Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


 

Μαθητικά Φεστιβάλ & Ημέρες Δράσης

Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" στηρίζει τα σχολεία που συμμετέχουν στις δράσεις του ώστε να παρουσιάσουν τη δουλειά τους με τη διοργάνωση τοπικών Φεστιβάλ ή Ημέρας Δράσης.


Απολογισμός για το έτος 2019 (Μάρτιος - Απρίλιος - Μάιος)

 

22 μαθητικά καλλιτεχνικά-θεατρικά φεστιβάλ

135 σχολεία

18 πόλεις

4613 μαθητές/μαθήτριες

394 εκπαιδευτικοί

1807 γονείς


 

Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Ιωάννινα 29/5/2019, μαθητικό φεστιβάλ " κι αν ήσουν εσύ;"

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 29/5/2019 10:30 πμ - 12:30 μμ Export event

Ιωάννινα, 29 Μαΐου 2019


Μαθητικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ - «κι αν ήσουν εσύ;»

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 29 ΜΑΙΟΥ 2019,   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ..εδώ!

Ιωάννινα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, 10.30 π.μ.

Πεζόδρομος μπροστά από τη Ζωσιμαία Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων

Είσοδος: ελεύθερη

Περίπου 200 μαθητές από 8 σχολεία, 2 δομές προσφύγων (από την «ειδικών συνθηκών» Φιλιππιάδα και από τα Γιάννενα) και το θεατρικό εργαστήρι «Ανοικτό Παράθυρο» βρεθήκαμε και μοιραστήκαμε την δημιουργικότητά μας με θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, προβολή ταινιών (όπου πρωταγωνιστούσαν τα ίδια τα παιδιά), με παρεμβάσεις και μηνύματα μαθητών, αλλά και στοχευμένες δράσεις όπου συμμετείχαν οι παραβρισκόμενοι μαθητές και διερχόμενοι πολίτες

Πιο συγκεκριμένα ανά σχολείο:

Οι μαθητές του 7ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων & του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου:
Α) Παρουσίασαν Παραμυθοσαλάτα που οι ίδιοι έγραψαν «και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα, σ’ έναν κόσμο χωρίς ανισότητες και διακρίσεις».
Β) Έγραψαν όλοι μαζί ποιήματα με κύριο θέμα τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και
Γ) «Τραγούδησαν για το περιβάλλον»

Οι μαθητές του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων παραβρέθηκαν και παρουσίασαν τμήματα της ταινίας τους «Το παιδί με τη βαλίτσα». Η συνολική ταινία είναι εξαιρετική και μπορείτε να τη δείτε στο: https://youtu.be/HrBhr_QaDSQ

Το Γυμνάσιο Ελεούσας παρουσίασε δρώμενο στο οποίο κλήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες να καταγράψουν τα συνθήματα και συναισθήματά τους σε χαρτί του μέτρου σχετικά με την ανάγκη να πορευτούμε ΜΑΖΙ με όσα παιδιά-πρόσφυγες φθάνουν στην Ελλάδα.  Το κεντρικό σύνθημα ήταν ότι «όλοι είμαστε ίσοι  - όλοι είμαστε διαφορετικοί».

Η Πολιτιστική ομάδα του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Φιλιππιάδας Juventa Polyglotta ήταν συγκλονιστική, όταν τραγούδησε στα Αγγλικά, στα Αραβικά, στα Ελληνικά, στα Κουρδικά Κουρμάντσι, στα Νταρί και στα Φαρσί.

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Κληματιάς παρουσίασαν αιτήματά τους τα οποία σχετίζονται με τον «Παγκόσμιο  Πολίτη».

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων παρουσίασε το θεατρικό δρώμενο «Ο ήλιος λάμπει για όλους». Αξιοποιήθηκε ως έναυσμα η 9η συμφωνία του Beethoven στον ρυθμό της οποίας προστέθηκαν λόγια για να τονίσουν την ανάγκη για ισότητα και  αγάπη για όλο τον κόσμο. 

Το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ιωαννίνων παρουσίασε το θεατρικό μονόλογο «Η σφαγή των νηπίων στη Σάντα» σε ποντιακή και ελληνική γλώσσα.

