Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

 


 

Τι είναι…
«Διάλογοι σε καραντίνα: ονόματα, ιστορίες, στίχοι - ΜΑΖΙ» είναι μια δράση για έφηβους/έφηβες προσφυγικού και τοπικού πληθυσμού του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο πλαίσιο της δράσης «ΜΑΖΙ» του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;».

Στόχος… 
Στόχος της δράσης είναι η ενδυνάμωση της γραπτής έκφρασης των εφήβων σε συνθήκες διαπολιτισμικής επικοινωνίας και συνεργατικής μάθησης. Η δράση  φέρνει σε επαφή μαθητές πρόσφυγες και μαθητές της κοινότητας υποδοχής,  οι οποίοι έζησαν σε συνθήκες προσωρινής καραντίνας λόγω του COVID-19, από τον Δεκέμβριο 2020 έως τον Μάιο 2021. Οι έφηβοι πρόσφυγες διαμένουν σε διάφορες δομές της χώρας, ενώ όλοι οι μαθητές που συμμετέχουν στη δράση φοιτούν σε σχολεία που συνεργάζονται με το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;».

Τι κάνει…
Στο πλαίσιο της δράσης «Διάλογοι σε καραντίνα» οργανώνεται σειρά εργαστηρίων δημιουργικής γραφής, στα οποία έφηβοι/έφηβες προσφυγικού και τοπικού πληθυσμού σε ζεύγη ή μικρές ομάδες, ενθαρρύνονται να γράψουν μικρά συνεργατικά κείμενα, πεζά ή ποιήματα  
Τα εργαστήρια υλοποιούνται σε κύκλους των 6 δίωρων διαδικτυακών συναντήσεων εκτός ωρών σχολικού προγράμματος. Σε κάθε κύκλο εργαστηρίων παίρνουν μέρος  μέχρι 16 έφηβοι (πρόσφυγες και μαθητές τοπικού πληθυσμού). 
Τα εργαστήρια εμψυχώνουν εκπαιδευμένοι θεατροπαιδαγωγοί του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» και υποστηρίζονται από διερμηνείς και από εκπαιδευτικούς που λειτουργούν ως σύνδεσμοι της δράσης. 
Τα κείμενα των εφήβων μετά από σχετική επιμέλεια δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της δράσης.

Περιεχόμενο εργαστηρίων...
Μέσα από παιγνίδια και δραστηριότητες εκπαιδευτικού δράματος, αφήγησης προσωπικών ιστοριών και ανταλλαγής πολιτισμικών στοιχείων, οι έφηβοι/έφηβες γνωρίζονται, αντλούν έμπνευση, ανακαλύπτουν τα νήματα που συνδέουν τις αφηγήσεις αυτές, φτιάχνουν τα ζευγάρια ή τις μικρές ομάδες και οδηγούνται στην συν-γραφή πεζών ή ποιημάτων. Στα εργαστήρια αξιοποιείται υλικό του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» και ειδικά του σεμιναρίου εκπαιδευτικών με τίτλο «Το όνομά μου είναι… δικό μου» (Σχεδιασμός: Τζένη Καραβίτου. Διαδικτυακός σχεδιασμός-προσαρμογή: Ειρήνη Μαρνά, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου)

Συντονισμός δράσης «Διάλογοι σε καραντίνα»: Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
Υποστήριξη: Κατερίνα Αλεξιάδη, Νικολέττα Δημοπούλου, Χριστόδουλος Κωτσίνας, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
Εμψύχωση εργαστηρίων: Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, Χριστίνα Αμανατιάδου, Νικολέττα Δημοπούλου, Κατερίνα Αλεξιάδη, Χριστόδουλος Κωτσίνας και άλλοι πιστοποιημένοι θεατροπαιδαγωγοί του προγράμματος

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;"

Πληροφορίες: info@theatroedu.gr / 2106541600 / www.TheatroEdu.gr


 

Ημέρα Δράσης - Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων και Ημέρα Ποίησης

Ημέρα Δράσης - Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων και Ημέρα Ποίησης

