Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


 

Μαθητικά Φεστιβάλ & Ημέρες Δράσης

Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" στηρίζει τα σχολεία που συμμετέχουν στις δράσεις του ώστε να παρουσιάσουν τη δουλειά τους με τη διοργάνωση τοπικών Φεστιβάλ ή Ημέρας Δράσης.


Απολογισμός για το έτος 2019 (Μάρτιος - Απρίλιος - Μάιος)

 

22 μαθητικά καλλιτεχνικά-θεατρικά φεστιβάλ

135 σχολεία

18 πόλεις

4613 μαθητές/μαθήτριες

394 εκπαιδευτικοί

1807 γονείς


 

Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Δράμα, 15/5/2019, μαθητικό φεστιβάλ " κι αν ήσουν εσύ;"

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 15/5/2019 10:00 πμ - 1:00 μμ Export event

Δράμα, 15 Μαΐου 2019


Μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ - «κι αν ήσουν εσύ;»

Δράμα, Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 10.00 π.μ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΔΩ

Πλατεία της Δράμας και το Θέατρο της Αγίας Βαρβάρας "Σωκράτης Δημητριάδης"
Είσοδος: ελεύθερη

6 νηπιαγωγεία της Δράμας,

140 μαθητές και μαθήτριες, σε μία κοινή πορεία για τα Δικαιώματα του Παιδιού

100 γονείς αλλά και πολλοί περαστικοί παρακολούθησαν την πορεία των παιδιών στους δρόμους της πόλης.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Δράμας, διοργάνωσαν μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, ώρα 10.00 π.μ., στην Πλατεία της Δράμας και στο Θέατρο της Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης». Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;».

140 μαθητές και μαθήτριες, από 6 νηπιαγωγεία της Δράμας ξεκίνησαν μια πορεία από την Πλατεία της Δράμας για το Θέατρο της Αγίας Βαρβάρας όπου παρουσίασαν στη σκηνή μικρά θεατρικά και εικαστικά δρώμενα με θέμα τη διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Τα παιδιά φορώντας καπελάκια με το logo του προγράμματος, με πλακάτ και συνθήματα φωναξαν τα δικαιώματα τους και μοίραζαν χάρτινους σελιδοδείκτες που είχαν γράψει τα δικαιώματα των παιδιών στους περαστικούς. Υπήρξε εξαιρετική συνεργασία τόσο με τη Δ/νση Α/θμιας ν.Δράμας όσο και με την τροχαία Δράμας που έκλεισαν τους δρόμους της πόλης κατά τη διάρκεια της πορείας για να υπάρχει ασφάλεια. Οι περαστικοί αλλά και γονείς χειροκροτούσαν τα παιδιά και ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το πρόγραμμα.
Η ειρηνική μας πορεία οδηγούσε σε ενα ανοιχτο θεατράκι στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας όπου όλα τα σχολεια παρουσίασαν εικαστικά και μουσικοκινητικά δρώμενα μικρής διάρκειας με θέμα ένα-δυο δικαιώματα που είχε ετοιμάσει το κάθε σχολείο. Στο τέλος των παρουσιάσεων τραγούδησαν όλα τα παιδιά μαζί ένα τραγούδι και φώναξαν τα συνθήματα τους.

Η σωστή πλαισίωση και η συνεχόμενη συνεργασία τόσο με Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Δράμας, την Εταιρία Επιστημών Αγωγής Δράμας και της Υπεύθυνης Εκπαίδευσης Προσφύγων οδήγησε, εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και με ασφάλεια να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ευχόμαστε οι φωνές των παιδιών να ακούστηκαν σε ολόκληρη την πόλη!

Σχόλια - Εντυπώσεις

Σχόλια γονέων:
«Τι ωραία εκδήλωση! Μακάρι να τα συνοδευει και στη συνέχεια της ζωής τους. Χαρήκαμε που είδαμε τα παιδιά μας να διεκδικούν τα δικαιώματα τους»
«Τι ωραία που ήταν...πόσο συγκινητικά τα παιδάκια, τα χαμόγελά τους, η ζεστασιά της ψυχής τους, τα όμορφα λογάκια τους. Μπράβο σε όλους...παιδάκια, εκπαιδευτικούς, γονείς και σε όσους βοήθησαν να ακουστούν καθαρά αυτές οι γεμάτες αγάπη και σθένος φωνούλες!!!»
«Μακάρι να γίνονται και άλλες τέτοιες δράσεις στα σχολεία μας»
«Μπράβο σας που σε αυτή την τρυφερή ηλικία διαπραγματεύεστε τόσο σημαντικά θέματα»
«Πολύ σημαντική η δράση σας!»

Δημοσιεύσεις για το φεστιβάλ έγιναν στα τοπικά ΜΜΕ:
- Συνέντευξη στην εφημερίδα: -Χρονικά της Δράμάς
- Παρουσιάση του φεστιβάλ από την ηλεκτρονική εφημερίδα « Dramini»
- Παρουσίαση του φεστιβάλ από την ηλεκτρονική εφημερίδα « Dramania»
Μέσω των ηλεκτρονικών σελίδων των σχολείων που συμμετείχαν και των λογαριασμών τους στο Facebook έγινε παρουσίαση του φεστιβάλ και του προγράμματος.

 

Το πρόγραμμα  «Κι αν ήσουν εσύ;»

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται για πέμπτη χρονιά φέτος από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA, τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. 
Το αντίστοιχο μαθητικό φεστιβάλ τον Μάιο του 2018 στην πόλη της Δράμας είχε τίτλο «Κι αν ήσουν εσύ;» και οι μαθητές 8 σχολείων παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα με θέμα τη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη και την αποδοχή.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο φεστιβάλ

Μαθητές και μαθήτριες με διαφορετικές χώρες καταγωγής που φοιτούν στη ΔΥΕΠ Νηπιαγωγείο Μυλοποτάμου, δηλαδή το νηπιαγωγείο που στεγάζεται στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και φοιτούν τα νήπια και τα προνήπια των οικογενειών που φιλοξενουνται εκει, το 5ο Νηπιαγωγείο Δράμας, 17ο Νηπιαγωγείο Δράμας, 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου, 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης, Νηπιαγωγείο Αδριανής.

Οι εκπαιδευτικοί: Σωτηρία Κυδά, Γεωργία Κάντζα, Μαρία Καραμπατζάκη, Μαρία Παπαδοπούλου, Ευδοκία Παπαδοπούλου Πανταζίδου, Χρυσή Μαργιορίδου, Σταυρούλα Αυγητίδου, Τσιλεπώνη Κατερίνα, Κουτούπη Μαρία, Γαζιώτου Ευαγγελία, Παπαδοπούλου Αναστασία, Παναγιώτα Σαχπατζίδου, Σοφία Γρηγοριάδου, Κωνσταντία Αρβανίτη, Δήμητρα Καλονικίδου

Υποστήριξη σχολείων/ Συντονισμός: Ειρήνη Μαρνά

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Σε συνεργασία με την Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Δράμας

Με την υποστήριξη της Εταιρείας Επιστημών Αγωγής Δράμας

Πληρ.: 210-6541600 / www.Theatroedu.gr

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Print

Number of views (771)/Σχόλια (0)

Σχετικά έγγραφα