ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητικά Καλλιτεχνικά Φεστιβάλ & Ημέρες Δράσης


Κατά το διάστημα 2015-2023 οργανώθηκαν 138 Μαθητικά Φεστιβάλ-Ημέρες Δράσεις με τη συμμετοχή 18967 μαθητών/μαθητριών, 1750 εκπαιδευτικών από 777 σχολεία σε πάνω από 25 πόλεις
 


 


ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ-ΗΜΕΡΕΣ ΔΡΑΣΗΣ 2024

Δελτίο Τύπου

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΗΜΕΡΕΣ ΔΡΑΣΗΣ 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 

Απολογισμός 2023:
 
16 φεστιβάλ, 2862 μαθητές/μαθήτριες, 343 εκπαιδευτικοί,
142 σχολεία, 68 συνεργαζόμενοι φορείς, 14 πόλεις & διαδικτυακά

 

Όλα τα βίντεο των φεστιβάλ του 2023 σε playlist

Όλα τα βίντεο των φεστιβάλ του 2022 σε playlist


2022

12 Μαθητικά Καλλιτεχνικά-Θεατρικά Φεστιβάλ & 6 Ημέρες Δράσης 
130 σχολεία, 2921 μαθητές-μαθήτριες, 388 εκπαιδευτικοί




2021

7 Μαθητικά Καλλιτεχνικά-Θεατρικά Φεστιβάλ & Ημέρες Δράσης 
74 σχολεία & δομές εκπαίδευσης, 1111 μαθητές/μαθήτριες, 115 εκπαιδευτικοί σε 17 πόλεις διαδικτυακά



2020

7 Μαθητικά Καλλιτεχνικά-Θεατρικά Φεστιβάλ & Ημέρες Δράσης 
19 σχολεία, 585 μαθητές/μαθήτριες, 65 εκπαιδευτικοί σε 4 πόλεις & διαδικτυακά



2019

22 μαθητικά καλλιτεχνικά-θεατρικά φεστιβάλ & Ημέρες Δράσης,
135 σχολεία, 18 πόλεις, 4613 μαθητές/μαθήτριες, 394 εκπαιδευτικοί, 1807 γονείς



2018

19 μαθητικά φεστιβάλ & Ημέρες Δράσης
130 σχολεία, 18 πόλεις, 2563 μαθητές/μαθήτριες, 246 εκπαιδευτικοί, 5200 γονείς, μέλη τοπικών κοινωνιών



2017

20 μαθητικά καλλιτεχνικά-θεατρικά φεστιβάλ & 17 Ημέρες Δράσης
2544 μαθητές/μαθήτριες,  170 εκπαιδευτικοί, 110 σχολεία

 



2016

Ημέρες Δράσης
12 σχολεία, 563 μαθητές/μαθήτριες, 25 εκπαιδευτικοί
Αθήνα, Πάτρα Τρίκαλα




2015

22 Ημέρες Δράσης,
26 σχολεία, 1235 μαθητές, 55 εκπαιδευτικοί




Όλα τα ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ & ΗΜΕΡΕΣ ΔΡΑΣΗΣ

Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Κοζάνη, 11/5/2019, μαθητικό φεστιβάλ " κι αν ήσουν εσύ;"

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 11/5/2019 12:00 μμ - 3:00 μμ Export event

Κοζάνη, 11 Μαΐου 2019


Μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ - «κι αν ήσουν εσύ;»

Κοζάνη, Σάββατο 11 Μαΐου 2019, 12:00μ

Κεντρική Πλατεία Κοζάνης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΔΩ

ΕΞΙ ΣΧΟΛΕΙΑ

«συν – εργάζονται, συν – διαλέγονται, συν – υπάρχουν, συν-κινούν»

Συμμετείχαν: 65 μαθητές/τριες και 11 εκπαιδευτικοί από 6 σχολεία

Παρακολούθησαν 80 μαθητές/τριες και 150 γονείς και εκπαιδευτικοί

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με σχολεία του Νομού Κοζάνης, διοργάνωσαν Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ-Ημέρα Δράσης, το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, ώρα 12.00 μ. στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης. Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;». 65 μαθητές και μαθήτριες όλων των σχολικών βαθμίδων με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους και θεατροπαιδαγωγών του προγράμματος οργάνωσαν μία γιορτή για τον σεβασμό της ανθρώπινης ελευθερίας, της αρμονικής συνύπαρξης και της ανάπτυξης της συλλογικότητας θέτοντας το ερώτημα «Κι αν ήσουν εσύ;» με τρόπους που μόνο τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να το κάνουν.

Με συνεργασία και αλληλοστήριξη τα καταφέραμε και έτσι το πρώτο φεστιβάλ της Κοζάνης πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή έξι σχολείων και περιλάμβανε μικρά θεατρικά δρώμενα και τραγούδια. Ακούστηκαν Ποντιακά, Ραπ, με στίχους των μαθητών, αλλά και τραγούδια των προσφύγων στη γλώσσα urdu.

