Θέατρο και Πρόληψη της Εξάρτησης

 


- Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ) από το 2000 υλοποιεί για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα φόρουμ
"Διαφυγές...από κάθε εξάρτηση" .... σε συνεργασία με φορείς όπως ΚΕΘΕΑ, Κέντρα Πρόληψης/ΟΚΑΝΑ, ψυχολόγους, Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων, Δήμους, Συλλόγους Γονέων κ.ά.

- Στις 29 Σεπτεμβριου 2022 το ΠΔΘΕ έγινε δεκτό ως μέλος στο
Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης (εδω το πλαισιο λειτουργίας)

 (Τακτικός εκπρόσωπος από το ΠΔΘΕ: Κρίθαρη Χριστίνα Αναπληρ. εκπρόσωπος: Νίκος Γκόβας)

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση  - Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ) και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας (ΠΠΑ) του ΑΠΘ  συνεργάζονται για την ανάπτυξη δράσεων βασισμένων στο Θέατρο του Καταπιεσμένου (ΘτΚ) και στο Θέατρο Φόρουμ (ΘΦ). Η έναρξη της συνεργασίας  έγινε στην πόλη της Σητείας τον Μάιο του 2022 με την υλοποίηση διήμερης εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς και την παρουσίαση του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ» στην οποία περιλαμβάνονταν και η παράσταση φόρουμ «η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας». Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2023, οι δύο φορείς προχώρησαν στη δημιουργία τοπικής ομάδας ΘτΚ στη Σητεία και την εκπαίδευσή της στο θεατρικό έργο φόρουμ «Διαφυγές.. από κάθε εξάρτηση». Το έργο παρουσιάστηκε σε τάξη του Γενικού Λυκείου Σητείας και στο «Θέατρο της Σητείας», στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης των εξαρτήσεων και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που αναπτύσσει το ΠΠΑ Σητείας. Από τον Ιανουάριο του 2024, το ΠΔΘΕ συνεργάζεται με τα ΠΠΑ Θεσσαλονίκης και Λάρισας με στόχο την εκπαίδευση μελών των προγραμμάτων –ανθρώπων που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης- στο Θέατρο του Καταπιεσμένου. Στόχοι των εκπαιδευτικών εργαστηρίων είναι η επαφή και εξοικείωση των μελών στη φιλοσοφία και τις πρακτικές εφαρμογές του ΘτΚ και Θεάτρου Φόρουμ καθώς και η εκπαίδευσή τους στη δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης φόρουμ. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του ΠΠΑ, στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν δράσεις που αφορούν στην κινητοποίησή τους σε πολιτιστικά και κοινωνικά ζητήματα. Καθώς η απεξάρτηση δεν αποτελεί απλά μια διαδικασία αποχής από τις ουσίες, αλλά μια διαδικασία επαναδιαπαιδαγώγησης, δράσεις που στοχεύουν στην επαφή των ανθρώπων με δίκτυα/ ομάδες που προάγουν τον κοινωνικό προβληματισμό και την επανασύνδεσή τους με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον, κατέχουν σημαντική θέση στην απεξαρτητική διαδικασία. Παράλληλα το ΠΔΘΕ μέσα από τις παραστάσεις- προγράμματα Θέατρου Φόρουμ που υλοποιεί δίνει την ευκαιρία στο κοινό να πάρει μέρος στη δράση προτείνοντας λύσεις και δοκιμάζοντας ιδέες στη πράξη αντί στα λόγια. Πρόκειται για μια μορφή «αλληλεπιδραστικού» θεάτρου το οποίο χρησιμοποιεί τεχνικές που έχουν την αναφορά τους στο έργο του Augusto Boal. Οι τεχνικές αυτές δεν αποσκοπούν στο να οδηγήσουν το κοινό να πάρει τελεσίδικη θέση σε αμφιλεγόμενα θέματα όσο στο να αναδείξουν τις πολλές πλευρές με τις οποίες αυτά μπορεί να προσεγγιστούν.
Και οι δύο φορείς είναι μέλη του 
Πανελλήνιου Δίκτυου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης
ΕΔΩ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

"Θέατρο του Καταπιεσμένου-Τεχνικές Φόρουμ στην Εκπαίδευση και το Πρόγραμμα Διαφυγές" - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2015

"Θέατρο του Καταπιεσμένου-Τεχνικές Φόρουμ στην Εκπαίδευση και το Πρόγραμμα Διαφυγές" - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2015

Τρίκαλα, 13-15/2/2015, Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, Νίκος Γκόβας, Αντονέλλα Χήρα, Βίκυ Ιακωβάκη, Αρτέμης Αρκουμάνης

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 13/2/2015 5:00 μμ - 15/2/2015 8:00 μμ Export event


2015 ΔιΗμερίδα Τρικάλων - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση

"Θέατρο του Καταπιεσμένου-Τεχνικές Φόρουμ στην Εκπαίδευση και το Πρόγραμμα Διαφυγές" Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Κρίθαρη

