Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2023-2024

«κι αν ήσουν εσύ;» - στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις»
(εισαγωγικό σεμινάριο)

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μελών τοπικής κοινωνίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες διοργανώνουν δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια και εργαστήρια, μικρής ή μεγάλης διάρκειας, για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, εμψυχωτές ομάδων, στελέχη τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων και μέλη της τοπικής κοινωνίας (οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώσεις γονέων, στελέχη δημοτικών αρχών, ενώσεις εκπαιδευτικών κ.ά).

 

 


«κι αν ήσουν εσύ;» - στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις»
(εισαγωγικό σεμινάριο)

Διάρκεια: 3,5 ώρες
Τρόπος παρουσίασης: Διαδικτυακά ή δια ζώσης
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων
Σχεδιασμός-Εμψύχωση: Κατερίνα Αλεξιάδη, Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Ζώνιου, Χριστίνα Κρίθαρη, Γιώργος Μπεκιάρης, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
Υπεύθυνοι για την ασύγχρονη εκπαίδευση: Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου, Γιάννης Πούλιος
Προσκεκλημένος: Διονύσης Παύλου

Σύντομη περιγραφή Το εργαστήριο «κι αν ήσουν εσύ; - στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις»  (Α1α) μαζί  με το εργαστήριο ««εγώ κι ο άλλος» -  θέματα ταυτότητας, διαπολιτισμική εκπαίδευση» (Α1β) αποτελούν το εισαγωγικό σεμινάριο Α1 της Επιμόρφωσης του  «κι αν ήσουν εσύ;». 

Έχει ως στόχο να ορίσουν από κοινού οι συμμετέχουσες/-οντες ποια είναι τα επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα σήμερα γύρω από το προσφυγικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, στοχεύει α) να γνωρίσει στους συμμετέχοντες το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και ειδικότερα το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;», β) να αποσαφηνίσει τη διαδικασία και τους όρους της «επιμόρφωσης 100 ωρών», γ) να σκιαγραφήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται οι εκπαιδευτικοί να σχεδιάσουν ανάλογα  πρότζεκτ.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, βίντεο, προσκεκλημένους και αναστοχαστική συζήτηση θα αναδειχθούν τα βασικά ερωτήματα που πραγματεύεται το πρόγραμμα και που απασχολούν τις/τους συμμετέχουσες/-οντες, όπως οι εκτοπισμένοι άνθρωποι, η ξενοφοβία, ο πολιτισμός, η ταυτότητα, η ετερότητα και η διαχείρισή της, καθώς και η παιδαγωγική προσέγγιση που προτείνεται με βάση τις αρχές της κριτικής διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Μετά το τέλος του τετράωρου εργαστηρίου οι συμμετέχουσες/-οντες αναμένεται να έχουν λύσει τις βασικές απορίες τους για τη λειτουργία και το περιεχόμενο της επιμόρφωσης και ειδικά της Α΄ ενότητας και της ασύγχρονης εκπαίδευσης και να έχουν έρθει σε μια πρώτη επαφή με τις βιωματικές μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν κατά την επιμόρφωση καθώς και με τις βασικές αρχές του προγράμματος.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα
Πληροφορίες: www.TheatroEdu.gr / 2106541600 / info@theatroedu.gr / humanrights@theatroedu.gr

 


 

Σεμινάρια Εκπαιδευτικών - «κι αν ήσουν εσύ;» - στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις

«"Αναγνωρίζοντας τη Ρατσιστική Βία | Κατανοώντας το Πλαίσιο Υποστήριξης των Θυμάτων Ρατσιστικής Βίας»

«"Αναγνωρίζοντας τη Ρατσιστική Βία | Κατανοώντας το Πλαίσιο Υποστήριξης των Θυμάτων Ρατσιστικής Βίας»

Διαδικτυακά, 2/5/2023, διάλεξη-συζήτηση Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου

Event date: 5/2/2023 5:30 PM - 7:00 PM Export event


«Αναγνωρίζοντας τη Ρατσιστική Βία | Κατανοώντας το Πλαίσιο Υποστήριξης των Θυμάτων Ρατσιστικής Βίας»

διάλεξη-συζήτηση, ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ (ΖΟΟΜ) , 2/5/2023, 17.30:00-19:00. δωρεάν
Εισηγήτρια: Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου

 

ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΔΩ (ο σύνδεσμος για το ΖΟΟΜ θα αποσταλεί την προηγουμένη της εκδήλωσης)
Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίοδων και ειδικοτήτων, θεατροπαιδαγωγούς εμψυχωτές νεανικών ομάδων και κάθε ενδιαφερόμενο/-η

Στόχος της συνάντησης και συζήτησης μας είναι η εξοικείωση με τη διαδικασία αναγνώρισης ενός περιστατικού ρατσιστικής βίας, η κατανόηση των ιδιαιτέρων αναγκών των θυμάτων ρατσιστικών εγκλημάτων καθώς και το πως μπορούμε να παρέχουμε υποστήριξη στα άτομα και δη παιδιά που έχουν υποστεί ρατσιστική βία.  

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας ιδρύθηκε στα μέσα του 2011 από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και απότελείται από 52 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών με στόχο την παρακολούθηση του φαινομένου της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα."

Η Γαρυφαλλία Ανατασοπούλου είναι η Βοηθός Συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας από τις αρχές του 2020. Από το 2010 έως το 2020 έχει εργαστεί σε θέσεις σχετικά με την υποδοχή και την ένταξη προσφύγων και μεταναστών, κυρίως ως συντονίστρια σχετικών δράσεων. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στη Γλωσσολογία, ενώ το 2008 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.  

Η διάλεξη - συζήτηση θα γίνει διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ZOOM

Η διάλεξη-συζήτηση εντάσσεται στον επιμορφωτικό κύκλο 2022-2023 του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" (Ενότητα Γ΄) που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκαπίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Περισσότερα ΕΔΩ

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Γραμματεία/Πληρ.  info@theatroedu.gr/ 2106541600


 

Print

Number of views (1063)/Comments (0)