Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

Οι δράσεις του "Κι αν ήσουν εσύ;"

 


 


Σεμινάρια εκπαιδευτικών

Διάλογοι σε καραντίνα

Δράσεις για μαθητές

Διαδραστικές παραστάσεις

Μονόλογοι σε καραντίνα

Μαθητικά φεστιβάλ

Μονόλογοι από το Αιγαίο

Πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν μέρος​

  1. Για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των άλλων επιμορφούμενων στα σεμινάρια οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να βλέπουν τις κατά περίπτωση οδηγίες-ανακοινώσεις στις επιμέρους σελίδες των δράσεων καθώς σε διαφορετικές πόλεις η διαδικασία εγγραφής και συμμετοχής ενδέχεται να διαφέρει.
     
  2. Η επιλογή σχολείων για τα Δίκτυα Σχολείων «κι αν ήσουν εσύ;» γίνεται με τη συνεργασία των Περιφερειακών και των Τοπικών ανά πόλη Συντονιστών του προγράμματος με τα κατά τόπους στελέχη της Εκπαίδευσης (Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων, Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής, Αγωγής Υγείας, Συντονιστές Εκπαίδευσης στα ΠΕΚΕΣ, Υπεύθυνους ΚΠΕ κ.ά.). Τα ενδιαφερόμενα σχολεία υποβάλουν αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα.
     
  3. Για τα αυτοτελή εργαστήρια σε μαθητές, το ενδιαφερόμενο σχολείο θα πρέπει να συμπληρώνει τη σχετική φόρμα αίτησης.
     
  4. Οι δράσεις «Μαζί» είναι ανοιχτές στην εκπαιδευτική αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινότητα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται με σχετικές ανακοινώσεις για τον τρόπο συμμετοχής και επικοινωνίας από την ιστοσελίδα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

     

 

Χρονολογική λίστα των δράσεων του "Κι αν ήσουν εσύ;"

Εκπαίδευση στελεχών

Εκπαίδευση στελεχών

Σπέτσες, 1-4/7/2021, Κεντρική εκπαίδευση στελεχών «κι αν ήσουν εσύ;», Γλυκερία Αράπη, Γιώργος Μόσχος, Κωνσταντίνος Ντέλλας

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 1/7/2021 6:00 μμ - 4/7/2021 3:00 μμ Export event

Εκπαίδευση στελεχών

 

Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών, 1-4 Ιουλίου 2021

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματός τους «κι αν ήσουν εσύ; - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος» πραγματοποιούν τετραήμερη συνάντηση εκπαίδευσης στελεχών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 1 Ιουλίου 
6.00μμ - 6.30μμ:    Έναρξη - ζέσταμα  (εμψυχώνει ο Νίκος Γκόβας, Γενικός Συντονιστής του Προγράμματος)
6.30μμ -7.30μμ:     1η συνεδρία (1 ώρα)  
Αναδρομή-απολογισμός της χρονιάς (Συντονίζουν ο Νίκος Γκόβας, Γενικός Συντονιστής, και η Βάσια Κόσσυβα, Γενική Διαχειρίστρια)
8.00μμ - 9.00μμ:     ΔΕΙΠΝΟ
9.00μμ - 10.30μμ: 2η συνεδρία (1,5 ώρα) 
Προβολές στιγμιότυπων και συμπεράσματα από τα φεστιβάλ σχολείων (Συντονίζουν η Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, η Χριστίνα Κρίθαρη, ο Γιώργος Μπεκιάρης και η Κατερίνα Αλεξιάδη, Περιφερειακοί Συντονιστές του Προγράμματος)

Παρασκευή 2 Ιουλίου
8.00πμ - 9.00πμ:     ΠΡΩΙΝΟ
9.00πμ - 1.30μμ:     3η συνεδρία (4,5 ώρες με ενδιάμεσο διάλειμμα 20 λεπτών) 
Σωματικό-διαπολιτισμικό θέατρο: Η ανάπτυξη της μη λεκτικής διαπολιτισμικής  επικοινωνίας των  μελών πολυπολιτισμικών ομάδων με την αξιοποίηση των παραδόσεων, των ρυθμών, των χορών και την εφεύρεση νέων τελετουργιών της ομάδας (Εμψυχώνει ο Κωνσταντίνος Ντέλλας)
1.30μμ - 5.30μμ:     ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
5.30μμ -7.30μμ:     4η συνεδρία (2 ώρες) Σωματικό-διαπολιτισμικό θέατρο 2ο μέρος
8.00μμ - 9.00μμ:     ΔΕΙΠΝΟ
9.00μμ - 10.30μμ:     5η συνεδρία (1,5 ώρα)
Αντιρατσιστική εκπαίδευση: Συζήτηση για το πώς απαντάμε στις ρατσιστικές/ ξενοφοβικές απόψεις στα εργαστήριά μας, σε εκπαιδευόμενους, συναδέλφους, γονείς κλπ. (Συντονίζει ο Γιώργος Μόσχος)

Σάββατο 3 Ιουλίου
8.00πμ - 9.00πμ:     ΠΡΩΙΝΟ
9.00πμ - 1.30μμ:     6η συνεδρία (4,5 ώρες με ενδιάμεσο διάλειμμα 20 λεπτών)
Διαπολιτισμική εκπαίδευση - Εκπαίδευση ενηλίκων: Οι αρχές διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και εκπαίδευση πάνω στον διαπολιτισμικό αναστοχασμό μετά από τις βιωματικές δραστηριότητες. (Εμψυχώνει η Γλυκερία Αράπη, Σύμβουλος Αξιολόγησης Επιμορφωτικών Δράσεων του Προγράμματος)
1.30μμ - 5.30μμ:     ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
5.30μμ - 9.00μμ:     7η συνεδρία (3,5 ώρες με ενδιάμεσο διάλειμμα 15 λεπτών) 
Διαπολιτισμική Εκπαίδευση - Εκπαίδευση ενηλίκων 2ο μέρος
9.30μμ:         ΔΕΙΠΝΟ 

Κυριακή 4 Ιουλίου
8.00πμ - 9.00πμ:     ΠΡΩΙΝΟ
9.00πμ - 10.45πμ:     8η συνεδρία (1,75 ώρες) Ανασχεδιασμός εργαστηρίων με βάση τις αρχές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ενηλίκων (Συντονίζει η Γλυκερία Αράπη)
10:45πμ - 11:15πμ:    CHECK OUT
11.15μμ - 3.00μμ:     9η συνεδρία (3,75 ώρες με ενδιάμεσο διάλειμμα 15 λεπτών) 
Ανασχεδιασμός του επιμορφωτικού προγράμματος (Σ20) και σχεδιασμός της νέας σχολικής χρονιάς (Συντονίζει η Χριστίνα Ζώνιου, Σύμβουλος Επιμορφωτικών Δράσεων του Προγράμματος, και η Συντονιστική Ομάδα του «Κι αν ήσουν εσύ;»)


Σύντομα Βιογραφικά Σημειώματα Εμψυχωτών

Η Γλυκερία Αράπη ειδικεύεται στον τομέα στρατηγικού σχεδιασμού, παρακολούθησης & αξιολόγησης έργου και συντονισμού προγραμμάτων στο χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών,  προγραμμάτων (σχεδιασμός, υλοποίηση, αξιολόγηση) στη δια βίου εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων. Έχει διανύσει παραπάνω από 20 χρόνια στον χώρο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της παγκόσμιας ανάπτυξης, της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ενηλίκων, σε συνεργασία με διαφορετικούς φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, πανεπιστημιακά ιδρύματα, εταιρείες και (δια)κρατικούς φορείς σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.  Από το Μάιο 2021 διατελεί Γενική Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας - Ελληνικό Τμήμα. Από το 2008 έως το 2020 εργάστηκε για την ActionAid Ελλάς ως επικεφαλής των τμημάτων Τοπικών Προγραμμάτων, Παρακολούθησης & Αξιολόγησης Έργου, Λογοδοσίας, Οργανωσιακής Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, καθώς και επικεφαλής του διεθνούς τμήματος Παρακολούθησης & Αξιολόγησης Έργου της ActionAid International. Υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη και ιδρυτικό μέλος της Ώσμωσης – Κέντρο Τεχνών και Διαπολιτισμικής Αγωγής. Απόφοιτος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Ethnic & Racial Studies από το Trinity College της Ιρλανδίας.

