Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

Οι δράσεις του "Κι αν ήσουν εσύ;"

 


 


Σεμινάρια εκπαιδευτικών

Διάλογοι σε καραντίνα

Δράσεις για μαθητές

Διαδραστικές παραστάσεις

Μονόλογοι σε καραντίνα

Μαθητικά φεστιβάλ

Μονόλογοι από το Αιγαίο

Πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν μέρος​

  1. Για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των άλλων επιμορφούμενων στα σεμινάρια οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να βλέπουν τις κατά περίπτωση οδηγίες-ανακοινώσεις στις επιμέρους σελίδες των δράσεων καθώς σε διαφορετικές πόλεις η διαδικασία εγγραφής και συμμετοχής ενδέχεται να διαφέρει.
     
  2. Η επιλογή σχολείων για τα Δίκτυα Σχολείων «κι αν ήσουν εσύ;» γίνεται με τη συνεργασία των Περιφερειακών και των Τοπικών ανά πόλη Συντονιστών του προγράμματος με τα κατά τόπους στελέχη της Εκπαίδευσης (Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων, Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής, Αγωγής Υγείας, Συντονιστές Εκπαίδευσης στα ΠΕΚΕΣ, Υπεύθυνους ΚΠΕ κ.ά.). Τα ενδιαφερόμενα σχολεία υποβάλουν αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα.
     
  3. Για τα αυτοτελή εργαστήρια σε μαθητές, το ενδιαφερόμενο σχολείο θα πρέπει να συμπληρώνει τη σχετική φόρμα αίτησης.
     
  4. Οι δράσεις «Μαζί» είναι ανοιχτές στην εκπαιδευτική αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινότητα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται με σχετικές ανακοινώσεις για τον τρόπο συμμετοχής και επικοινωνίας από την ιστοσελίδα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

     

 

Χρονολογική λίστα των δράσεων του "Κι αν ήσουν εσύ;"

Τεχνικές θεάτρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων

Τεχνικές θεάτρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων

Μυτιλήνη, 18/2/2017, Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (Σ8), Σόνια Μολογούση, Χριστίνα Κρίθαρη, Νάσια Χολέβα

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 18/2/2017 10:00 πμ - 7:00 μμ Export event

«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες»

Σεμινάριο εκπαιδευτικών Σ8

Μυτιλήνη, 18 Φεβρουαρίου 2017, Ώρες: 11:00-19:00 (Σ8)
Αίθουσα Διδασκαλιών ΠΕΚ Μυτιλήνης (1ος όροφος)
Γ. Μούρα 10 (πρώην Ακαδημία)
Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών
www.TheatroEdu.gr

Εκαναν αίτηση: 59
Συμμετείχαν: 33

Tο Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματός τους "Κι αν ήσουν εσύ; - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος” διοργανώνουν επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο υποστήριξης εκπαιδευτικών που υλοποιούν ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα. 

Το Σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου δια των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων κας Τζουρά Μαρίας και Χατζηγεωργίου Τριάδας και τον Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων (ΠΕ02) Ν. Λέσβου κ. Χρήστο Χατζηλία. 

Συμμετέχοντες: Το βιωματικό εργαστήριο μπορούν να το παρακολουθήσουν 15 εκπαιδευτικοί από την Πρωτοβάθμια και 15 από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Λέσβου και ακόμα 10 άτομα στελέχη εκπαίδευσης (Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων, Σχολικοί Σύμβουλοι κλπ), εμψυχωτές νεανικών ομάδων ή ανθρωπιστικών οργανώσεων, φοιτητές κ.ά.
Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής θα γίνει κλήρωση.
Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 

Τόπος: Αίθουσα Διδασκαλιών ΠΕΚ Μυτιλήνης, Γ. Μούρα 10 (πρώην Ακαδημία)
Ώρες: 11:00-19:00 

