Ομάδες Εργασίας/Θεματικά Τραπέζια

Πρόκειται για θεματικές ενότητες στις οποίες καλεσμέν*ες ομιλητ*ριες διαπραγματεύονται συγκεκριμένα θέματα.

Οι Oμάδες Eργασίας/Θεματικά Τραπέζια θα λειτουργήσουν με Συντονίστ*ρια, καλεσμένες  Ομιλήτ*ριες και κριτικούς
Σχολιάσ*ριες
Η συζήτηση σε Ομάδες Εργασίας στοχεύει να δώσει την ευκαιρία και στ*ις σύνεδρους (ακαδημαϊκούς, καλλιτέχν*ιδες,
εκπαιδευτικούς και σχεδιαστ*ριες εκπαιδευτικής ή πολιτιστικής πολιτικής) να σχολιάσουν και να συνεισφέρουν με απόψεις-προτάσεις από το χώρο της θεωρίας, της έρευνας και των τεχνών, έτσι ώστε να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων και «καλής πρακτικής».

Οι Ομάδες Εργασίας/Θεματικά Τραπέζια γίνονται "παραλληλα" (σε ίδια χρονική ζώνη) σε διάφορες αίθουσες.
ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ Όσ*ες έχουν ήδη ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Συνέδριο μπορούν (αν θέλουν) να δηλώσουν συμμετοχή και σε κάποια Ομάδα Εργασίας. 

Σημ. Ο αστερίσκος ακολουθούμενος από το θηλυκό γένος χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει κάθε έμφυλη ταυτότητα.


 

 

 

Παραστατικές τέχνες, εκπαίδευση και αναπηρία: προκλήσεις για τους καλλιτέχνες, τους εμψυχωτές και τους εκπαιδευτικούς

Παραστατικές τέχνες, εκπαίδευση και αναπηρία: προκλήσεις για τους καλλιτέχνες, τους εμψυχωτές και τους εκπαιδευτικούς

Αθήνα, 23/03/2025, Ομάδα Εργασίας συνεδρίου, συντονίζει η Μαρία Κολτσίδα

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 23/3/2025 9:30 πμ - 11:30 πμ Export event


Παραστατικές τέχνες, εκπαίδευση και αναπηρία:

προκλήσεις για τους καλλιτέχνες, τους εμψυχωτές και τους εκπαιδευτικούς

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ / ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Διεθνές Συνέδριο “Θέατρο και Συμπεριληπτική εκπαίδευση”,

Αθήνα 23 Μαρτίου 2025

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ)

Γλώσσα: ελληνικά

Συντονίστρια:

Μαρία Κολτσίδα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

Καλεσμένες/καλεσμένοι:

Μαρία Ιωαννίδου, ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια, ανάπηρη χορεύτρια

Βασίλης Οικονόμου, ανάπηρος ηθοποιός-σκηνοθέτης

Κωνσταντίνα Γεωργίου, community artist, creative mentor

Έρη Κέχρα, θεατροπαιδαγωγός-εκπαιδευτικός στην ειδική εκπαίδευση

Έλλη Μερκούρη, Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ - Υπεύθυνη Θεατρικής Ομάδας Κωφών "Τρελά Χρώματα", 

Όλγα Δαλέκου, Κωφή ηθοποιός, τελειόφοιτη Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ 

Κριτικός σχολιασμός: 
Αντώνης Λενακάκης Καθηγητής Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής, ΑΠΘ
Βέρα Λάρδη MS. Psych., Ψυχοδραματίστρια, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Ηθοποιός

 

Το θεματικό τραπέζι «Παραστατικές τέχνες, εκπαίδευση και αναπηρία» εστιάζει στη διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στις παραστατικές τέχνες, την εκπαίδευση και την αναπηρία, εξετάζοντας θεωρητικές, βιωματικές και πρακτικές διαστάσεις. Μέσα από τις εισηγήσεις των ομιλητών, θα συζητηθούν ζητήματα συνεκπαίδευσης στο θέατρο ανάμεσα σε ανάπηρους και μη ανάπηρους συμμετέχοντες, βιωματικές εμπειρίες ανάπηρων καλλιτεχνών στις παραστατικές τέχνες και προκλήσεις που αφορούν στην εκπαίδευση των αναπήρων στις τέχνες στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα εξεταστούν ζητήματα προσβασιμότητας, τόσο σε καλλιτεχνικά όσο και σε εκπαιδευτικά προγράμματα, η ανάγκη για συμπεριληπτικό σχεδιασμό εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών projects, καθώς και η πρόσβαση των αναπήρων στις τέχνες στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης.


