Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

«Με λογισμό και μ’ όνειρο»
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μελών τοπικής κοινωνίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διοργανώνουν δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια και εργαστήρια, μικρής ή μεγάλης διάρκειας, για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, εμψυχωτές ομάδων, στελέχη τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων και μέλη της τοπικής κοινωνίας (οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώσεις γονέων, στελέχη δημοτικών αρχών, ενώσεις εκπαιδευτικών κ.ά).

 

 


"Με λογισμό και μ’ όνειρο"
Τεχνικές θεάτρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες

 

Διάρκεια: 4 ώρες 
Τρόπος παρουσίασης: Διαδικτυακά ή δια ζώσης 
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων

Σχεδιασμός: Γιούλη Δούβου
Εμψύχωση: Γιούλη Δούβου και πιστοποιημένοι θεατροπαιδαγωγοί του προγράμματος

Σύντομη περιγραφή: 
Στο συγκεκριμένο σεμιναριο θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος  για να διερευνήσουμε ζητήματα  ετερότητας, ενσυναίσθησης και  ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αξιοποιώντας με δημιουργικό τρόπο κείμενα από το βιβλίο «Μονόλογοι σε καραντίνα», και "Μονόλογοι από το Αιγαίο"  που περιλαμβάνουν κείμενα που έγραψαν έφηβοι και έφηβες πρόσφυγες που ζουν σε διαφορετικά κέντρα στη χώρα (ελεύθερη πρόσβαση στα κείμενα ..εδώ!) .  
Οι συμμετέχοντες/ -ουσες στο σεμινάριο θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν ορισμένες ιδέες θεατρικής αξιοποίησης των κειμένων αυτών για να σχεδιάσουν τα δικά τους εκπαιδευτικά προγράμματα με τους μαθητές τους στο εκπαιδευτικό πλαίσιο στο οποίο δραστηριοποιούνται. 

Με εργαλείο μας την ομάδα και τη βιωματική μάθηση, την ετοιμότητα και την παιγνιώδη διάθεση και βασική πρώτη ύλη τα εμπνευσμένα κείμενα των εφήβων προσφύγων, θα διερευνήσουμε δυνατότητες για περαιτέρω έρευνα των κειμένων αυτών και έμπνευσης για θεατρική δημιουργία! 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα
Πληροφορίες: www.TheatroEdu.gr / 2106541600 / info@theatroedu.gr 

 


 

Σεμινάρια Εκπαιδευτικών - Με λογισμό και μ’ όνειρο 

«Με λογισμό και μ’ όνειρο - Μονόλογοι σε καραντίνα» - Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων

«Με λογισμό και μ’ όνειρο - Μονόλογοι σε καραντίνα» - Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων

Διαδικτυακά, 15/11/2020 (Δυτική), Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (Σ4), Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 15/11/2020 10:00 πμ - 2:00 μμ Export event


«Με λογισμό και μ’ όνειρο - Μονόλογοι σε καραντίνα: Τα όνειρα μέσα στον πραγματικό κόσμο»

«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων»

Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (Σ4)

Διαδικτυακά, Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020, 10.00-14.00 
Διάρκεια 4 ώρες 

Δωρεάν για εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές νεανικών ομάδων, φοιτητές

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματός τους "Κι αν ήσουν εσύ; - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος” πραγματοποιούν διαδικτυακό – συμμετοχικό θεατρικό σεμινάριο διάρκειας 4 ωρών με τίτλο: «Με λογισμό και μ’ όνειρο - Μονόλογοι σε καραντίνα: Τα όνειρα μέσα στον πραγματικό κόσμο». 

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρολόγους, θεατροπαιδαγωγούς εμψυχωτές νεανικών ομάδων, φοιτητές. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα. Προτεραιότητα θα δοθεί, επίσης, και στα άτομα που έχουν παρακολουθήσει το διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο: «Με λογισμό και μ’ όνειρο –  Μονόλογοι σε καραντίνα» με επιμορφώτρια τη Γιούλη Δούβου.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15/11/2020 και ώρες 10.00-14.00 σε δύο μέρη με διάλειμμα.

Επιμορφώτρια: Κακουδάκη Τζωρτζίνα, θεατρολόγος, θεατροπαιδαγωγός

Τεχνική υποστήριξη: Παπακωνσταντινοπούλου Άρτεμις

Σύντομη περιγραφή:  
Στο συγκεκριμένο εργαστήριο θα εστιάσει σε μια δημιουργική διαδικασία για το πώς μπορεί κάποιος να φανταστεί τον εαυτό του στο μέλλον. Με αφορμή τις μικρές "φέτες ζωής", τις χαραμάδες των σκέψεων, των αισθημάτων και των επιθυμιών των "πρωταγωνιστών" του βιβλίου «Μονόλογοι σε καραντίνα», θα αναζητήσουμε τους τρόπους που κάποιος γίνεται ενεργός πολίτης, διεκδικεί δικαίωμα γνώμης, ενδυνάμωσης του φύλου, αποδοχής του διαφορετικού και τους τρόπους που μπορεί ένας νέος να αποκτήσει αισιοδοξία για το μέλλον, ένα μέλλον με προοπτικές.

Αιτήσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι την Παρασκευή 13/11/2020 στη ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΔΩ και θα ειδοποιηθούν το Σάββατο 14/11/2020.

Θέσεις περιορισμένες

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).

Προσοχή: Το σεμινάριο είναι διαδικτυακό και συμμετοχικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου και περιλαμβάνει παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς.
Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο:
    • να παρακολουθήσουν το σύνολο του σεμιναρίου
    • να έχουν διασφαλίσει έναν χώρο στον οποίο θα μπορούν να συγκεντρωθούν χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους
    • να έχουν μαζί τους... κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

Βιογραφικό Σημείωμα
Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος και σκηνοθέτης. Από το 2009 σκηνοθετεί παραστάσεις για νέους: Μετά τον Αφρό (Youth Festival, Θέατρο Χώρα), Tζακ Θορν Ρισπέκτ /Θάβοντας τον αδελφό σου στο πεζοδρόμιο (Θέατρο Χώρα), Αριστοφάνη Όρνιθες, Σαίξπηρ Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Γκαίτε Φάουστ, Σοφοκλή Αντιγόνη, Aριστοφάνη Νεφέλες,  Ευριπίδη Ελένη (Οκτώβριος 2018 και εξής στο Θέατρο Νέου Κόσμου και σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Έχει διδάξει στα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας και Ναυπλίου, στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Βόλου και το Διδασκαλείο Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και σε πλήθος δημόσιων οργανισμών εκπαίδευσης ενηλίκων και σε διεθνή προγράμματα παιδαγωγικής μέσω του θεάτρου. Διδάσκει Ιστορία και Δραματουργία Θεάτρου σε δραματικές σχολές. Συν-συγγραφέας του Βιβλίου «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή» (ΙΔΕΚΕ 2007) και «Διαδρομές Βιωματικής Μάθησης» (εκδ. Κέδρος, 2011). Έχει συντάξει τους Οδηγούς Σπουδών των Καλλιτεχνικών Λυκείων για τα μαθήματα Σκηνοθεσία Θεάτρου και Αισθητική/Σκηνοθεσία Κινηματογράφου του Ι.Ε.Π. (2015). Από το 2016 ως το 2019 ήταν υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του διεθνούς σχολείου για το αρχαίο δράμα "Λύκειο Επιδαύρου".


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Περιφερειακός Συντονισμός Δυτικής Ελλάδας: Γιώργος Μπεκιάρης

Γραμματεία/Πληρ.: humanrights@theatroedu.gr / 2106541600