Επιμορφωτές/Εμψυχωτές: Σόνια Μολογούση, Χριστίνα Κρίθαρη, Νάσια Χολέβα 

Το σεμινάριο αποτελείται από 2 μέρη:
Μέρος 1ο: 10:00-14:30/ "Μονόλογοι από το Αιγαίο"

Το Εργαστήριο "Μονόλογοι από το Αιγαίο" σχεδιάστηκε με βάση το ομότιτλο βιβλίο "Μονόλογοι από το Αιγαίο - Το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων" (2016) που περιλαμβάνει 28 προσωπικές ιστορίες-αφηγήματα ανήλικων προσφύγων, αποτέλεσμα κύκλου βιωματικών εργαστηρίων, που έγιναν σε ξενώνες φιλοξενίας στην Αθήνα και την Πάτρα, από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2016. Το εργαστήριο έχει σαν βασικό στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν, αποκωδικοποιήσουν και να ορίσουν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από τις ιστορίες/αφηγήσεις ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που περιέχει το βιβλίο των Μονολόγων. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κείμενα των Μονολόγων καθώς και άλλο οπτικοακουστικό υλικό θα αποτελέσουν την αφετηρία του εργαστηρίου και θα λειτουργήσουν σαν αφορμές για διάλογο και δημιουργία αναπαραστάσεων από την ομάδα. Οι τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος και οι συμβάσεις που προτείνονται και εφαρμόζονται κατά την διάρκεια του εργαστηρίου, θα αποτελέσουν τόσο τα μέσα διερεύνησης του αρχικού υλικού όσο και τα εργαλεία για τη δημιουργία νέων εικόνων και δράσεων από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. 

Μέρος 2ο : 15:15- 19:00/ "Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας" 
“Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας” είναι ένα εργαστήριο-παράσταση θεάτρου φόρουμ που διαπραγματεύεται θέματα όπως η αλληλεγγύη, η αποδοχή του «άλλου» και η αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και επιχειρεί να θέσει τους συμμετέχοντες απέναντι σε προσωπικές και κοινωνικές στάσεις, ιδανικά, επιθυμίες και ευθύνες. Το εργαστήριο περιλαμβάνει: α) παιχνίδια ενεργοποίησης του σώματος και του νου ως μέσου εισαγωγής στα εργαλεία και στις έννοιες που θα ακολουθήσουν. Ακολουθεί το «πακέτο εξερεύνησης» με στοιχεία από το Θέατρο Εικόνας και τεχνικές από το Θέατρο Ντοκουμέντο, β) παρουσίαση της παράστασης “Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας” η οποία ακολουθείται από συζήτηση πάνω στους χαρακτήρες του έργου μέσω της τεχνικής της «ανακριτικής καρέκλας», γ) το «Φόρουμ», κατά το οποίο η παράσταση ξαναπαίζεται και το κοινό παρεμβαίνει επί της σκηνής προσπαθώντας με αυτοσχεδιασμούς να ενδυναμώσει τον χαρακτήρα ο οποίος έχει ανάγκη και να οδηγήσει την ιστορία σε ένα διαφορετικό τέλος.

Προσοχή: Το σεμινάριο είναι βιωματικό, περιλαμβάνει ασκήσεις, παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες, και χτίζεται βήμα-βήμα. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο: να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στο χώρο και να φέρουν μαζί τους… κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

Συνεργασία: Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Λέσβου κ. Χρήστος Χατζηλίας.
 


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Κατηγορία Δράσης
  • Επιμορφωτικά Σεμινάρια - Εργαστήρια
Προγράμματα
  • κι αν ήσουν εσύ;
  • η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας
  • Μονόλογοι από το Αιγαίο
Σ4/Σ20κλπ
  • Σ8
Έτος
  • 2017
Πόλεις
  • Μυτιλήνη
Εμψυχωτές
  • Κρίθαρη Χριστίνα
  • Μολογούση Σόνια
  • Χολέβα Νάσια
Συνεργαζόμενοι
  • ΔΔΕ Λέσβου
  • ΔΠΕ Λέσβου
  • Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Λέσβου
Print

Number of views (1725)/Σχόλια (0)