 

Σύνοψη 
Μαρία Κολτσίδα, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια

Η Ομάδα Εργασίας με θέμα «Παραστατικές τέχνες, εκπαίδευση και αναπηρία», στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου «Θέατρο και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» (Αθήνα, 23/03/2025), συγκέντρωσε καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, ερευνητές και practitioners με στόχο τη διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στις παραστατικές τέχνες, την εκπαίδευση και την αναπηρία, μέσα από θεωρητικές, βιωματικές και πρακτικές προσεγγίσεις. Υπό τον συντονισμό της Μαρίας Κολτσίδα, η ομάδα εργασίας απαρτιζόταν από την Μαρία Ιωαννίδου, τον Βασίλη Οικονόμου, την Έλλη Μερκούρη, την Όλγα Δαλέκου, την Κωνσταντίνα Γεωργίου, την Έρη Κέχρα, με κριτικούς σχολιαστές τους Αντώνη Λενακάκη και Βέρα Λάρδη. Από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχθηκαν σημαντικά σημεία που αφορούν στην πολιτική διάσταση του ζητήματος της ισότιμης συμμετοχής των αναπήρων στον χώρο της τέχνης και της εκπαίδευσης, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη ανασύνθεσης του θεσμικού, κοινωνικο-πολιτικού πλαισίου. 

Αποκλεισμός και θεσμικές παλινωδίες
Η καλλιτεχνική και εκπαιδευτική πραγματικότητα για τους ανάπηρους δημιουργούς φέρει το αποτύπωμα μιας μακρόχρονης συστηματικής αποστέρησης δικαιωμάτων. Παρά την τυπική κατάργηση του νόμου περί «αρτιμέλειας» (προϋπόθεση για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού) μια σημαντική κατάκτηση που επήλθε μέσα από τους συλλογικούς αγώνες των ανάπηρων καλλιτεχνών η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι υποψήφιοι σπουδαστές αποδεικνύει πως πρόκειται περισσότερο για μια θεωρητική και προσχηματική αλλαγή. Παράλληλα, η ίδια μισαναπηρική διατύπωση παραμένει σε ισχύ στο πεδίο του χορού. Στην πράξη, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και το προσβάσιμο περιβάλλον, ώστε ανάπηροι υποψήφιοι να μπορούν να συμμετάσχουν ισότιμα σε εισαγωγικές εξετάσεις για δραματικές σχολές. Το ερώτημα "πώς μπορείς να ασχοληθείς επαγγελματικά με την τέχνη όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε καλλιτεχνική εκπαίδευση;" παραμένει κεντρικό. Ένας ανάπηρος καλλιτέχνης ξεκινά να δραστηριοποιείται στην τέχνη, γνωρίζοντας πως θα δυσκολευτεί να βρει εργασία, πως δεν «χωράει» σε έναν χώρο που θέτει συγκεκριμένα κανονιστικά κριτήρια και πως σε πολλές περιπτώσεις θα του ζητηθεί να αποκρύψει τη βλάβη του.
Αντίστοιχα, στο εκπαιδευτικό πεδίο, απουσιάζουν εγχειρίδια και κατευθυντήριες γραμμές που να αφορούν σε θεατροπαιδαγωγικές διαδικασίες που απευθύνονται σε όλους τους μαθητές ανεξαιρέτως. Η συστηματική απουσία της τέχνης από τον κορμό της εκπαίδευσης των ανάπηρων μαθητών και η υποστελέχωση των σχολείων καταδεικνύουν τη χρόνια υποβάθμισή της, παρ’ όλο που η θεατρική πράξη αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της έκφρασης, της φαντασίας και της δημιουργικότητας των μαθητών.
 

