«Μπλοκάρουμε τον ρατσισμό στο σχολείο»
«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων»
Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (Σ2)
Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021, 20:00-22:00
Τρίκαλα, Μουσείο Τσιτσάνη
Διάρκεια σεμιναρίου: 2 ώρες
Δωρεάν για εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές νεανικών ομάδων, φοιτητές
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.), στο πλαίσιο του προγράμματός τους «Κι αν ήσουν εσύ;», πραγματοποιούν συμμετοχικό σεμινάριο διάρκειας 2 ωρών με τίτλο: Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων: «Μπλοκάρουμε τον ρατσισμό στο σχολείο».
Σύντομη περιγραφή: Τι συμβαίνει όταν οι εκπαιδευτικοί έρχονται αντιμέτωποι με ρατσιστικές στάσεις και συμπεριφορές μέσα στο σχολείο; Πώς μπορεί να αντιμετωπίσουν φαινόμενα θυμού και έντασης μεταξύ των μαθητών τους; Τι μπορούν να κάνουν και πώς να συνεννοηθούν με τα παιδιά και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς;
Το σεμινάριο αναφέρεται στα ζητήματα των διακρίσεων και του ρατσισμού, των μορφών που αυτά μπορεί να πάρουν στο σχολείο και του ρόλου των εκπαιδευτικών στην πρόληψη και αντιμετώπισή τους και κινείται σε δύο επίπεδα. Σε θεωρητικό επίπεδο, αποσαφηνίζονται οι σχετικοί όροι και γίνεται αναφορά στη σχετική νομοθεσία και στον τρόπο με τον οποίο τα παραπάνω μπορεί να εμφανίζονται και να επηρεάζουν τη ζωή στο σχολείο. Και σε πρακτικό επίπεδο, επιχειρείται προσομοίωση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας και των προκλήσεων που οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν, μέσα από τη διαπραγμάτευση μιας καθημερινής ιστορίας από το χώρο του σχολείου. Με τη βιωματική εμπλοκή των συμμετεχόντων και μέσα από τεχνικές του θεάτρου φόρουμ επιδιώκεται η επεξεργασία προκλητικών καταστάσεων που οι εκπαιδευτικοί ενδέχεται να συναντήσουν. Το σεμινάριο στοχεύει στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, και την εξοικείωσή τους με θεωρητικά και πρακτικά εργαλεία, για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.
Επιμορφωτής: Γιώργος Μόσχος
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων.
Αιτήσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι και την Τετάρτη 27/10/2021 και ώρα 20:00 μ.μ συμπληρώνοντας τη φόρμα αίτησης εδώ:
Σημαντική επισήμανση: Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση όλων των μέτρων που προβλέπονται.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Επιβεβαίωση συμμετοχής θα αποσταλεί την Πέμπτη 28/10/2020 έως τις 21:00 μ.μ μέσω e-mail, μαζί με οδηγίες συμμετοχής στο σεμινάριο.
Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.
Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).
Σύντομα βιογραφικά σημειώματα εισηγητών
Ο Γιώργος Μόσχος είναι νομικός, επιμορφωτής και εμψυχωτής θεατρικών ομάδων. Διετέλεσε Συνήγορος του Παιδιού από τον Ιούλιο του 2003 ως τον Ιανουάριο του 2018, Πρόεδρος και μέλος ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού. Συνεργάστηκε ποικιλοτρόπως με διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις για τα δικαιώματα του παιδιού και συμμετείχε ενεργά σε μεγάλο αριθμό συναφών εθνικών και διεθνών δικτύων. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12) και μέλος ΔΣ του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Συνεργαζόμενοι φορείς: Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, Μουσείο Τσιτσάνη.
Συντονισμός: Χριστίνα Κρίθαρη -Περιφερειακή Διαχείριση προγράμματος ‘Κι αν ήσουν εσύ;’ Κεντρικής Ελλάδας -ckrithari@yahoo.gr /6948192570
Γραμματεία/Πληρ.: humanrights@theatroedu.gr / 2106541600
Κατηγορία Δράσης | - Επιμορφωτικά Σεμινάρια - Εργαστήρια
|
Προγράμματα | |
Σ4/Σ20κλπ | |
Σεμινάρια εκπαιδευτικών | - Μπλοκάρουμε το ρατσισμό στο σχολείο
|
Έτος | |
Πόλεις | |
Εμψυχωτές | |
Συνεργαζόμενοι | - ΔΔΕ Τρικάλων
- ΔΠΕ Τρικάλων
- Μουσείο "Τσιτσάνη" Τρίκαλα
|