Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


 

Μαθητικά Φεστιβάλ & Ημέρες Δράσης

Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" στηρίζει τα σχολεία που συμμετέχουν στις δράσεις του ώστε να παρουσιάσουν τη δουλειά τους με τη διοργάνωση τοπικών Φεστιβάλ ή Ημέρας Δράσης.


Απολογισμός για το έτος 2019 (Μάρτιος - Απρίλιος - Μάιος)

 

22 μαθητικά καλλιτεχνικά-θεατρικά φεστιβάλ

135 σχολεία

18 πόλεις

4613 μαθητές/μαθήτριες

394 εκπαιδευτικοί

1807 γονείς


 

Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Αθήνα 11/5/2019, μαθητικό φεστιβάλ " κι αν ήσουν εσύ;"

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 11/5/2019 11:30 πμ - 2:30 μμ Export event

Αθήνα, 11 Μαΐου 2019


Μαθητικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ - «κι αν ήσουν εσύ;»

ΑΘΗΝΑ 11 ΜΑΙΟΥ 2019,   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΔΩ

ΑΘΗΝΑ, Σάββατο 11 Μαΐου 2019, 11:30 -17:30

Τόπος: Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων
Είσοδος: ελεύθερη

Πήραν μέρος 100 μαθητές και μαθήτριες και 50 εκπαιδευτικοί από 12 σχολεία.

Παρακολούθησαν 50 εκπαιδευτικοί και γονείς.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη  Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, διοργάνωσαν μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ, το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, ώρα 11:30 π.μ. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;».

100 μαθητές και μαθήτριες από 12 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αττικής και οι γονείς και εκπαιδευτικοί τους συναντήθηκαν για να γνωριστούν, να παίξουν και να ανταλλάξουν εμπειρίες και σκέψεις μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Έγιναν παιχνίδια γνωριμίας & παγωμένες εικόνες με θέματα ανά 2 τμήματα (εμπνευσμένα από αυτά που είχαν δουλέψει τα παιδιά). Περιηγήθηκαν στην έκθεση με έργα που είχαν φτιάξει τα ίδια τα παιδιά. Άφησαν σε ομάδες το προσωπικό τους αποτύπωμα σε χαρτί του μέτρου πάνω σε ένα ζωγραφισμένο δέντρο. Συμπλήρωσαν σε ρολά χαρτιού τις φράσεις Θέλω να ταξιδεύω με… Ονειρεύομαι να…
Παρακολούθησαν powerpoint με τη θεματική που δούλεψαν όλη τη χρονιά, όπως επίσης και video από την εκδήλωση Μονόλογοι από το Αιγαίο. Είπαν στην ολομέλεια τις εντυπώσεις τους από το πρόγραμμα.
Έμαθαν ένα τραγούδι και το τραγούδησαν όλοι μαζί. Στο τέλος έφαγαν όλοι μαζί με φαγητό που είχαν φέρει.
Παράλληλα οι γονείς που είχαν έρθει παρακολούθησαν εργαστήριο με παιχνίδια γνωριμίας.

Σχόλια - Εντυπώσεις

Το Φεστιβάλ είχε μεγάλη επιτυχία. Τα παιδιά απόλαυσαν πολύ όλη τη διαδικασία. Γνωρίστηκαν μεταξύ τους, έκαναν καινούργιους φίλους. Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν ως
συνοδοί των ομάδων τους και πήραν ενεργό ρόλο στη διαδικασία. Οι δράσεις ήταν έτσι σχεδιασμένες ώστε να έχουν ποικιλία και έτσι τα παιδιά συμμετείχαν με αμείωτο ενδιαφέρον. Πολύ θετικό ήταν το γεγονός ότι και οι γονείς πήραν μια γεύση από το πρόγραμμα και συμμετείχαν στα εργαστήρια με μεγάλη προθυμία. Πολύ βοηθητικό ήταν το γεγονός ότι πολλές από τις δράσεις έγιναν στην αυλή.
Σημαντική ήταν η βοήθεια των εθελοντών που διευκόλυναν τη διαδικασία.
Ο χώρος του Μουσείου λειτούργησε πολύ θετικά και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν λίγα πράγματα για την ιστορία του.
Σημαντική ήταν ακόμα η ώρα του φαγητού, γιατί αναπτύχθηκαν σχέσεις και ανάμεσα στα παιδιά και ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τους οργανωτές.

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;»

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται για πέμπτη χρονιά φέτος από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο φεστιβάλ

Μαθητές και μαθήτριες με διαφορετικές χώρες καταγωγής, που φοιτούν στο 1ο ΔΣ Χολαργού, το 4ο ΔΣ Πετρούπολης, το 1ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας, το 21ο Γυμνάσιο Αθηνών, το 3ο Γυμνάσιο Γέρακα, το Γυμνάσιο Καλάμου, το 1ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου και μαθητικές θεατρικές ομάδες των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου ΔΣ Πετρούπολης, του 6ου ΔΣ Πετρούπολης, του 8ου ΔΣ Πετρούπολης και του 3ου Γυμνάσιο Πετρούπολης, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Όλγας Ορφανίδου, Ναυσικάς Κωτούλα, Παναγιώτας Σιόλα, Κλεοπάτρας Καλογεράκου, Κατερίνας Νικήτα, Τατιάνας Ροδόλφου, Μαρίας Λαμπίρη, Έφης Χατζηκυριάκου και Δέσποινας Μιτσιάλη, συναντιούνται δημιουργικά και συνδημιουργούν θεατρικές εικόνες και αυθόρμητα συλλογικά έργα τέχνης, εμπνευσμένα από τη ζωή και τα όνειρά τους.

Υποστήριξη σχολείων:οι θεατροπαιδαγωγοί Ηρώ Ποταμούση, Δέσποινα Μιτσιάλη, Νικολέττα Δημοπούλου

Συντονισμός: Κατερίνα Αλεξιάδη, Νικολέττα Δημοπούλου

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση , Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Με τη στήριξη και συνεργασία της  Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων
Πληρ.: 210-6541600 / www.theatroedu.gr


 

Print

Number of views (1232)/Σχόλια (0)

Σχετικά έγγραφα