Αναζητώντας την καλλιτεχνική εκπαίδευση 
Σε απουσία κρατικής μέριμνας, καλλιτεχνικές ομάδες και κοινότητες ανάπηρων καλλιτεχνών αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν οι ίδιες το δικό τους πλαίσιο εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Θεατρική Ομάδα ΘΕΑΜΑ και η Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα", οι οποίες, σε συνεργασία με επαγγελματίες από διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία, έχουν διαμορφώσει δικές τους συνθήκες εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής έκφρασης. Οι πρακτικές αυτές δείχνουν τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε μια καλλιτεχνική κοινότητα, ταυτόχρονα όμως αναδεικνύει την απουσία κρατικής μέριμνας και πρόβλεψης ως προς την καλλιτεχνική εκπαίδευση των αναπήρων. Κατά τη διάρκεια της ομάδας εργασίας συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα της ύπαρξης εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών με θετική πρόθεση, αλλά χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των αναπήρων. Προγράμματα στα οποία απουσιάζουν οι φωνές των ίδιων των αναπήρων, στα οποία οι ίδιοι αποκλείονται από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και που μπορεί να οδηγούν στην αναπαραγωγή προκαταλήψεων και στερεοτύπων. 

Προσβασιμότητα: δικαίωμα και όχι κατ’ εξαίρεση 
Η προσβασιμότητα στα καλλιτεχνικά θεάματα παραμένει σήμερα εξαιρετικά περιορισμένη, τόσο ως προς τις υλικές υποδομές όσο και ως προς τις υπηρεσίες που εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των αναπήρων θεατών. Οι χώροι τέχνης οφείλουν να διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, καθώς και να προσφέρουν υπηρεσίες προσβασιμότητας (διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, υπερτιτλισμό, ακουστική περιγραφή). Όπως ανέφεραν οι ομάδες, το κόστος των υπηρεσιών αυτών καλύπτεται αποκλειστικά από τις ίδιες τις ομάδες παραγωγής, χωρίς καμία θεσμική υποστήριξη. Η εξασφάλιση της προσβασιμότητας καθίσταται, έτσι, οικονομικά μη βιώσιμη για τους δημιουργούς και στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην προσωπική δέσμευση των καλλιτεχνικών ομάδων και στην υποστήριξη των συνεργατών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της προσβασιμότητας όχι μόνο ως μέσο ισότιμης πρόσβασης, αλλά ως αναπόσπαστο μέρος της ίδιας της δημιουργικής διαδικασίας, το οποίο εμπλουτίζει τη θεατρική δράση. Στο πλαίσιο της συζήτησης, αναδείχθηκε, ακόμη, η σημασία της απόδοσης θεατρικών κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, όπως υλοποιείται από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα" με τη συνεργασία Κωφών και ακουόντων διερμηνέων.
 

Προς μια τέχνη με όλους, για όλους
Η τέχνη που φιλοδοξεί να εμπλέκει ανάπηρους καλλιτέχνες δεν μπορεί να παίρνει τη μορφή ενός "χώρου φιλοξενίας" στο ήδη υπάρχον, διαμορφωμένο με συγκεκριμένους όρους και κυρίαρχο καλλιτεχνικό πλαίσιο. Αντίθετα, απαιτεί τη ριζική αναδιαμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, ώστε να συνομιλεί ουσιωδώς με την ανθρώπινη ποικιλομορφία. Οι ανάπηροι καλλιτέχνες δεν αποζητούν "μια θέση στο τραπέζι" αλλά απαιτούν ορατότητα και επαναπροσδιορισμό των θεσμών, των μεθόδων, των αξιών και των αισθητικών προτύπων. 
 

