Ομάδες Εργασίας/Θεματικά Τραπέζια

Πρόκειται για θεματικές ενότητες στις οποίες καλεσμέν*ες ομιλητ*ριες διαπραγματεύονται συγκεκριμένα θέματα.

Οι Oμάδες Eργασίας/Θεματικά Τραπέζια θα λειτουργήσουν με Συντονίστ*ρια, καλεσμένες  Ομιλήτ*ριες και κριτικούς
Σχολιάσ*ριες
Η συζήτηση σε Ομάδες Εργασίας στοχεύει να δώσει την ευκαιρία και στ*ις σύνεδρους (ακαδημαϊκούς, καλλιτέχν*ιδες,
εκπαιδευτικούς και σχεδιαστ*ριες εκπαιδευτικής ή πολιτιστικής πολιτικής) να σχολιάσουν και να συνεισφέρουν με απόψεις-προτάσεις από το χώρο της θεωρίας, της έρευνας και των τεχνών, έτσι ώστε να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων και «καλής πρακτικής».

Οι Ομάδες Εργασίας/Θεματικά Τραπέζια γίνονται "παραλληλα" (σε ίδια χρονική ζώνη) σε διάφορες αίθουσες.
ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ Όσ*ες έχουν ήδη ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Συνέδριο μπορούν (αν θέλουν) να δηλώσουν συμμετοχή και σε κάποια Ομάδα Εργασίας. 

Σημ. Ο αστερίσκος ακολουθούμενος από το θηλυκό γένος χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει κάθε έμφυλη ταυτότητα.


 

 

 

Προς ένα σχολείο βασισμένο στην τέχνη: Προκλήσεις και εμπειρίες για τη συμπερίληψη των παιδιών Ρομά

Προς ένα σχολείο βασισμένο στην τέχνη: Προκλήσεις και εμπειρίες για τη συμπερίληψη των παιδιών Ρομά

Αθήνα, 23/03/2025, Ομάδα Εργασίας συνεδρίου, συντονίζει η Κατερίνα Κωστή

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 23/3/2025 9:30 πμ - 11:30 πμ Export event


Προς ένα σχολείο βασισμένο στην τέχνη:
Προκλήσεις και εμπειρίες για τη συμπερίληψη των παιδιών Ρομά

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ / ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Διεθνές Συνέδριο “Θέατρο και Συμπεριληπτική εκπαίδευση”,

Αθήνα 23 Μαρτίου 2025

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ)

Γλώσσα: ελληνικά

Συντονίζει:

Κατερίνα Κωστή, Φιλόλογος, Θεατροπαιδαγωγός, Μέλος Ε.ΔΙ.Π., Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Καλεσμένες/οι:

Ματίνα Βαβούλη, Διευθύντρια του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου (Νέας Ζωής)

Αναστασία Χατζηστεφάνου–Βαφέα, Διευθύντρια του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία»

Κωνσταντίνος Παϊτέρης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους.

Ελένη Κ. Παπαδοπούλου, ΜΑ Φιλόλογος-Θεολόγος, Διευθύντρια 3ου Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Μενεμένης –«Κωστής Παλαμάς»

Κριτικός σχολιασμός:
Άβρα Αυδή, Φιλόλογος, Θεατροπαιδαγωγός
Πόπη Κύρδη, εκπαιδευτικός μέλος ΔΣ Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Μία ίσως από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα είναι η συμπερίληψη των παιδιών Ρομά η οποία συχνά προσκρούει τόσο σε αντιλήψεις περί ασυμβατότητας της μετανομαδικής κουλτούρας με τη σχολική εκπαίδευση όσο και στις κεντρικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές πολιτικές.

Η συζήτηση κινείται γύρω από ερωτήματα που αφορούν στην κατάσταση αυτή.

  • Εμπιστεύονται, άραγε, οι Ρομά το σχολείο; Πιστεύουν στην αξία της εκπαίδευσης;

  • Είναι το ελληνικό σχολείο ένα περιβάλλον ελκυστικό για τα παιδιά Ρομά; Εμπεριέχει, επίσης, τις δικές τους πρακτικές προσέγγισης και αξιοποίησης της γνώσης;

  • Βρίσκουν τα παιδιά Ρομά, όταν έρχονται στο σχολείο, έναν χώρο συμβατό με την ταυτότητά τους, τη γλώσσα και την ιστορία τους;

  • Πώς μπορεί να εδραιωθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σχολείου και οικογένειας; Ποιος είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών;

  • Μπορεί ένα σχολείο που βασίζει τις πρακτικές του στην τέχνη να αποτελέσει έναν γόνιμο χώρο όπου όλα τα παιδιά θα συνυπάρχουν βρίσκοντας νόημα και στήριξη για τη ζωή;


ΣΥΝΟΨΗ (ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ)

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί το μανιφέστο της ομάδας εργασίας που προέκυψε από τις προτάσεις των συμμετεχ*ουσών μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης. 

Σύνοψη-επιμέλεια: Κατερίνα Κωστή

Ο αντιτσιγγανισμός, η ισχυρότερη κοινωνική προκατάληψη, είναι βαθιά ριζωμένος σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, καθιστώντας τη συμπερίληψη των παιδιών Ρομά στο εκπαιδευτικό σύστημα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται μια αλλαγή πλαισίου, που να εξασφαλίζει τη δίκαιη συμμετοχή όλων των παιδιών στο σχολείο, ανεξαρτήτως της κοινωνικής ή πολιτισμικής τους καταγωγής.

Η εκπαίδευση πρέπει να είναι το μέσο για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και του αποκλεισμού, και η τέχνη είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που διαθέτουμε για αυτή τη διαδικασία. Οραματιζόμαστε ένα σχολείο όπου η τέχνη λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης, ενδυναμώνοντας τη συλλογικότητα, τη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη και την ισοτιμία. Ένα σχολείο όπου οι μαθ*ήτριες και οι δασκ*άλες συνεργάζονται όχι μόνο για τη μάθηση, αλλά και για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για όλες.

Η δημιουργία σχολείων που θα ενσωματώνουν τις τέχνες στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία απαιτεί τολμηρές καινοτομίες, όπως η εφαρμογή ευέλικτων αναλυτικών προγραμμάτων που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες και το κοινωνικό προφίλ των μαθ*ητριών. Η ανάγκη για κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνικό κράτος είναι επιτακτική. Το σχολείο πρέπει να καταστεί χώρος υποδοχής και ανοιχτότητας, με δράσεις εξωστρέφειας που να ενισχύουν τη συμμετοχή των παιδιών Ρομά και να μειώνουν τους αποκλεισμούς.


Για τη Συμπερίληψη των Παιδιών Ρομά: Διεκδικούμε τα Αυτονόητα
Η συμπερίληψη των παιδιών Ρομά απαιτεί έναν διττό αγώνα,  εντός των σχολείων και στην ευρύτερη κοινωνία. Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται εξειδικευμένη επιμόρφωση και βιωματικά εργαστήρια ενδυνάμωσης, προκειμένου να κατανοήσουν τις ανάγκες των παιδιών Ρομά και να συνδράμουν στην καταπολέμηση του αντιτσιγγανισμού. Οι σχολικές κοινότητες οφείλουν να επενδύσουν στην ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία όλων των πλευρών, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και κοινωνικών λειτουργών.
Η παρουσία κοινωνικών επιστημόνων και διαμεσολαβητών στα σχολεία, ειδικά στα σχολεία με διαπολιτισμικό προφίλ, είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε ότι οι μαθητές Ρομά δεν θα βιώσουν την κοινωνική απομόνωση ή τον στιγματισμό. Η θεσμοθετημένη και εδραιωμένη συνεργασία με διαμεσολαβητές μπορεί να καταστήσει το σχολείο έναν πραγματικό χώρο για κοινωνική ένταξη και ανάπτυξη.

Εκπαίδευση για τη Ρητορική του Μίσους και την Αντιρατσιστική Συμπερίληψη
Η εκπαίδευση δεν περιορίζεται στην προσφορά γνώσεων, αλλά επεκτείνεται στη διαμόρφωση μιας κοινωνικής συνείδησης που κατανοεί την καταστροφική δύναμη της ρητορικής του μίσους και του ρατσισμού. Η εκπαίδευση πρέπει να παρέχει τα εργαλεία για την κατανόηση των κοινωνικών διακρίσεων και να ενισχύει την αντίσταση απέναντι σε κάθε μορφή μισαλλοδοξίας. Η ενσωμάτωση των τεχνών στην εκπαίδευση παρέχει μία μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής υπευθυνότητας στους μαθητές.

Άνοιγμα στην Κοινότητα: Η Ροή των Τεχνών Αμφίπλευρα
Το σχολείο πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινότητα και να ενσωματώσει την τέχνη ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής. Μέσα από συνεργασίες με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, πανεπιστήμια και άλλους κοινωνικούς φορείς, μπορούμε να υλοποιήσουμε στοχευμένα προγράμματα που θα συμβάλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών Ρομά και στην καταπολέμηση των διακρίσεων.
Η τέχνη, ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, μπορεί να συμβάλει ώστε να «μπει ο ένας κόσμος μέσα στον άλλο», επιτρέποντας στις μαθ*ήτριες να κατανοήσουν και να εμπλουτίσουν τους κόσμους τους. Οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι και οι διαμεσολαβ*ήτριες πρέπει να είναι παρ*ούσες στις σχολικές κοινότητες, δημιουργώντας ασφαλείς χώρους για τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη όλων των παιδιών.

Διεκδικούμε την Αλλαγή: Το Σχολείο ως Κοινότητα για Όλους
Διεκδικούμε το αυτονόητο, ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, όπου η διαφορετικότητα δεν θα είναι εμπόδιο, αλλά πηγή πλούτου και δύναμης. Οι θεσμοί πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες όλων των παιδιών και το σχολείο να είναι ένας χώρος εξωστρέφειας, κοινωνικής αλληλεγγύης και συμμετοχής. Αντιστεκόμαστε στον αποκλεισμό και απαιτούμε την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, διεκδικώντας εκπαίδευση για την κατανόηση και την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ρητορικής του μίσους.
Το σχολείο πρέπει να είναι το εργαστήρι όπου τα παιδιά Ρομά, όπως και όλα τα παιδιά, μαθαίνουν να συνυπάρχουν, να συναισθάνονται και να συνεργάζονται. Η τέχνη είναι το εργαλείο, η κοινωνική αλληλεγγύη είναι η δύναμη και η εκπαίδευση είναι ο δρόμος προς μια δικαιότερη και πιο συμπεριληπτική κοινωνία.

Η αλλαγή ξεκινά από εμάς. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σχολείο για όλους, βασισμένο στην τέχνη και την αλληλεγγύη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/3/2025, 16.00-18.00
 

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. ΑΙΘΟΥΣΑ: 410 (χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδιο)
Ορατές και αόρατες έμφυλες διακρίσεις στο εκπαιδευτικό περιβάλλον: διερευνώντας την έμφυλη διάσταση της συμπερίληψης
Γλώσσα: ελληνικά

Συντονισμός: Νάντια Κατή, εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός, εκπαιδεύτρια ενηλίκων & Χαρά Τσουκαλά, εκπαιδευτικός, θατροπαιδαγωγός
Καλεσμένες:
Βιργινία Ξυθάλη, ψυχολόγος, εκπαιδεύτρια για θέματα φύλου και σεξουαλικότητας, μέλος της ομάδας του project Bloom|Σεξουαλική αγωγή για όλα
Έλενα Σκαρπίδου, εκπαιδεύτρια Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, Υπεύθυνη Τομέα Εκπαίδευσης Πολύχρωμου Σχολείου, Μέλος της Intersex Greece
Χριστίνα Κρίθαρη, θεατρολόγος, σκηνοθέτιδα, ηθοποιός, συντονίστρια προγράμματος Χωρίς Πατρόν (ΠΔΘΕ)
Κλεονίκη Γιαννακοπούλου, ψυχολόγος, Υπερήφανοι Γονείς Ελλάδας
Κριτικός σχολιασμός: Μπέττυ Γιαννούλη Ε.Ε.Π. ΤΕΑΠΗ-ΕΚΠΑ, & Δημήτρης Μαυρέας εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2. ΑΙΘΟΥΣΑ: 409-χορωδίας (χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδιο) 
"Issues of theatrical representation of the otherness: Τhe case of Roma"
Language: English
Coordinators: Eleni Tsetsekou, Head of the Council of Europe - Roma and Travelers Division & Christina Zoniou, theatre researcher - practitioner, Teaching Staff at the Department of Theatre Studies, University of the Peloponnese Greece.
Guests
Franziska Farkas, Romani-Hungarian actress and theatre maker, Hungary
Christoph Leucht, sociologist, co-founder of Kuringa Space for Theatre of the Oppressed, Germany
Avraam Goutzeloudis, actor and assistant director in  Romáland  theatre performance, Greece

Yiannis Georgiou, Greek-Rom social scientist on history and identity of Roma/Gypsies and their representation, Phd candidate National Technical University of Athens, Greece
Aktina Stathaki, theatre researcher- director, Greece
Commentators: Anna Tsichli, Teaching Staff at the Department of Theatre Studies, University of the Peloponnese Greece 
& Antigoni Tsarbopoulou, teacher, consultant of “It Could be me-it Could be you” project.. 
READ MORE HERE


ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3 ΑΙΘΟΥΣΑ: 313 (χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδιο).
 
"Ταυτότητες, διαπολιτισμικότητα και θεατρικότητα: προκλήσεις, αντιφάσεις και αναστοχασμός"
Γλώσσα: ελληνικά
Συντονισμός: Δέσποινα Καρακατσάνη, Καθηγήτρια Παιδαγωγικών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Καλεσμένες: 
Γλυκερία Αράπη, Κοινωνιολόγος, Σύμβουλος Αξιολόγησης & Ανατροφοδότησης Επιμορφωτικών Δράσεων για το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;», Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ)
Στέλλα Ελματζόγλου, Εκπαιδεύτρια σε ζητήματα φύλου, ΠΜΣ Φύλο-Κοινωνία-Πολιτική Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ξένια Χρυσοχόου, Καθηγήτρια Κοινωνικής και Πολιτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Σοφία Βγενοπούλου, Σκηνοθέτρια, παιδοψυχίατρος
Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός, σκηνοθέτης
Κριτικός σχολιασμός: Γιώργος Μπεκιάρης, θεατροπαιδαγωγός, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση & Μπάμπης Μπαλτάς, δάσκαλος, μέλος Παιδαγωγική Ομάδα "Σκασιαρχείο"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 ΑΙΘΟΥΣΑ: Εστιατόριο (χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδιο)
"Dogmatisms, Religious fundamentalism, politics and performing arts”
 
Language: English
Coordinator: Angelos Vallianatos PhD in Theology Athens University, school advisor, trainer for The European Wergeland Centre (EWC), Greece
Guests
Bruno Freyssinet artistic director of Transplanisphere, partner in the Theatre Makes Politics Erasmus+ project, France, 
Ferah Burgul-Adıgüzel Assoc. Prof. Gazi University Gazi Faculty of Education, Turkey
Lutz Pickardt, director, theatre pedagogue BuT, coordinator of the Theatre Makes Politics Erasmus+ project, Germany
Marios Koukounaras-Liagis, Assoc. Prof. Athens University Faculty of Theology, Greece
Sanjoy Ganguly, artistic director of the Jana Sanskriti Center for Theatre of the Oppressed, West Bengal, India
Commentators: Hugo Miguel Coelho, ExQuorum, partner "Theatre Makes Politics", Portugal & Katerina Sakka, member of "Skasiarcheio" Educational Group Greece
READ MORE HERE


ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 ΑΙΘΟΥΣΑ: 312 (χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδιο)
"Συμπερίληψη προσφύγων στην εκπαίδευση

Γλώσσα: ελληνικά
Συντονίστρια: Αλεξάνδρα Ανδρούσου, Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στη Προσχολική Ηλικία
Καλεσμένες/καλεσμένοι:
Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Νομικός, Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
Nάντια Τσενέ, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας, Πρώην Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα
Πέπη Παπαδημητρίου, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων Ριτσώνας.  
Πέτρος Χαραβιτσίδης, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΑΠΗ- ΕΚΠΑ, πρώην διευθυντής 132ου Δημοτικού σχολείου Αθήνας.
Γιώργος Σιμόπουλος, UNICEF (Ελλάς)
Γκαλίνα Αλτουχόβα, Προϊσταμένη του Τμήματος Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων, Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας, Δρ Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, πρώην Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων στο Σκαραμαγκά

Κριτικός σχολιασμός: Διονύσης Παύλου, Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων στη Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) Λέσβου, Βικτώρια Κοεμτζοπούλου Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων στη Ελεγχόμενη Δομή Φιλοξενίας Αιτούντων (ΕΔΠΦΑΑ) Διαβατών
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


ΚΥΡΙΑΚΗ 23/3/2025, 09.30-11.30
 

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 6. ΑΙΘΟΥΣΑ: 409-χορωδίας  (χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδιο). 
“Shaping Public Attitudes Towards Refugees - The Role of the Media and the Arts"
LanguageEnglish
Coordinator: Stella Nanou, Head of Communications, UNHCR Greece
Guests:
Andreas Gruhn, Αrtistic Director, Stadt Theatre Dortmund, Μember of the Coordinating Committee of the "Theatre Makes Politics" project, Germany
Giorgos Pleios, Professor, Department of Communication and Media Studies, National and Kapodistrian University of Athens, Greece
Yolanda Markopoulou, Director, producer of the 'WALK with Amal" project in Greece
Fridoon Joinda, Founder and Director of Joinda Production, Refugee Rights Advocate, Afganistan
Naya Kalfeli, Adjunct Lecturer - Media Research Fellow, Aristotle University of Thessaloniki / University of Western Macedonia, Greece
Gelly Aroni, member of the Board of Childen's Rights Network, Greece
Commentators: Manal Awad actress director, Palestine, Artist Protection Fund  Fellow in residence at TENet-GR and Antirrisi Theatre Company
Jenny Karaviti, theatre pedagogue TENet-Gr, Evanthia Savvopoulou UNHCR Greece
READ MORE HERE 


ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 7. ΑΙΘΟΥΣΑ: 410 (χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδιο)
"Προς ένα σχολείο βασισμένο στην τέχνη: Προκλήσεις και εμπειρίες για τη συμπερίληψη των παιδιών Ρομά"

Γλώσσα: ελληνικά
Συντονισμός: Κατερίνα Κωστή, Φιλόλογος, Θεατροπαιδαγωγός, Μέλος Ε.ΔΙ.Π., Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 
Καλεσμένοι/καλεσμένες:
Ματίνα Βαβούλη, Διευθύντρια του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου (Νέας Ζωής) 
Αναστασία Χατζηστεφάνου–Βαφέα, Διευθύντρια του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία» 
Κωνσταντίνος Παϊτέρης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους

Ελένη Κ. Παπαδοπούλου, ΜΑ Φιλόλογος -Θεολόγος, Διευθύντρια 3ου Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Μενεμένης –«Κωστής Παλαμάς»
Κριτικός σχολιασμός: Άβρα Αυδή, Φιλόλογος, Θεατροπαιδαγωγός, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση & Πόπη Κύρδη, εκπαιδευτικός μέλος ΔΣ Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 8. ΑΙΘΟΥΣΑ: 310 (χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδιο)
"Θέατρο-Παραστατικές Τέχνες και εκπαίδευση στις φυλακές: όρια, προκλήσεις, προοπτικές"

 Γλώσσα: ελληνικά
Συντονισμός: Γιώργος Μόσχος, νομικός, πρώην Συνήγορος του Παιδιού
Καλεσμένες/καλεσμένοι:
Άλκηστις Κοντογιάννη, Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Θεοδώρα - Ντορέττα Αστέρη, Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης 1ης σχολικής ενότητας ΔΔΕ & ΔΠΕ Πειραιά
Ιωάννα Μήτσικα, χορογράφος, συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων

Στάθης Γράψας, σκηνοθέτης,  εμψυχωτής Εργαστηρίου Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων.
Πέπη Ορφανάκη, Διευθύντρια Εκπαιδευτικών Δομών και Κατάρτισης στο Σ.Κ.Κορυδαλλού Ι , ΣΕΠ ΕΑΠ
Ζωή Μαστροθανάση, Υπο-διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Γυναικείας Φυλακής Ελαιώνα Θηβών 
Κριτικός σχολιασμός: Δώρα Κατσαμώρη, ερευνήτρια, ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος' , εκπαιδευτικός
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 9. ΑΙΘΟΥΣΑ: 312 (χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδιο)
 "Παραστατικές τέχνες, εκπαίδευση και αναπηρία: προκλήσεις για τους καλλιτέχνες, τους εμψυχωτές και τους εκπαιδευτικούς"
Γλώσσα: ελληνικά (με ταυτόχρονη διερμηνεία στη ελληνική νοηματική γλώσσα)
Συντονισμός: Μαρία Κολτσίδα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
Καλεσμένοι/καλεσμένες: 
Μαρία Ιωαννίδου, ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια, ανάπηρη χορεύτρια 
Βασίλης Οικονόμου, ανάπηρος ηθοποιός-σκηνοθέτης 
Κωνσταντίνα Γεωργίου, community artist, creative mentor
Έρη Κέχρα, θεατροπαιδαγωγός-εκπαιδευτικός στην ειδική εκπαίδευση
Έλλη Μερκούρη, Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ - Υπεύθυνη Θεατρικής Ομάδας Κωφών "Τρελά Χρώματα", 
Όλγα Δαλέκου, Κωφή ηθοποιός, τελειόφοιτη Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ 
Κριτικός σχολιασμός: Αντώνης Λενακάκης Καθηγητής Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής, ΑΠΘ & Βέρα Λάρδη MS. Psych., Ψυχοδραματίστρια, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Ηθοποιός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


 

Επιτροπές - Συνεργαζόμενοι φορείς

Πρόγραμμα

Εγγραφές - Επικοινωνία

Ανακοινώσεις

Εργαστήρια

Κεντρικές ομιλίες

Δρώμενα & άλλες προ/μετά Συνεδριακές εκδηλώσεις