Ο Γιώργος Μόσχος είναι νομικός, επιμορφωτής και εμψυχωτής θεατρικών ομάδων. Διετέλεσε Συνήγορος του Παιδιού από τον Ιούλιο του 2003 ως τον Ιανουάριο του 2018, Πρόεδρος και μέλος ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού. Συνεργάστηκε ποικιλοτρόπως με διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις για τα δικαιώματα του παιδιού και συμμετείχε ενεργά σε μεγάλο αριθμό συναφών εθνικών και διεθνών δικτύων. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12) και μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Βασίλη Διαμαντόπουλου και είναι απόφοιτος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών.
Έκανε την πρακτική του πάνω στο ελληνικό λαϊκό θέατρο σκιών στο Centro de Εstudios Βizantinos, Νeogriegos y Chipriotas στη Γρανάδα της Ισπανίας [Σεπτέμβριος-Μάρτιος 2020-21].
Ανήκει στο διδακτικό προσωπικό της δραματικής σχολής «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη και έχει συμμετάσχει ως εμψυχωτής σε workshop και σεμινάρια με επαγγελματίες ηθοποιούς και χορευτές, σπουδαστές δραματικών σχολών αλλά και ερασιτέχνες πάνω στο θέμα της χορικότητας και των τελετουργικών και εθιμικών πρακτικών, όπως στην Κατασκήνωση του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση [Πήλιο 2019] και το Λύκειο Επιδαύρου [Επίδαυρος 2017], ενώ έχει  συμμετάσχει ως σκηνοθέτης στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνων [Youth festival 2019].
Έχει γνώσεις παραδοσιακής, βυζαντινής μουσικής και παραδοσιακών ελληνικών κρουστών, ενώ υπήρξε δάσκαλος παραδοσιακών χορών για πάνω από είκοσι χρόνια στο Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών και σε άλλους φορείς.
Ανάμεσα στις δουλειές που έχει παρουσιάσει ως σκηνοθέτης και ηθοποιός είναι: Αντιγόνη του Σοφοκλή 2019, Ιταλία  [Φεστιβάλ Mittelfest, Cividale del Friuli] και 2018, Επίδαυρος, [Μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου], Ο Έλλην Βρυκόλαξ, 2017, Αθήνα, Γιάννενα, Δημητσάνα, Τήνος [παραγωγή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς],  2015 Αθήνα [Μουσείο Μπενάκη], 2014 Πειραιάς, Σαντορίνη, Σίφνος [Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, SAF Βλυχάδα Σαντορίνη, Μοναστήρι Παναγίας των Φυρρογείων], ΠΙΚ-ΝΙΚ [the urban version] εγκατάσταση στη Στοά Αρσάκη, 2017, Αθήνα [Removement Athens – NEON], Ματωμένος Γάμος [μια υπαρξιακή τραγωδία] του F.G.Lorca  2017 Αθήνα [Από Μηχανής Θέατρο], Insomnia Greca τρεις μεταμεσονύχτιες εμπειρίες  σύνολο από site specific performance και εγκαταστάσεις με τη συμμετοχή 80 ηθοποιών, χορευτών, μουσικών, σκηνογράφων και οδηγών κοινού 2016-2017 Πειραιάς [Δημοτικό Θέατρο Πειραιά] Ηλέκτρα [το τελευταίο αίμα] του Σοφοκλή 2015 Αθήνα [Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν], Γιοι και κόρες του Γ. Καλαβριανού 2012 και 2013, Αθήνα [Φεστιβάλ Αθηνών, Bios], Ο ξεπεσμένος Δερβίσης του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, solo performance 2011 Αθήνα, Μυτιλήνη [Χώρος τέχνης Βρυσσάκι, Θέατρο Αστέγων].
Φέτος, επιμελείται τη διδασκαλία χορού στον Αίαντα του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα [Φεστιβάλ Αθηνών 2021] και συμμετέχει ως performer στην παράσταση Τα Δώρα σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου που θα παιχτεί στη Σάμο τον Αύγουστο του 2021 στο πλαίσιο του θεσμού του Υπ.πο.α.  «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Κατηγορία Δράσης
  • Εκπαίδευση στελεχών
Προγράμματα
  • κι αν ήσουν εσύ;
Έτος
  • 2021 γ' τρίμηνο
Πόλεις
  • Σπέτσες
Εμψυχωτές
  • Αράπη Γλυκερία
  • Γκόβας Νίκος
  • Ζώνιου Χριστίνα
  • Κρίθαρη Χριστίνα
  • Μόσχος Γιώργος
  • Μπεκιάρης Γιώργος
  • Τσαρμποπούλου Αντιγόνη
  • Αλεξιάδη Κατερίνα
  • Ντέλλας Κωνσταντίνος
Print

Number of views (2182)/Σχόλια (0)