Προτάσεις και ανάγκες
Από τη συζήτηση της Ομάδας Εργασίας προέκυψαν προτάσεις που αφορούν:

-την άμεση θεσμική άρση όλων των φραγμών συμμετοχής των αναπήρων στις καλλιτεχνικές σπουδές και επαγγελματικές διαδικασίες

-τη δημόσια χρηματοδότηση για υπηρεσίες προσβασιμότητας, ενταγμένες στον σχεδιασμό καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων

-την υποστήριξη και θεσμική αναγνώριση θεατρικών ομάδων που συγκροτούνται από ανάπηρους καλλιτέχνες

-την ανάπτυξη επιμορφωτικών προγραμμάτων για εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και θεατροπαιδαγωγούς στο πλαίσιο του καθολικού σχεδιασμού 
 

 

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/3/2025, 16.00-18.00
 

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. ΑΙΘΟΥΣΑ: 410 (χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδιο)
Ορατές και αόρατες έμφυλες διακρίσεις στο εκπαιδευτικό περιβάλλον: διερευνώντας την έμφυλη διάσταση της συμπερίληψης
Γλώσσα: ελληνικά

Συντονισμός: Νάντια Κατή, εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός, εκπαιδεύτρια ενηλίκων & Χαρά Τσουκαλά, εκπαιδευτικός, θατροπαιδαγωγός
Καλεσμένες:
Βιργινία Ξυθάλη, ψυχολόγος, εκπαιδεύτρια για θέματα φύλου και σεξουαλικότητας, μέλος της ομάδας του project Bloom|Σεξουαλική αγωγή για όλα
Έλενα Σκαρπίδου, εκπαιδεύτρια Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, Υπεύθυνη Τομέα Εκπαίδευσης Πολύχρωμου Σχολείου, Μέλος της Intersex Greece
Χριστίνα Κρίθαρη, θεατρολόγος, σκηνοθέτιδα, ηθοποιός, συντονίστρια προγράμματος Χωρίς Πατρόν (ΠΔΘΕ)
Κλεονίκη Γιαννακοπούλου, ψυχολόγος, Υπερήφανοι Γονείς Ελλάδας
Κριτικός σχολιασμός: Μπέττυ Γιαννούλη Ε.Ε.Π. ΤΕΑΠΗ-ΕΚΠΑ, & Δημήτρης Μαυρέας εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2. ΑΙΘΟΥΣΑ: 409-χορωδίας (χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδιο) 
"Issues of theatrical representation of the otherness: Τhe case of Roma"
Language: English
Coordinators: Eleni Tsetsekou, Head of the Council of Europe - Roma and Travelers Division & Christina Zoniou, theatre researcher - practitioner, Teaching Staff at the Department of Theatre Studies, University of the Peloponnese Greece.
Guests
Franziska Farkas, Romani-Hungarian actress and theatre maker, Hungary
Christoph Leucht, sociologist, co-founder of Kuringa Space for Theatre of the Oppressed, Germany
Avraam Goutzeloudis, actor and assistant director in  Romáland  theatre performance, Greece

Yiannis Georgiou, Greek-Rom social scientist on history and identity of Roma/Gypsies and their representation, Phd candidate National Technical University of Athens, Greece
Aktina Stathaki, theatre researcher- director, Greece
Commentators: Anna Tsichli, Teaching Staff at the Department of Theatre Studies, University of the Peloponnese Greece 
& Antigoni Tsarbopoulou, teacher, consultant of “It Could be me-it Could be you” project.. 
READ MORE HERE


ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3 ΑΙΘΟΥΣΑ: 313 (χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδιο).
 
"Ταυτότητες, διαπολιτισμικότητα και θεατρικότητα: προκλήσεις, αντιφάσεις και αναστοχασμός"
Γλώσσα: ελληνικά
Συντονισμός: Δέσποινα Καρακατσάνη, Καθηγήτρια Παιδαγωγικών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Καλεσμένες: 
Γλυκερία Αράπη, Κοινωνιολόγος, Σύμβουλος Αξιολόγησης & Ανατροφοδότησης Επιμορφωτικών Δράσεων για το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;», Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ)
Στέλλα Ελματζόγλου, Εκπαιδεύτρια σε ζητήματα φύλου, ΠΜΣ Φύλο-Κοινωνία-Πολιτική Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ξένια Χρυσοχόου, Καθηγήτρια Κοινωνικής και Πολιτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Σοφία Βγενοπούλου, Σκηνοθέτρια, παιδοψυχίατρος
Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός, σκηνοθέτης
Κριτικός σχολιασμός: Γιώργος Μπεκιάρης, θεατροπαιδαγωγός, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση & Μπάμπης Μπαλτάς, δάσκαλος, μέλος Παιδαγωγική Ομάδα "Σκασιαρχείο"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 ΑΙΘΟΥΣΑ: Εστιατόριο (χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδιο)
"Dogmatisms, Religious fundamentalism, politics and performing arts”
 
