Διαδικτυακό Εργαστήριο Αυτοσχεδιαστικού Θεάτρου - “Improv Theater”
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, 17:30 – 20:00
Συντονιστής – Μενέλαος Πρόκος, θεατρικός αυτοσχεδιαστής
Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, θεατροπαιδαγωγούς, φοιτητές, εμψυχωτές.
Πριν λίγες μέρες, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις «Το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε καιρούς αβεβαιότητας», που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση.
Έπειτα αναρωτηθήκαμε: «Υπάρχουν περιπτώσεις που η «αβεβαιότητα» μπορεί να έχει θετικό πρόσημο; Τι συμβαίνει όταν η αβεβαιότητα γίνεται όχι μόνο καλοδεχούμενη αλλά και επιθυμητή; Μπορεί να συμβεί αυτό; Μπορεί! Πάνω στη σκηνή! Εκεί υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα που σε κινητοποιεί και σε κάνει δημιουργικό, γιατί σε απελευθερώνει από την ανάγκη για έλεγχο και σου προσφέρει την ελευθερία να δοκιμάσεις, να τολμήσεις, να προσκαλέσεις. Σε κάνει να μοιραστείς με τον συμπαίκτη σου ό, τι προκύπτει. Η αβεβαιότητα και η έλλειψη ελέγχου γίνεται «μπαλάκι» μεταξύ των συμπαικτών. Δεν ξέρουμε τί θα συμβεί στο επόμενο λεπτό! Κανείς δεν ξέρει! Αποτέλεσμα: μια ιστορία, μια σκηνή, ένα παιχνίδι, ένα τραγούδι. Κάτι που χτίζεται βήμα-βήμα. Ο ένας στηρίζεται στον άλλο, ο ένας στηρίζει τον άλλο πάνω στη σκηνή. Αυτοσχεδιασμός!».
Περιγραφή εργαστηρίου
Το αυτοσχεδιαστικό θέατρο “Improv Comedy Theater” είναι μια μορφή θεάτρου στην οποία δεν υπάρχει κείμενο, δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι χαρακτήρες, δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Το κοινό δίνει κάποια πρόταση στους ηθοποιούς για έμπνευση, και από κει και πέρα όλο το έργο δημιουργείται στη στιγμή επί σκηνής, μπροστά στα μάτια των θεατών. Αυτή η μορφή τέχνης είναι ευρέως γνωστή ως “improv”.
Η μεθοδολογία του “improv” διδάσκει πάνω απ’ όλα την προσαρμοστικότητα και το πώς να αντιδρούμε αποτελεσματικά και αβίαστα στην οποιαδήποτε απροσδόκητη πληροφορία. Κατά συνέπεια, ξεφεύγει από τα όρια της θεατρικής σκηνής και αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πάντα στην καθημερινότητά μας.
Η διαδικασία του να χρησιμοποιούνται οι αρχές του αυτοσχεδιαστικού θεάτρου σε πάσης φύσεως μη-θεατρικό πλαίσιο είναι γνωστή ως «Εφαρμοσμένος Αυτοσχεδιασμός». Μαθαίνουμε πώς να παίρνουμε ρίσκα και να μη φοβόμαστε την πιθανότητα της αποτυχίας, πώς να απλοποιούμε τη σκέψη μας χωρίς να αμφισβητούμε τις επιλογές και τον αυθορμητισμό μας, πώς να συνεργαζόμαστε άρρηκτα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας.
Η μέθοδος έχει εξαιρετική εφαρμογή στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών πρακτικών στην σχολική τάξη και σε πάσης φύσεως περιβάλλοντα διδασκαλίας. Με τα εργαλεία που θα αποκτήσουν οι συμμετέχοντες/ουσες σε αυτό το εργαστήριο, θα ανακαλύψουν νέους τρόπους προσέγγισης των μαθητών/ομάδων τους και θα πάρουν ιδέες για παιχνίδια και ασκήσεις που μπορούν να προσαρμοστούν στη διδακτέα ύλη. Σκοπός είναι να γνωρίσουν πώς μπορεί ένα μάθημα να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστικό και απολαυστικό, χτίζοντας παράλληλα μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών.
Η φύση του εργαστηρίου είναι βιωματική και άκρως διασκεδαστική!
Διάρκεια εργαστηρίου: 2,5 ώρες
Κόστος συμμετοχής: Για τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 10€ και για τα μη μέλη 20€ (για εγγραφές μελών, συνδρομών κ.ά. ΕΔΩ)
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του εργαστηρίου. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται:
α) να καταθέσουν ηλεκτρονικά (e-banking) το ποσό στον λογαριασμό ALPHA GR73 0140 2020 2020 02002 000277, δηλώνοντας στην κατάθεση οπωσδήποτε το επώνυμό τους και «Improv».
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον σύνδεσμο
β) να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα αίτησης ΕΔΩ
Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων: 8/12/2020
Θα ειδοποιηθείτε για τη συμμετοχή σας στις 9/12/2020, με e-mail, στο οποίο θα σας σταλεί και η ηλεκτρονική διεύθυνση συμμετοχής στην πλατφόρμα ZOOM.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση- Γραφείο Αττικής
Επικοινωνία: Δέσποινα Μιτσιάλη, dmitsiali@yahoo.com, 6976713789
Σύντομο βιογραφικό συντονιστή
Ο Μενέλαος Πρόκος είναι θεατρικός αυτοσχεδιαστής, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της σχολής ImproVIBE. Σπούδασε στην Αγγλία, όπου πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά μετά από 13 χρόνια ταξιδιών ανά τον κόσμο και έχοντας ζήσει σε Αγγλία, Κίνα, Αργεντινή και ΗΠΑ, κατέληξε στον χώρο του θεάτρου. Σπούδασε Improvised Comedy Theater στη σχολή Hideout Theater στο Ώστιν των Ηνωμένων Πολιτειών.
Γύρισε στην Ελλάδα το 2012 και ίδρυσε την ImproVIBE (www.improvibe.gr) , την πρώτη σχολή αυτοσχεδιαστικού θεάτρου Improv Theater της χώρας μας. Πλέον διδάσκει και κάνει παραστάσεις πάνω στην τέχνη του Improv πανελλαδικώς. Συνεργάζεται επίσης με πολυάριθμα θέατρα ανά τον κόσμο και πηγαίνει την τέχνη του συχνά στο εξωτερικό. Παράλληλα είναι ο δημιουργός του Mt Olymprov, του διεθνούς φεστιβάλ αυτοσχεδιαστικού θεάτρου της χώρας μας που διεξάγεται ετησίως στην Αθήνα εδώ και τέσσερα χρόνια.
Συνεργάζεται με σχολεία καθώς και με πολλές εταιρείες στην Ελλάδα, διδάσκοντας τις αρχές του improv και την εφαρμογή τους στον τρόπο λειτουργίας μιας δομής. Πιστεύει ακράδαντα στο ότι το Improv κάνει καλύτερους ανθρώπους και έχοντας βιώσει τη μέθοδο στην Αμερική, όπου το Improv εστιάζει σε εταιρείες, φορείς, σχολεία και πανεπιστήμια, στόχος του είναι να εξαπλωθεί αντιστοίχως και στην Ελλάδα.
Κατηγορία Δράσης | - Επιμορφωτικά Σεμινάρια - Εργαστήρια
|
Έτος | |
Πόλεις | |
Εμψυχωτές | |