Το τραγούδι των The Who «See Me, Feel Me, Touch me» σηματοδότησε την έναρξη του Φεστιβάλ. Υπό το άκουσμα του τραγουδιού οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι ήταν διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της κεντρικής πλατείας της Κοζάνης άρχισαν να κατευθύνονται προς το κέντρο αυτής, όπου και συναντήθηκαν όλοι μαζί. Το ελεύθερο σχολείο της Άρσις ξεκίνησε παρουσιάζοντας παγωμένες εικόνες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και ένα μικρό θεατρικό δρώμενο περί αποδοχής ή μη της διαφορετικότητας. Εν συνεχεία εμφανίστηκε το 2ο ΕΠΑΛ με γνωστό Rap τραγούδι αλλά και με ένα τραγούδι του οποίου ο στίχος ήταν δικός τους και αφορούσε στην διαφορετικότητα. Στο τέλος διάβασαν ένα κείμενο
που συνέταξαν από επιλεγμένα χωρία των «Μονόλογων από το Αιγαίο» ενώ παράλληλα μοίρασαν μπαλόνια με μηνύματα. Το 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ στο οποίο φοιτούν και επτά ανήλικοι πρόσφυγες συμμετείχε με μια δράση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι μαθητές σχηματίζοντας ημικύκλιο και κρατώντας πινακίδες με γραμμένα ανθρώπινα δικαιώματα έδωσαν το έναυσμα σ' έναν μαθητή-πρόσφυγα να τραγουδήσει στη γλώσσα Ούρντου. Τέλος το 13ο Δημοτικό σχολείο παρέστη με χορωδία που τραγούδησε ένα ποντιακό τραγούδι «Την πατρίδα μ΄ έχασα» και συνέχισε με ένα θεατρικό δρώμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δράση ολοκληρώθηκε σχηματίζοντας το ουράνιο τόξο και τραγουδώντας το τραγούδι «Manu Chao-Today is raining» . Το 12ο Δημοτικό σχολείο συνέβαλε με τη δημιουργία δύο κολάζ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών και για την Ειρήνη. Το Ειδικό νηπιαγωγείο κατασκεύασε ένα λουλούδι με πολύχρωμα πέταλα που συμβόλιζε τις ανάγκες των παιδιών ειδικής αγωγής και τα δικαιώματα τους. Στο κέντρο του λουλουδιού υπήρχε το σύνθημα «Μην αφήσεις αυτό το λουλούδι να
μαραθεί» (Μονόλογοι από το Αιγαίο».

Η μεγαλύτερη επιτυχία έγκειται στο γεγονός ότι το Φεστιβάλ έγινε παρά τις αντιξοότητες και μάλιστα στο κεντρικότερο σημείο της πόλης με τη συμμετοχή προσφύγων.

Σχόλια - Εντυπώσεις

Θεατές, που τυχαία παρακολουθήσαν και γι’ αυτό τους θεωρούμε αντικειμενικούς, δήλωσαν συγκινημένοι και μας επιβράβευσαν. Κρατάμε αυτό και συνεχίζουμε δυναμικά.

Με το πέρας των παρουσιάσεων χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση ενός κυρίου φανερά συγκινημένου που πλησιάζοντας ανέφερε
«με συγκινήσατε πολύ σήμερα και εγώ είμαι πρόσφυγας, ξεριζωμένος από τον τόπο μου. Πόντιος είμαι και η μάνα μου έχασε τέσσερα παιδιά μέχρι να έρθει εδώ. Μόνο εγώ έμεινα».
Ακόμη οι θερμές ευχαριστίες των εκπαιδευτικών και το γεγονός ότι τους ευχαρίστησε το αποτέλεσμα της συμμετοχής τους αποτέλεσε ενθαρρυντικό παράγοντα για το φεστιβάλ. Τέλος η εκπαιδευτικός του 2ου ΕΠΑΛ τόνισε πως το κλίμα της τάξης της έχει αλλάξει μετά τη συμμετοχή των παιδιών στο φεστιβάλ. Συγκεκριμένα ανέφερε πως την εκτιμούν πιο πολύ και την αισθάνονται πιο «δική» τους. Αναφέρουν διαρκώς την εμπειρία τους από τη δράση τους στο φεστιβάλ κάνοντας πολλούς συμμαθητές τους να δηλώσουν πως μετάνιωσαν που δεν δήλωσαν συμμετοχή και πως ανυπομονούν για του χρόνου.

Το πρόγραμμα  «Κι αν ήσουν εσύ;»

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται για πέμπτη χρονιά φέτος από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA, τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο φεστιβάλ

Μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης, το 13ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Κοζάνης, το Γυμνάσιο Γαλατινής, το 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης, το 4ο Εσπερινό Κοζάνης 

Οι εκπαιδευτικοί: Σπυριάδου Αλεξία, Ξανθίππη Τσίτσα, Θεοδωρίδου Αλεξία, Παπαδημητρίου Ιωάννη, Δινοπούλου Ελένη, Δεληαγγέλου Μαργαρίτα, Μαυρομάτη Αικατερίνη, Φάσσα Θεοδοσία, Σιαλβέρα Ελένη, Γοράντη Βενετία, Βουλογεώργου Αθανασία, Μπλιούμης Κωνσταντίνος, Κωνσταντινίδου Σεβαστή, Άννα Γκατζόφλια, Αικατερίνη Γκαντιά, Μαργαρίτη Σοφία, Πουταχίδου Μαρία.

Υποστήριξη σχολείων – Συντονισμός: Αφροδίτη Μαδίκα, Άννα Δουγαλή

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Πληρ.: 210-6541600 / www.Theatroedu.gr

Με την Υποστήριξη του Δήμου Κοζάνης

Print

Number of views (2165)/Σχόλια (0)

Σχετικά έγγραφα