Language: English
Coordinator: Angelos Vallianatos PhD in Theology Athens University, school advisor, trainer for The European Wergeland Centre (EWC), Greece
Guests
Bruno Freyssinet artistic director of Transplanisphere, partner in the Theatre Makes Politics Erasmus+ project, France, 
Ferah Burgul-Adıgüzel Assoc. Prof. Gazi University Gazi Faculty of Education, Turkey
Lutz Pickardt, director, theatre pedagogue BuT, coordinator of the Theatre Makes Politics Erasmus+ project, Germany
Marios Koukounaras-Liagis, Assoc. Prof. Athens University Faculty of Theology, Greece
Sanjoy Ganguly, artistic director of the Jana Sanskriti Center for Theatre of the Oppressed, West Bengal, India
Commentators: Hugo Miguel Coelho, ExQuorum, partner "Theatre Makes Politics", Portugal & Katerina Sakka, member of "Skasiarcheio" Educational Group Greece
READ MORE HERE


ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 ΑΙΘΟΥΣΑ: 312 (χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδιο)
"Συμπερίληψη προσφύγων στην εκπαίδευση

Γλώσσα: ελληνικά
Συντονίστρια: Αλεξάνδρα Ανδρούσου, Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στη Προσχολική Ηλικία
Καλεσμένες/καλεσμένοι:
Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Νομικός, Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
Nάντια Τσενέ, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας, Πρώην Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα
Πέπη Παπαδημητρίου, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων Ριτσώνας.  
Πέτρος Χαραβιτσίδης, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΑΠΗ- ΕΚΠΑ, πρώην διευθυντής 132ου Δημοτικού σχολείου Αθήνας.
Γιώργος Σιμόπουλος, UNICEF (Ελλάς)
Γκαλίνα Αλτουχόβα, Προϊσταμένη του Τμήματος Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων, Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας, Δρ Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, πρώην Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων στο Σκαραμαγκά

Κριτικός σχολιασμός: Διονύσης Παύλου, Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων στη Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) Λέσβου, Βικτώρια Κοεμτζοπούλου Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων στη Ελεγχόμενη Δομή Φιλοξενίας Αιτούντων (ΕΔΠΦΑΑ) Διαβατών
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


ΚΥΡΙΑΚΗ 23/3/2025, 09.30-11.30
 

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 6. ΑΙΘΟΥΣΑ: 409-χορωδίας  (χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδιο). 
“Shaping Public Attitudes Towards Refugees - The Role of the Media and the Arts"
LanguageEnglish
Coordinator: Stella Nanou, Head of Communications, UNHCR Greece
Guests:
Andreas Gruhn, Αrtistic Director, Stadt Theatre Dortmund, Μember of the Coordinating Committee of the "Theatre Makes Politics" project, Germany
Giorgos Pleios, Professor, Department of Communication and Media Studies, National and Kapodistrian University of Athens, Greece
Yolanda Markopoulou, Director, producer of the 'WALK with Amal" project in Greece
Fridoon Joinda, Founder and Director of Joinda Production, Refugee Rights Advocate, Afganistan
Naya Kalfeli, Adjunct Lecturer - Media Research Fellow, Aristotle University of Thessaloniki / University of Western Macedonia, Greece
Gelly Aroni, member of the Board of Childen's Rights Network, Greece
Commentators: Manal Awad actress director, Palestine, Artist Protection Fund  Fellow in residence at TENet-GR and Antirrisi Theatre Company
Jenny Karaviti, theatre pedagogue TENet-Gr, Evanthia Savvopoulou UNHCR Greece
READ MORE HERE 


ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 7. ΑΙΘΟΥΣΑ: 410 (χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδιο)
"Προς ένα σχολείο βασισμένο στην τέχνη: Προκλήσεις και εμπειρίες για τη συμπερίληψη των παιδιών Ρομά"

Γλώσσα: ελληνικά
Συντονισμός: Κατερίνα Κωστή, Φιλόλογος, Θεατροπαιδαγωγός, Μέλος Ε.ΔΙ.Π., Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 
Καλεσμένοι/καλεσμένες:
Ματίνα Βαβούλη, Διευθύντρια του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου (Νέας Ζωής) 
Αναστασία Χατζηστεφάνου–Βαφέα, Διευθύντρια του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία» 
Κωνσταντίνος Παϊτέρης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους

Ελένη Κ. Παπαδοπούλου, ΜΑ Φιλόλογος -Θεολόγος, Διευθύντρια 3ου Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Μενεμένης –«Κωστής Παλαμάς»
Κριτικός σχολιασμός: Άβρα Αυδή, Φιλόλογος, Θεατροπαιδαγωγός, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση & Πόπη Κύρδη, εκπαιδευτικός μέλος ΔΣ Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 8. ΑΙΘΟΥΣΑ: 310 (χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδιο)
"Θέατρο-Παραστατικές Τέχνες και εκπαίδευση στις φυλακές: όρια, προκλήσεις, προοπτικές"

 Γλώσσα: ελληνικά
Συντονισμός: Γιώργος Μόσχος, νομικός, πρώην Συνήγορος του Παιδιού
Καλεσμένες/καλεσμένοι:
Άλκηστις Κοντογιάννη, Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Θεοδώρα - Ντορέττα Αστέρη, Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης 1ης σχολικής ενότητας ΔΔΕ & ΔΠΕ Πειραιά
Ιωάννα Μήτσικα, χορογράφος, συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων

Στάθης Γράψας, σκηνοθέτης,  εμψυχωτής Εργαστηρίου Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων.
Πέπη Ορφανάκη, Διευθύντρια Εκπαιδευτικών Δομών και Κατάρτισης στο Σ.Κ.Κορυδαλλού Ι , ΣΕΠ ΕΑΠ
Ζωή Μαστροθανάση, Υπο-διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Γυναικείας Φυλακής Ελαιώνα Θηβών 
Κριτικός σχολιασμός: Δώρα Κατσαμώρη, ερευνήτρια, ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος' , εκπαιδευτικός
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 9. ΑΙΘΟΥΣΑ: 312 (χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδιο)
 "Παραστατικές τέχνες, εκπαίδευση και αναπηρία: προκλήσεις για τους καλλιτέχνες, τους εμψυχωτές και τους εκπαιδευτικούς"
Γλώσσα: ελληνικά (με ταυτόχρονη διερμηνεία στη ελληνική νοηματική γλώσσα)
Συντονισμός: Μαρία Κολτσίδα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
Καλεσμένοι/καλεσμένες: 
Μαρία Ιωαννίδου, ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια, ανάπηρη χορεύτρια 
Βασίλης Οικονόμου, ανάπηρος ηθοποιός-σκηνοθέτης 
Κωνσταντίνα Γεωργίου, community artist, creative mentor
Έρη Κέχρα, θεατροπαιδαγωγός-εκπαιδευτικός στην ειδική εκπαίδευση
Έλλη Μερκούρη, Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ - Υπεύθυνη Θεατρικής Ομάδας Κωφών "Τρελά Χρώματα", 
Όλγα Δαλέκου, Κωφή ηθοποιός, τελειόφοιτη Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ 
Κριτικός σχολιασμός: Αντώνης Λενακάκης Καθηγητής Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής, ΑΠΘ & Βέρα Λάρδη MS. Psych., Ψυχοδραματίστρια, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Ηθοποιός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


 

Επιτροπές - Συνεργαζόμενοι φορείς

Πρόγραμμα

Εγγραφές - Επικοινωνία

Ανακοινώσεις

Εργαστήρια

Κεντρικές ομιλίες

Δρώμενα & άλλες προ/μετά Συνεδριακές εκδηλώσεις