Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

Οι δράσεις του "Κι αν ήσουν εσύ;"

 


 


Σεμινάρια εκπαιδευτικών

Διάλογοι σε καραντίνα

Δράσεις για μαθητές

Διαδραστικές παραστάσεις

Μονόλογοι σε καραντίνα

Μαθητικά φεστιβάλ

Μονόλογοι από το Αιγαίο

Πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν μέρος​

  1. Για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των άλλων επιμορφούμενων στα σεμινάρια οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να βλέπουν τις κατά περίπτωση οδηγίες-ανακοινώσεις στις επιμέρους σελίδες των δράσεων καθώς σε διαφορετικές πόλεις η διαδικασία εγγραφής και συμμετοχής ενδέχεται να διαφέρει.
     
  2. Η επιλογή σχολείων για τα Δίκτυα Σχολείων «κι αν ήσουν εσύ;» γίνεται με τη συνεργασία των Περιφερειακών και των Τοπικών ανά πόλη Συντονιστών του προγράμματος με τα κατά τόπους στελέχη της Εκπαίδευσης (Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων, Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής, Αγωγής Υγείας, Συντονιστές Εκπαίδευσης στα ΠΕΚΕΣ, Υπεύθυνους ΚΠΕ κ.ά.). Τα ενδιαφερόμενα σχολεία υποβάλουν αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα.
     
  3. Για τα αυτοτελή εργαστήρια σε μαθητές, το ενδιαφερόμενο σχολείο θα πρέπει να συμπληρώνει τη σχετική φόρμα αίτησης.
     
  4. Οι δράσεις «Μαζί» είναι ανοιχτές στην εκπαιδευτική αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινότητα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται με σχετικές ανακοινώσεις για τον τρόπο συμμετοχής και επικοινωνίας από την ιστοσελίδα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

     

 

Χρονολογική λίστα των δράσεων του "Κι αν ήσουν εσύ;"

Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Μεγαλόπολη, 19/5/2019, μαθητικό φεστιβάλ " κι αν ήσουν εσύ;"

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 19/5/2019 9:30 πμ - 12:30 μμ Export event

Μαθητικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ - «κι αν ήσουν εσύ;»

Μεγαλόπολη, 19 Μαΐου 2019


Μεγαλόπολη, 19 Μαΐου 8:30μμ

Τόπος: Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης

Μαθητές και μαθήτριες από το Γυμνάσιο Μεγαλόπολης και η Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης
παρουσιάζουν μία θεατρική σύνθεση για το «μαζί της ζωής»...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετείχαν 25 μαθητές/τριες και 1 εκπαιδευτικός από 1 σχολείο και η Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης

Παρακολούθησαν επιπλέον 40 μαθητές/τριες και 150 γονείς και εκπαιδευτικοί

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διοργάνωσε μαθητικό φεστιβάλ-ημέρα δράσης, την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, ώρα 8:30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού τους, , αξιοποίησαν τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος και βιωματικές δραστηριότητες δημιουργώντας θεατρικά δρώμενα βασισμένα σε κείμενα με θέμα τη διαφορετικότητα, τις πολιτισμικές διαφορές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή.

Συναντήθηκαν δημιουργικά επί σκηνής, σε μία κοινή θεατρική σύνθεση και μίλησαν με έναν δικό τους, διαφορετικό τρόπο, για τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου, ώστε να μοιραστούν με το κοινό το μήνυμα - αν όχι αίτημα και συνάμα βεβαιότητα - πως «μόνο μαζί μπορούμε».

Μετά το φεστιβάλ της Τρίπολης, το γυμνάσιο Μεγαλόπολης θέλησε να δείξει τη δουλειά τους και στο κοινό του τόπου τους. Η δράση αυτή συμπεριέλαβε και απόσπασμα από τη θεατρική παράσταση του Δον Κιχώτη της θεατρικής ομάδας της Μεγαλόπολης. Τον συντονισμό και την παρουσίαση της, ανέλαβαν μαθητές του γυμνασίου Μεγαλόπολης οι οποίοι καλωσόρισαν το κοινό, έδωσαν το λόγο στην υπεύθυνη εκπαιδευτικό, κ. Μάγκλαρη, στην διευθύντρια του σχολείου και στην κ. Καζακώνη και έκαναν την σύνδεση του δικού τους θεατρικού και της θεατρικής ομάδας της Μεγαλόπολης. Η παράσταση διαφοροποιήθηκε από αυτή του Φεστιβάλ της Τρίπολης σε δύο σημεία. Την παράσταση αυτή τη φορά, «έντυσε» τραγουδώντας ζωντανά τα τραγούδια «Στο πα και
στο ξαναλέω» και «Τζιβαέρι μου» μια μαθήτρια της τρίτης γυμνασίου του σχολείου που δεν ήταν από την αρχή στην ομάδα και οι μαθητές έδειξαν στο τέλος ένα επιπλέον βίντεο με φωτογραφίες από τις συναντήσεις τους για την προετοιμασία της παράστασης, και ανέβηκαν όλοι στη σκηνή τραγουδώντας δυνατά και με παλμό το τραγούδι «Δεν μεγαλώνω». Στη συνέχεια η θεατρική ομάδα της Μεγαλόπολης έδωσε το μήνυμα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από τον κωμικοτραγικό χαρακτήρα του έργου του Δον Κιχώτη: «…έχεις δίκιο Σάντσο, και χαίρομαι που έμαθες να σκέφτεσαι σύμφωνα με τους νόμους της παγκόσμιας ιπποσύνης…. γιατί εμείς πάμε πάντα μπροστά, προς έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο ειρηνικό, εκεί που δε υπάρχουν πια πόλεμοι, πείνα, βία και εξαθλίωση, σε έναν κόσμο ανθρωπιάς, συμπόνοιας, ισότητας,  αλληλοϋποστήριξης και αγάπης» Αναγνωρίσαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα λοιπόν και κάπως αλλιώς… σαν τους νόμους της παγκόσμιας ιπποσύνης!

