνα Ζώνιου (επιμ.), Youth DOCs. Documentary Film and Documentary Theatre in Recording Critical Glances on Youth Culture within Contemporary Reality. A Handbook for Practitioners and Teachers. Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και Πρόγραμμα Erasmus, 2016, σ. 95-100, δημοσιευμένο στο https://www.youthdocs.eu/Portals/49/Handbook/YouthDocs_WEB.pdf
  • Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση, «Συλλογικό Θέατρο και Θέατρο της Πραγματικής Αφήγησης», Εκπαίδευση & Θέατρο. Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, τ. 17 (2016), σ. 54-59.
  • Μάρθα Μπουζιούρη & Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση, Αλληλέγγυες κοινωνικές δομές και πρακτικές στον αστικό ιστό. Νέες μορφές πολιτειότητας στην Αθήνα της κρίσης. Επιστημονικές Μελέτες Κοινωφελους Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, Αθήνα 2014 δημοσιευμένη στο https://docplayer.gr/2966240-Epistimonikes-meletes-2014-titlos-meletis-allileggyes-koinonikes-doues-kai-praktikes-ston-astiko-isto.html
  • Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση, «Το Εκπαιδευτικό Θέατρο ως μέσο διαλογικής πρακτικής: μία εκπαιδευτική έρευνα βασισμένη στην Αντιγόνη του Σοφοκλή» στο: Νίκος Γκόβας, Μάρθα Κατσαρίδου & Δημήτρης Μαυρέας (επιμ.), Θέατρο και Εκπαίδευση: Δεσμοί Αλληλεγγύης, Πρακτικά της 7η Διεθνούς Συνδιάσκεψης για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Αθήνα 2012, σ. 93-100, δημοσιευμένο στο https://users.sch.gr/theatro/Praktika2012%20Gr/B10PigouRepousi%20ndn%20Gr.pdf

Το βιβλίο της Εκπαιδευτικό Δράμα: από το θέατρο στην εκπαίδευση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη (Αθήνα, 2019).

Emailmyrtorepousi@thea.auth.gr

Print