Το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς τραγούδησε για την ξενιτιά τόσο με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων που έπαιξαν οι μαθητές, όσο και ως πολυφωνικά ηπειρώτικα τραγούδια.

Τα θεατρικά παιχνίδια συντόνισε το Εργαστήρι δραματοθεραπείας, συμβουλευτικής & εκπαίδευσης Ανοιχτό Παράθυρο.

 

Εντυπώσεις

Σημαντική η παρακολούθησή της εκδήλωσης από περισσότερους από 150 θεατές-μαθητές σχολείων που βρίσκονταν κοντά στην περιοχή αν και δε συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Εντυπωσιακό το μεγάλο πλήθος πολιτών των Ιωαννίνων η οποία παρακολούθησε μεγάλος μέρος της εκδήλωσης και ενημερώθηκε για τις δράσεις μας. Συγκεκριμένα η ομάδα των μαθητών που το είχε αναλάβει διένειμε περισσότερα από 350 αντίτυπα ενημερωτικού υλικού για την εκδήλωση αλλά και για το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στους πολίτες που παρακολουθούσαν την εκδήλωση
Θετική η συνεργασία με φορείς ενεργούς πολιτειότητας, όπως το Κέντρο Νέων Ηπείρου οι οποίοι επέλεξαν σε συνεργασία να προωθήσει τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η εκδήλωση ήταν, όπως φαίνεται και από τα παραπάνω, με μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων και με συμμετοχή πολιτών μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Καταλυτικά λειτούργησε στη σύνδεση των παρουσιάσεων και δράσεων το θεατρικό παιχνίδι από το Ανοιχτό Παράθυρο με εμψυχώτρια τη θεατρολόγο και μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση,  Βίκη Βάββα.

Πολλοί από τους διερχόμενους και θεατές  προέτρεψαν να επαναλάβουμε ανάλογες δραστηριότητες/παρουσιάσεις. Αντίστοιχα, τα συμμετέχοντα σχολεία εξέφρασαν την ικανοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων για τη δράση. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πήραν συνεντεύξεις τις οποίες πρόβαλλαν στα τοπικά δελτία ειδήσεων.   

Ενδεικτικά από δελτία τύπου:
https://typos-i.gr/article/ma8htiko-8eatriko-festibal-stis-29-maioy 
https://www.agon.gr/kathimerina/16704/oloi-taxideyoyme-mazi/
https://allnews-epirus.blogspot.com/2019/05/29-2019-1030.html
Κάλυψη από τοπική τηλεόραση:
http://ioanninatv.gr/index.php/news/video/itv-29-05-2019-video-8  (τα πρώτα 3 λεπτά)

 

και τέλος, το video

 

Το πρόγραμμα  «Κι αν ήσουν εσύ;»

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται για πέμπτη χρονιά φέτος από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Συμμετέχουν: 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, Νηπιαγωγείο Κληματιάς, 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας, Γυμνάσιο Ελεούσας, Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς, Εσπερινό ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων, Εργαστήρι δραματοθεραπείας, συμβουλευτικής & εκπαίδευσης Ανοιχτό Παράθυρο και η Πολιτιστική ομάδα του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Φιλιππιάδας Juventa Polyglotta

Οι εκπαιδευτικοί: Ντίνα Τάλλου, Μαρία Τοπολιάτη, Βάσω Βάββα, Τάσος Τόκας, Ελένη Αγγέλη, Ευρώπη Καζαντζίδου, Χριστόφορος Πουλίζος, Μαλαματένια Λίζου, Χριστίνα-Ερίσα Χαντζάρη, Μαρίνα Καμποσιώρη, Δημήτρης Κονετάς, Βασιλική Μήτρακα, Ελένη Καλύβα, Κουτονιά Χάρις, Κωστής Ιωάννης, Μαγουλιώτη Θεοδώρα. Αμαλία Παπακώστα, Φερενίκη Φαρμάκη, Βίκη Βάββα, Σόνια Βλάχου

Με τη στήριξη του Δήμου Ιωαννιτών

Υποστήριξη σχολείων – Συντονισμός: Δημήτρης Κονετάς

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση , Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Πληροφορίες.: 210-6541600 / www.humanrights.theatroedu.gr

 

 

Print

Number of views (1407)/Σχόλια (0)

Σχετικά έγγραφα