Το μίνι θεατρικό αυτό Φεστιβάλ ήταν ταυτόχρονα και μεγάλο. Οι μαθητές στο χώρο τους, αυτή τη φορά, ήταν εξοικειωμένοι έδωσαν όλη τους την ενέργεια, το πάθος και το συναίσθημά τους και πράγματι καθήλωσαν το κοινό, εντυπωσίασαν τη θεατρική ομάδα Μεγαλόπολης και πέρασαν το μήνυμα του «κι αν ήσουν εσύ;»: θα με πάρεις στη δουλειά σου; με θέλεις για φίλο σου; με θες στην παρέα σου; μ αφήνεις να σηκώσω τη σημαία σου; Θα τα καταφέρω! Οι μαθητές αρχικά χάρηκαν και διασκέδασαν με τη βιωματική διαδικασία, ήρθαν πιο κοντά στον εαυτό τους και την ομάδα, αγκάλιασαν το έργο τους, έδωσαν ιδέες, πήραν πρωτοβουλίες, ένιωσαν αυτοπεποίθηση και τη χαρά της δημιουργίας και μπήκαν στη θέση του πρόσφυγα, απέκτησαν ενσυναίσθηση και γι αυτό μπόρεσαν να το μεταδώσουν.
Για την εκπαιδευτικό ήταν μια ευκαιρία να έρθει κοντά με τα παιδιά, να κάνει κάτι δημιουργικό, να ξεφύγει από τη μονότονη μετωπική διδασκαλία και να δώσει σε μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες τη δυνατότητα να εμπλακούν με το σώμα τους και το συναίσθημά τους και όχι με τις γνώσεις και να πάρουν αποδοχή.

Σχόλια - Εντυπώσεις

Ο «Δον Κιχώτης» ανέβηκε στη σκηνή να ευχαριστήσει τους μαθητές και χαρακτηριστικά είπε:
«"μας έβαλαν τα γυαλιά" με το πάθος , το συναίσθημα αλλά και την ωριμότητά τους.»

Οι μαθητές στο τέλος της παράστασης φώναξαν σχεδόν:
«Κι εμείς θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κυρία μας!!»
και της πρόσφεραν μια πανέμορφη ανθοθέσμη για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους.

Η καθηγήτρια συγκινήθηκε και όλο έλεγε πόσο καλά και γλυκά παιδιά είναι και μετά πήγαν όλοι μαζί..… στο πανηγύρι!

Ο κόσμος συγκινήθηκε και έδωσε πολλά συγχαρητήρια, ο τύπος έγραψε την άλλη μέρα πως το γυμνάσιο Μεγαλόπολης «άγγιξε το κοινό.»

 

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;»

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται για πέμπτη χρονιά φέτος από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA, τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Συμμετέχουν: Γυμνάσιο Μεγαλόπολης, Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης
Η εκπαιδευτικός: Μάγκλαρη Μαρία

Συντονισμός: Καζακώνη Πηνελόπη
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Με τη στήριξη του Δήμου Μεγαλόπολης

Πληρ.: 210-6541600 / www.Theatroedu.gr


 

Κατηγορία Δράσης
  • Φεστιβάλ
Προγράμματα
  • κι αν ήσουν εσύ;
Έτος
  • 2019 β' τρίμηνο
Πόλεις
  • Μεγαλόπολη
Εμψυχωτές
  • Καζακώνη Πηνελόπη
Συνεργαζόμενοι
  • Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης
  • Δήμος Μεγαλόπολης
Σχολεία
  • Γυμνάσιο Μεγαλόπολης Αρκαδίας
Print

Number of views (2159)/Σχόλια (0)

Σχετικά έγγραφα