Θέατρο και Πρόληψη της Εξάρτησης

 


- Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ) από το 2000 υλοποιεί για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα φόρουμ
"Διαφυγές...από κάθε εξάρτηση" .... σε συνεργασία με φορείς όπως ΚΕΘΕΑ, Κέντρα Πρόληψης/ΟΚΑΝΑ, ψυχολόγους, Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων, Δήμους, Συλλόγους Γονέων κ.ά.

- Στις 29 Σεπτεμβριου 2022 το ΠΔΘΕ έγινε δεκτό ως μέλος στο
Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης (εδω το πλαισιο λειτουργίας)

 (Τακτικός εκπρόσωπος από το ΠΔΘΕ: Κρίθαρη Χριστίνα Αναπληρ. εκπρόσωπος: Νίκος Γκόβας)

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση  - Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ) και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας (ΠΠΑ) του ΑΠΘ  συνεργάζονται για την ανάπτυξη δράσεων βασισμένων στο Θέατρο του Καταπιεσμένου (ΘτΚ) και στο Θέατρο Φόρουμ (ΘΦ). Η έναρξη της συνεργασίας  έγινε στην πόλη της Σητείας τον Μάιο του 2022 με την υλοποίηση διήμερης εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς και την παρουσίαση του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ» στην οποία περιλαμβάνονταν και η παράσταση φόρουμ «η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας». Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2023, οι δύο φορείς προχώρησαν στη δημιουργία τοπικής ομάδας ΘτΚ στη Σητεία και την εκπαίδευσή της στο θεατρικό έργο φόρουμ «Διαφυγές.. από κάθε εξάρτηση». Το έργο παρουσιάστηκε σε τάξη του Γενικού Λυκείου Σητείας και στο «Θέατρο της Σητείας», στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης των εξαρτήσεων και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που αναπτύσσει το ΠΠΑ Σητείας. Από τον Ιανουάριο του 2024, το ΠΔΘΕ συνεργάζεται με τα ΠΠΑ Θεσσαλονίκης και Λάρισας με στόχο την εκπαίδευση μελών των προγραμμάτων –ανθρώπων που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης- στο Θέατρο του Καταπιεσμένου. Στόχοι των εκπαιδευτικών εργαστηρίων είναι η επαφή και εξοικείωση των μελών στη φιλοσοφία και τις πρακτικές εφαρμογές του ΘτΚ και Θεάτρου Φόρουμ καθώς και η εκπαίδευσή τους στη δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης φόρουμ. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του ΠΠΑ, στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν δράσεις που αφορούν στην κινητοποίησή τους σε πολιτιστικά και κοινωνικά ζητήματα. Καθώς η απεξάρτηση δεν αποτελεί απλά μια διαδικασία αποχής από τις ουσίες, αλλά μια διαδικασία επαναδιαπαιδαγώγησης, δράσεις που στοχεύουν στην επαφή των ανθρώπων με δίκτυα/ ομάδες που προάγουν τον κοινωνικό προβληματισμό και την επανασύνδεσή τους με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον, κατέχουν σημαντική θέση στην απεξαρτητική διαδικασία. Παράλληλα το ΠΔΘΕ μέσα από τις παραστάσεις- προγράμματα Θέατρου Φόρουμ που υλοποιεί δίνει την ευκαιρία στο κοινό να πάρει μέρος στη δράση προτείνοντας λύσεις και δοκιμάζοντας ιδέες στη πράξη αντί στα λόγια. Πρόκειται για μια μορφή «αλληλεπιδραστικού» θεάτρου το οποίο χρησιμοποιεί τεχνικές που έχουν την αναφορά τους στο έργο του Augusto Boal. Οι τεχνικές αυτές δεν αποσκοπούν στο να οδηγήσουν το κοινό να πάρει τελεσίδικη θέση σε αμφιλεγόμενα θέματα όσο στο να αναδείξουν τις πολλές πλευρές με τις οποίες αυτά μπορεί να προσεγγιστούν.
Και οι δύο φορείς είναι μέλη του 
Πανελλήνιου Δίκτυου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης
ΕΔΩ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

«Διαφυγές…από κάθε εξάρτηση»

«Διαφυγές…από κάθε εξάρτηση»

Άγια Άννα Εύβοιας, 7/9/2013, Παράσταση Εύβοια 2013, Ομάδα Διαφυγές

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 7/9/2013 12:00 μμ - 2:00 μμ Export event


 


2013 Κατασκήνωση Θεάτρου του Καταπιεσμένου - Εύβοια
Άγια Άννα Εύβοιας, 6-8 Σεπτεμβρίου 2013
1η Κατασκήνωση Ομάδων Θεάτρου του Καταπιεσμένου
«Πάρε…Φόρουμ κι έλα!» 2013


12.15μμ -2.15μμ Σενάριο 1:  "Διαφυγές" - Θεατροπαιδαγωγική Ομαδα Διαφυγές. Συζήτηση

«Διαφυγές…από κάθε εξάρτηση» από την Ομάδα Διαφυγές του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.  
Διδασκαλία-Εμψύχωση: Νίκος Γκόβας
Θεατροπαιδαγωγοί-ηθοποιοί:  Αποστολόπουλος Δημήτρης, Ιωάννου Ειρήνη, Κατσιαντώνης Νίκος, Κοσσενάκη Νταιάννα. 

Πρώτη φορά εφαρμόστηκε η τεχνική του Θεάτρου Φόρουμ στα πλαίσια του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος «Διαφυγές…από κάθε εξάρτηση» το 2000-2001 από τη Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΑΤΡΥΤΟΝ σε σχολεία της Ανατολικής Αττικής.  Η πρώτη αυτή προσπάθεια τερματίστηκε σύντομα, μέχρι που το 2010 με τη συνεργασία και άλλων φορέων επανασχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε Γυμνάσια και Λύκεια από τη Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα δρΑΝ. Το 2013 μέσα από έναν κύκλο μαθημάτων-εργαστηρίων που είχαν ως στόχο τη συνέχεια του προγράμματος «Διαφυγές…από κάθε εξάρτηση» στελεχώθηκε η Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα που έλαβε μέρος στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Ομάδων Θεάτρου του Καταπιεσμένου υπό την εμψύχωση του Νίκου Γκόβα, που από το 2000 οργανώνει και διδάσκει το πρόγραμμα μαζί με πολλούς συνεργάτες σε σχολεία. Η παράσταση απευθύνεται κυρίως σε έφηβους και συνοδεύεται από μια σειρά καλά σχεδιασμένων δραστηριοτήτων που αξιοποιούν τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος όπως το «πακέτο εξερεύνησης», την «ανακριτική καρέκλα», τις «δυναμικές εικόνες κ.ά. («Εμπλουτισμένο Θέατρο Φόρουμ»). Το σενάριο διαπραγματεύεται θέματα λήψης αποφάσεων/εξαρτήσεις.