Διαδικτυακά, 21/3/2022, 6.30μμ -8.00μμ Ημέρα δράσης "Διάλογοι σε καραντίνα"- παρουσίαση

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 21/3/2022 6:30 μμ - 8:00 μμ Export event


ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ  - Διαδικτυακά, 21/3/2022, 6.30μμ-8.00μμ
21η Μαρτίου 2022 - Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

«Διάλογοι σε καραντίνα: ονόματα, ιστορίες, στίχοι – ΜΑΖΙ»

Έφηβοι/έφηβες προσφυγικού και τοπικού πληθυσμού διαβάζουν έργα τους

Διαδικτυακά, 21η Μαρτίου 2022, 18:30-20:00

ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ 104 ΑΤΟΜΑ (ενήλικοι και έφηβοι/έφηβες )

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που τιμούμε στις 21 Μαρτίου, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προσκαλεί στην εκδήλωση «Διάλογοι σε καραντίνα: ονόματα, ιστορίες, στίχοι - Μαζί» στην οποία θα συμμετέχουν έφηβοι και έφηβες, μεταξύ των οποίων και πρόσφυγες, διαβάζοντας ποιήματα που έχουν γράψει μαζί.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές/μαθήτριες, σχολεία, καλλιτεχνικές ομάδες και συλλόγους που επιθυμούν να γνωρίσουν και αξιοποιήσουν το υλικό της έκδοσης και τη διαδικασία των εργαστηρίων, ως πηγή έμπνευσης και περαιτέρω δημιουργίας 

Περισσότερα για τη Δράση "Διάλογοι σε καραντίνα" ΕΔΩ (η ιδέα, τα εργαστήρια, τα έργα των παιδιών, η έκδοση)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΖΟΟΜ:
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή  στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί στην πλατφόρμα ΖΟΟΜ. Απαραίτητη η προ-εγγραφή. 
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι και το Σάββατο 19-3-22 στη 
ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ εδώ και θα λάβουν τον e-σύνδεσμο για τη σύνδεση στην πλατφόρμα ZOOM.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τα ποιήματα αποτελούν μέρος του ομώνυμου υπό έκδοση βιβλίου «Διάλογοι σε καραντίνα: ονόματα, ιστορίες, στίχοι - Μαζί», το οποίο είναι αποτέλεσμα μας σειράς διαδικτυακών εργαστηρίων γραφής που έγιναν κατά την περίοδο της δεύτερης προσωρινής καραντίνας λόγω της πανδημίας. Στα εργαστήρια της δράσης αυτής συμμετείχαν 60 περίπου νέα παιδιά από διάφορα μέρη της Ελλάδας, τα οποία είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να μοιραστούν ιστορίες και να γράψουν μικρά συνεργατικά κείμενα ποιητικής φόρμας.

Τιμώντας ταυτόχρονα τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, οι έφηβες και έφηβοι συγγραφείς, οι  άνθρωποι που λειτούργησαν ως σύνδεσμοι, οι διερμηνείς, οι εμψυχωτές και οι εμψυχώτριες των εργαστηρίων και οι συντονιστές της δράσης, συναντιούνται μαζί για ακόμα μια φορά, για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του βιβλίου, αλλά και πέρα από αυτή. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αναγνωστούν αποσπάσματα από το βιβλίο από τους συντονιστές της δράσης και τους νέους συγγραφείς του βιβλίου ζωντανά και μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων. 

Θα είναι χαρά μας να τιμήσουμε αυτή την ιδιαίτερα συμβολική ημέρα  μαζί με τα παιδιά  που συμμετείχαν στη δράση καθώς και με εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και μαθήτριες, σχολεία και όποια ομάδα επιθυμεί να γνωρίσει και να αξιοποιήσει το υλικό της έκδοσης και τη διαδικασία των εργαστηρίων, ως πηγή έμπνευσης και περαιτέρω δημιουργίας.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Συντονισμός-Υποστήριξη: Κατερίνα Αλεξιάδη, Νικολέττα Δημοπούλου, Χριστόδουλος Κωτσίνας, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;"

Πληρ 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr