«World cinema. Η διαπολιτισμική εκπαίδευση - οι συγκλονιστικοί άλλοι - μέσα από την γενναιοδωρία της κινηματογραφικής οθόνης»
«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων»
Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (Σ6)
Διαδικτυακά, 6&7/11/2021
Ώρες: 16:00-19:00
Σχεδιασμός, εμψύχωση: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Απευθύνεται σε: α. νηπιαγωγούς και δασκάλους μικρών τάξεων του Δημοτικού σχολείου ή β. σε δασκάλους μεγάλων τάξεων του Δημοτικού και σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Σύντομη περιγραφή σεμιναρίου
Διαδικτυακό ή δια ζώσης εργαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το εργαστήριο προτείνει βιωματικούς και διαδικτυακούς τρόπους (τηλεδιάσκεψης) για να μπορέσει μία τάξη να ενεργοποιηθεί και να "ξαναδεί" μια αφήγηση ως ενεργός θεατής, με αφορμή ταινίες μικρού μήκους και την καλλιέργεια της οπτικής κουλτούρας.
Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες μέσα από βιωματικές δράσεις, δράσεις δημιουργικής γραφής και αφήγησης, εικαστικής δημιουργίας και σύνδεσης με άλλα γνωστικά αντικείμενα, "αναλύουν" τη δραματουργία, τη φόρμα και το περιεχόμενο μιας ταινίας με ειδικά θέματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες/ουσες βλέπουν άλλες δυο ταινίες μικρού μήκους και προτείνουν δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της ταινίας από μαθητές, με έμφαση στην διαπολιτισμική εκπαίδευση.
Αιτήσεις συμμετοχής: Μέσω φόρμας εγγραφής εδώ.
Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και όσοι έχουν επιλεγεί στο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα 100 ωρών του «κι αν ήσουν εσύ;» και στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.
Το σεμινάριο θα γίνει διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ZOOM
Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).
Προσοχή: Το σεμινάριο είναι διαδικτυακό και συμμετοχικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου και περιλαμβάνει παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς
Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο:
- να παρακολουθήσουν το σύνολο του σεμιναρίου
- να έχουν διασφαλίσει έναν ελεύθερο χώρο, στον οποίο θα μπορούν να συγκεντρωθούν
- να έχουν μαζί τους....κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!
Βιογραφικό Σημείωμα
Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος και σκηνοθέτης. Από το 2009 σκηνοθετεί παραστάσεις για νέους: Μετά τον Αφρό (Youth Festival, Θέατρο Χώρα), Tζακ Θορν Ρισπέκτ /Θάβοντας τον αδελφό σου στο πεζοδρόμιο (Θέατρο Χώρα), Αριστοφάνη Όρνιθες, Σαίξπηρ Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Γκαίτε Φάουστ, Σοφοκλή Αντιγόνη, Aριστοφάνη Νεφέλες, Ευριπίδη Ελένη (Οκτώβριος 2018 και εξής στο Θέατρο Νέου Κόσμου και σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Έχει διδάξει στα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας και Ναυπλίου, στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Βόλου και το Διδασκαλείο Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και σε πλήθος δημόσιων οργανισμών εκπαίδευσης ενηλίκων και σε διεθνή προγράμματα παιδαγωγικής μέσω του θεάτρου. Διδάσκει Ιστορία και Δραματουργία Θεάτρου σε δραματικές σχολές. Συν-συγγραφέας του Βιβλίου «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή» (ΙΔΕΚΕ 2007) και «Διαδρομές Βιωματικής Μάθησης» (εκδ. Κέδρος, 2011). Έχει συντάξει τους Οδηγούς Σπουδών των Καλλιτεχνικών Λυκείων για τα μαθήματα Σκηνοθεσία Θεάτρου και Αισθητική/Σκηνοθεσία Κινηματογράφου του Ι.Ε.Π. (2015). Από το 2016 ως το 2019 ήταν υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του διεθνούς σχολείου για το αρχαίο δράμα "Λύκειο Επιδαύρου".
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Γραμματεία/Πληρ.: humanrights@theatroedu.gr / 2106541600
Κατηγορία Δράσης | - Επιμορφωτικά Σεμινάρια - Εργαστήρια
|
Προγράμματα | |
Σ4/Σ20κλπ | |
Σεμινάρια εκπαιδευτικών | |
Έτος | |
Πόλεις | |
Εμψυχωτές | |