Θέατρο του Καταπιεσμένου
Θέατρο Φόρουμ

ανακοινώσεις - υλικό - βιβλίογραφία - άρθρογραφία - δράσεις
 

"...to be citizens, it is not enough to live in society;
w
e have to transform it..."  (Augusto Boal)

 

 

"Θέατρο Φόρουμ & εκπαίδευση"

Βιβλίο

Θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα και τεχνικές θεάτρου φόρουμ

Άρθρα

Άρθρα (στα Ελληνικά) για τον Μπόαλ και το Θέατρο του Καταπιεσμένου

Φεστιβάλ

Διθενή Φεστιβάλ & Εκδηλώσεις Θεάτρου του Καταπιεσμένου

Γλωσσάρι

Γλωσσάρι του Θεάτρου του Καταπιεσμένου
Δείτε εδώ

Jana Shanskriti "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" ως Φόρουμ στην Kalkata India

Νίκος Γκόβας
ελεύθερη πρόσβαση

From spectarors to spect-actors

Bruce Burton & John O'Toole (2005) Enhanced Forum Theatre: Where Boal’s Theatre of the Oppressed Meets Process Drama in the Classroom

The Aesthetics of the Oppressed

"Το παραμύθι της Σούα-Σούα" 

Augusto Boal (μτφ Ρένα Μοράρη)
Ελεύθερη πρόσβαση (ελληνικά)

Politics, Education, Change 

Δράσεις ΘτΚ & Θεάτρου Φόρουμ

«Διαφυγές»

«Διαφυγές»

Αθήνα, 14/5/2018, Παράσταση θεάτρου φόρουμ, στο Επίκεντρο

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 14/5/2018 10:30 πμ - 1:00 μμ Export event


ΔΙΑΦΥΓΕΣ
Ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα – παράσταση θεάτρου φόρουμ για τη λήψη αποφάσεων και την πρόληψη 

Αθήνα, Δευτέρα 14/5/2018

στο Επίκεντρο, Πέτρας 93, Κολωνός

Πληροφορίες της παράστασης
Παράσταση που απευθύνεται σε εφήβους Γυμνασίου (Γ΄ τάξη) και Λυκείου (Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις).  Η παράσταση ενδείκνυται για σχολικές τάξεις και  σχολικές ομάδες εργασίας που έχουν ασχοληθεί με σχετικά θέματα.
Πλήθος μαθητών: έως 30 
Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 15 λεπτά
Ώρες: 10:45 – 13:00 

“Η νεαρή Χριστίνα πρέπει να ξεπεράσει δυσκολίες καθώς έρχεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα του αγαπημένου της φίλου, ο οποίος έχει «μπλέξει». Στην προσπάθειά της να βοηθήσει το φίλο της έρχεται σε σύγκρουση με τους συμμαθητές της, με τους δασκάλους (κάνει απουσίες, αποτυγχάνει στα τεστ κ.λπ.), τους γονείς, τον υπάλληλο ενός κέντρου στήριξης νέων κ.ά. και βρίσκεται ενώπιον διλημμάτων και λήψης σημαντικών αποφάσεων…”

Η δράση σταματάει στο σημείο που η νέα σε απελπισία ζητάει βοήθεια (από το κοινό) για το τι πρέπει να κάνει. Οι σκηνές ξαναπαίζονται και όποιος από το κοινό θέλει, μπορεί να πάρει τη θέση της ηρωίδας και να προσπαθήσει να οδηγήσει την αρχική ιστορία σε άλλη κατεύθυνση.

Σκοπός του προγράμματος είναι να θέσει ερωτήματα που σχετίζονται με το θέμα της λήψης αποφάσεων σε συνθήκες πίεσης στους εφήβους. Το ζητούμενο δεν είναι οι απαντήσεις αλλά η «διαδρομή» που θα διανύσουν οι συμμετέχοντες για να φτάσουν σε αυτές. Μια διαδρομή – αναζήτηση που τους φέρνει απέναντι σε προσωπικές και κοινωνικές στάσεις, ιδανικά, επιθυμίες και ευθύνες. 

Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα – παράσταση «Διαφυγές» χρησιμοποιεί το θέατρο και κυρίως το «Θέατρο Φόρουμ» ως εργαλείο και έχει υλοποιηθεί σε πολλά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας από ομάδες θεατροπαιδαγωγών του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Επίκεντρο της Actionaid από την ομάδα ηθοποιών – θεατροπαιδαγωγών  “ ΠΑιΘέΑ ” και περιλαμβάνει δραστηριότητες με τους μαθητές και παράσταση θεάτρου φόρουμ, δηλαδή παράσταση όπου παίρνουν μέρος οι μαθητές. 
Η παράσταση και το εκπαιδευτικό υλικό της έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας  (68597/Γ7/5-5-14) και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) (2417/14-3-2014)

Συντελεστές παράστασης «Διαφυγές… από κάθε εξάρτηση»:  Η ομάδα αποτελείται από τους φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών Ελένη Κίτσου, Γιάννης Κουτρουμάνης, Χρήστος Χασκής, Χρήστος Μπουρνάκας, Νίκη Φραγκέλλη. Τα μέλη της έχουν παρακολουθήσει εργαστήρια θεατρικών τεχνικών (θεατρικό παιχνίδι, τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος, Θέατρο του Καταπιεσμένου κ.ά.) και συμμετέχουν ως βοηθοί εμψυχωτές στο πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.


Οργάνωση: Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Σε συνεργασία με την ActionAid Hellas

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr


 





Αναζήτηση