Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


 

Μαθητικά Φεστιβάλ & Ημέρες Δράσης

Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" στηρίζει τα σχολεία που συμμετέχουν στις δράσεις του ώστε να παρουσιάσουν τη δουλειά τους με τη διοργάνωση τοπικών Φεστιβάλ ή Ημέρας Δράσης.


Απολογισμός για το έτος 2019 (Μάρτιος - Απρίλιος - Μάιος)

 

22 μαθητικά καλλιτεχνικά-θεατρικά φεστιβάλ

135 σχολεία

18 πόλεις

4613 μαθητές/μαθήτριες

394 εκπαιδευτικοί

1807 γονείς


 

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2020 - «Μονόλογοι σε καραντίνα»

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2020 - «Μονόλογοι σε καραντίνα»

Μυτιλήνη, 24/6/2020, Φεστιβάλ - Ημέρες δράσης

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 24/6/2020 7:00 μμ - 9:00 μμ Export event


Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2020 - «Μονόλογοι σε καραντίνα»

Ημέρα/Ώρα: Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020, 19:00

Τόπος: θεατράκι Μαρίνας, Μυτιλήνη

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων συναντηθήκαμε την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020, στις 19:00 με σκοπό να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και τις σκέψεις από τον καιρό της καραντίνας και να τις συνδέσουμε όχι μόνο θεματικά αλλά και συνειρμικά, με έναν προσωπικό, πρωτίστως, τρόπο με τα κείμενα που έγραψαν έφηβοι πρόσφυγες στο πλαίσιο των εργαστηρίων δημιουργικής γραφής της δράσης «Μονόλογοι σε καραντίνα».

Προσκαλέσαμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους συνεργάτες του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» στη Λέσβο να λάβουν μέρος στη συμμετοχική δράση. Αναγνώστηκαν κείμενα που έγραψαν οι έφηβοι πρόσφυγες και μοιραστήκαμε προσωπικές εμπειρίες από την περίοδο αυτή.

Το «εγώ» μας και το «εδώ» των κειμένων συνδιαλέγονταν ασταμάτητα για μιάμιση περίπου ώρα, διακόπτοντας το ένα τη ροή του άλλου, εναλλάσοντας προσωπικά βιώματα των παρόντων «εγώ» με τα «εδώ» των παιδιών και των κειμένων τους. Κάθε φορά, με γνώμονα την συνειρμική εμπλοκή των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών, το «εδώ» παρενέβαινε στο «εγώ» και αντιστρόφως, σε μια διαδικασία που αναδείκνυε εμφανώς την υπερβατική διάσταση τυχαίων συναντήσεων σε κοινούς «τόπους» εγγύτητας και οικειότητας. Με εμφανή συγκίνηση, είκοσι (20) εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες κατέθεσαν ανησυχίες, μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα καθώς και αποσπάσματα από τους «Μονολόγους σε καραντίνα».

Η δράση «Μονόλογοι σε καραντίνα» υλοποιήθηκε από τον Απρίλιο έως τον Μάιο 2020 με τη συμμετοχή εικοσιτεσσάρων (24) εφήβων προσφύγων από το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, το Ιράν, το Βελουχιστάν το Πακιστάν, τη Συρία, το Καμερούν, τη Σομαλία, το Μπενίν κ.α. και είχε στόχο να δώσει φωνή σε έφηβους πρόσφυγες, που διαμένουν σε διάφορες δομές και περιοχές της χώρας ώστε να εκφράσουν τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους στην καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;», είναι ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων. Υλοποιείται από το 2015 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τηρήσαμε τις αποστάσεις ασφαλείας για την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων/ουσών στην εκδήλωση.


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;»

Πληροφορίες: Νικολέττα Δημοπούλου, Περιφερειακή Συντονίστρια του πρόγραμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» για τη Ν. Ελλάδα και  τα Νησιά του Αιγαίου.
Διονύσης Παύλου, Τοπικός Συντονιστής του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» στη Λέσβο

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Print

Number of views (790)/Σχόλια (0)