Τρίκαλα 13-14-15 Φεβρουαρίου 2015

Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς
Εμψυχωτές: Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Κρίθαρη
Τι περιλαμβάνει: το εργαστήριο είναι εισαγωγικό στις τεχνικές του «Θεάτρου του Καταπιεσμένου». Θα διερευνηθούν ασκήσεις, παιχνίδια και τεχνικές από το Θέατρο Εικόνων, το Θέατρο Φόρουμ κ.ά.
Απευθύνεται σε ενεργούς πολίτες, εκπαιδευτικούς, κά, ανεξαρτήτως ηλικίας ή προηγούμενης εμπειρίας, που ενδιαφέρονται για το θέατρο ως εργαλείο κοινωνικής παρέμβασης και θέλουν να γνωρίσουν το είδος αυτό και τις τεχνικές του όπως αναπτύχτηκαν από τον Augusto Boal και εξελίχθηκαν από τους συνεργάτες του.
Ειδική αναφορά θα γίνει στο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Διαφυγές».
Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν επίσης παράσταση ΘτΚ από την Ακτιβιστική Ομάδα ΘτΚ.
Προϋποθέσεις: συμμετοχή σε όλες τις συναντήσεις, όρεξη για παιχνίδια, ελαφριά ρούχα/παπούτσια για κινητική/σωματική δουλειά.
Ημέρες / Ώρες:
Παρασκευή 13/2/2015, 16:00-20:00
Σάββατο 14/2/2015, 09:00-13:00
Κυριακή 15/2/2015, 12:00-15:00
Επίσης Σάββατο 14/2/2015 στις 7μμ: η νέα παράσταση της Ακτιβιστικής Ομάδας ΘτΚ
Τόπος: Σοφίτα, Μύλος Ματσόπουλου

Δηλώσεις συμμετοχής: λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του εργαστηρίου οι θέσεις περιορίζονται σε μεγ25.

Πληρ: ckrithari@yahoo.gr Χριστίνα Κρίθαρη
www.TheatroEdu.gr
Οργάνωση:
-Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση -Γραφείο Τρικάλων
-Διεύθυνση Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Τρικκαίων
-Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης ΟΚΑΝΑ-Δήμου Τρικκαίων

ΣΧΟΛΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ "Θεατρο του Καταπιεσμένου" Τρίκαλα 13-14-15/2/2015
σχολια από το facebook
" Αν το ζητούμενο σε μια κοινωνία που δεν υπάρχουν ούτε σούπερ ήρωες, αλλά και ούτε μαγικές λύσεις είναι η συμμετοχική διαδικασία ενεργών πολιτών, στον απόηχο του τριήμερου εργαστηρίου του Θεάτρου Φόρουμ "Θέατρο του Καταπιεσμένου και Θέατρο Φόρουμ στην Εκπαίδευση", με εμψυχωτές τον Νίκο Γκόβα και την Cristina Krithari , παραθέτω μια δέσμη από κλειδιά, που συνήθως βρίσκονται στα πόδια μας, αλλά τα πατάμε & το κάτωθι απόσπασμα που με εκφράζει απόλυτα: “Για μένα έτσι θα έπρεπε να είναι οι μάγοι. Πρώτα να εκτελούν τα μαγικά τους για να μας μαγέψουν, μετά να μας διδάσκουν τα κόλπα τους. Έτσι θα έπρεπε να είναι και οι καλλιτέχνες: να είμαστε εμείς οι δημιουργοί και να διδάξουμε στο κοινό πώς να είναι και εκείνοι δημιουργοί, πώς να κάνουν τέχνη, έτσι ώστε να χρησιμοποιούμε την τέχνη όλοι μαζί’’. (Α.Boal).
Υ.Σ. ευχαριστίες πολλές στους διοργανωτές και στην Ακτιβιστική Ομάδα ΘτΚ.
Καλοτάξιδο και το "Πρόγραμμα Διαφυγές"
Ιουλία Κούρτη

"Ενα τριήμερο σεμινάριο,σχετικά με το Θέατρο του καταπιεσμένου, με τεχνικές του Θεάτρου Φόρουμ,με συμμετοχικές παραστάσεις,μα πάνω απ'ολα ένα τριήμερο, αναζήτησης, χαράς και γνώσης. Καταλύτης όλων αυτών ο υπέροχος δάσκαλος Νίκος Γκόβας που μας οδήγησε σε έναν κόσμο που εμείς μπορούμε,αν θέλουμε, να τον αλλάξουμε. Πολλά ευχαριστώ και συγχαρητήρια στην Antonella Hira , στην Cristina Krithari και σε όλα τα παιδιά που το οργάνωσαν. Μοναδικές εμπειρίες που θα τις κουβαλώ σαν πολύτιμο θησαυρό. Ευχαριστώ."
Γκουγκαρά Βάσω 

"Ενα μαγικό τριήμερο στο μύλο του ματσόπουλου, με παλιούς φίλους και καινούργιους ανθρώπους , εξερεύνηση και συγκίνηση, 'θέατρο του καταπιεσμένου' και 'διαφυγές' και θέατρο φόρουμ, χωρίς ηλικιακό όριο, μ΄έναν εξαιρετικό δάσκαλο, Cristina και Antonella ευχαριστίες από καρδιάς, γέμισε το μέσα μας, μετά από πολύ καιρό. Οι άνθρωποι που δεν είναι από την πόλη μας ερωτεύτηκαν το μέρος και το μύλο, ρωτούσαν γιατί δεν το κάνουμε κάτι όλο αυτό, άντε να τους εξηγήσεις τώρα ότι δεν ανοίγουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρονται από μια 'μυστήρια' αντίληψη 'κλειστής' διαχείρισης των ημετέρων εκ των ημετέρων.
— στην τοποθεσία Μύλος Ματσόπουλος."
Βράκα Ιωάννα