«Στιγμές ευτυχίας»
Σεμινάριο βιωματικής αφήγησης και θεατρικών τεχνικών
Διαδικτυακά 7 & 14 Μαΐου 2020
Ώρες: 17.00 – 19.30
Κώστας Γάκης, Σκηνοθέτης, ηθοποιός, συνθέτης, θεατροπαιδαγωγός
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Β. Ελλάδας
Χώρος: Διαδικτυακά - πλατφόρμα "zoom"
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Στο σεμινάριο αυτό θα μοιραστούμε ιστορίες ευτυχίας, στιγμιότυπα χαράς και ανεμελιάς, περιστατικά στα οποία νιώσαμε ανοιχτοψυχία, γενναιοδωρία, ευγνωμοσύνη, καταστάσεις κατά τις οποίες γελάσαμε με την ψυχή μας, ταξίδια πραγματικά ή συμβολικά, που μας ζέσταναν την καρδιά, προσωπικές τελετουργίες κατά τις οποίες ήρθαμε σε επαφή με την πιο ζωντανή πλευρά του εαυτού μας, στιγμές που ο πνευματικός ορίζοντάς μας άνοιξε, η ψυχή μας ένιωσε σπάνια ανάταση, το κορμί μας ένιωσε την πιο βαθειά, την πιο ιερή του ανατριχίλα, στιγμές ένωσης με τους άλλους, με τη φύση, με τα αποκομμένα κομμάτια του εαυτού.
Θα ασχοληθούμε με τον όρο ενεργητική ακοή, και με κεφάτους τρόπους θα οδηγηθούμε στο να νιώθουμε πλήρεις και ήρεμοι, καθώς προσλαμβάνουμε την ιστορία του “άλλου” καθώς ρουφάμε λέξη λέξη τα ιστορούμενα και κίνηση την κίνηση όσα μοιράζεται ο αφηγητής μας από το κιναισθητικό του κανάλι.
Η κίνηση θα εστιαστεί κυρίως στα χέρια, χωρίς να αποκλείονται και ορισμένες άλλες κινήσεις.
Θα διδαχθούμε ποια είναι τα είδη των χειρονομιών και πώς μπορούμε να βάλουμε τα χέρια μας στην περιπέτεια της αφήγησης και της αναπαράστασης, πώς μπορούμε να τα μετατρέψουμε από δειλά και “άχαρα” μέλη του “σκηνικού μας σώματος” σε εργαλεία οργανικότητας και σαφήνειας που βοηθούν τα λεγόμενα να λάμψουν και τους ακροατές μας να σχηματίσουν μια ξεκάθαρη νοητική και συναισθηματική εικόνα των όσων λέμε.
Στον καιρό του εγκλεισμού αντιδρούμε με τη χαρά της αφήγησης των πιο φωτεινών στιγμών της ζωής μας. Στον καιρό του βομβαρδισμού ζοφερών εικόνων και θανάτου που δεχόμαστε από παντού απαντάμε με την ανθρώπινη ζεστασιά των πιο εκλεκτών αναμνήσεών μας, αναμνήσεων που διασώζουν το γέλιο, το χιούμορ, την τρυφεράδα μας και την ανάγκη σύνδεσής μας με την κοινότητα που μας περιβάλλει.
Στόχος είναι στο διήμερο αυτό σεμινάριο και στην εβδομάδα που μεσολαβεί ανάμεσα στις δυο συναντήσεις να φέρουμε στο νου μας ό,τι μας καθιστά ανθρώπινους κι έτσι να βοηθήσουμε τη μικρή “φυλή” του σεμιναρίου μας να ανασάνει ξανά ήσυχα και βαθιά, και η όλη εμπειρία να λειτουργήσει θεραπευτικά.
ΚΟΣΤΟΣ /ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Δωρεάν για τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση που είναι οικονομικά τακτοποιημένα για το 2020
20€ για τα μη μέλη
Δυνατότητα πληρωμής και με ΚΑΡΤΑ
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο paypal, παρακαλούμε επιλέξτε το "Donate with a Debit or Credit Card"
Προσοχή: Παρακαλούμε να αναγράψετε στην αιτιολογία της κατάθεσης (στο πεδίο "Write a note (optional)") το επώνυμό σας και τη λέξη ΓΑΚΗΣ.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, που είναι οικονομικά τακτοποιημένα για το 2020.
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος εδώ μέχρι 6 Μαΐου 2020. Η σύνδεση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας “Zoom”και ο σύνδεσμος θα σταλεί στα μέιλ όσων επιλεγούν στις 7 Μαΐου 2020.
Οι ενδιαφερόμενες/οι που θα συμπληρώσετε την ηλεκτρονική φόρμα και θα λάβετε καταρχάς θετική απάντηση στο mail σας:
α) αν είστε μέλος του Δικτύου που δεν είναι τακτοποιημένο οικονομικά, καταθέτετε στον λογαριασμό ALPHA GR73 0140 2020 2020 02002 000277 το ποσό της ετήσιας συνδρομής σας για το 2020, αναφέροντας το ονοματεπώνυμό σας και τις λέξεις ΣΥΝΔΡΟΜΗ 2020 και
β) αν δεν είστε μέλος του Δικτύου, κάνετε την κατάθεση των χρημάτων στον λογαριασμό ALPHA GR73 0140 2020 2020 02002 000277, αναφέροντας οπωσδήποτε το ονοματεπώνυμό σας και τη λέξη ΓΑΚΗΣ.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Β. Ελλάδας
Επικοινωνία: Αφροδίτη Ρίζου, email: afroditi.gr@gmail.com, τηλ.: 6958427599
Κώστας Γάκης
Σκηνοθέτης, ηθοποιός, συνθέτης, θεατροπαιδαγωγός
Ο Κώστας Γάκης είναι πτυχιούχος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Αθήνας και του οργάνου της κλασικής κιθάρας. Κάτοχος του βραβείου “Δημήτρης Χορν” για την ερμηνεία του στην παράσταση “Κατσαρίδα”. Μέλος του Lincoln Center Theater Directors Lab ενός παγκοσμίου φόρουμ σκηνοθετών από όλο τον κόσμο με έδρα τη Νέα Υόρκη. Μέλος της εταιρείας ελλήνων σκηνοθετών. Μέλος του πανελληνίου δικτύου για το θέατρο στην εκπαίδευση. Συνεργαζόμενος internatinal artist ως συνθέτης με το American University της Washington. Εδώ και 15 χρόνια σκηνοθετεί, παίζει ως ηθοποιός, γράφει θεατρικά κείμενα, διδάσκει υποκριτική, συνθέτει μουσική για παραστάσεις και ανιχνεύει ως εμψυχωτής ομάδων νέα ανθρωποκεντρικά εκπαιδευτικά μοντέλα με αφετηρία του πάντα την ανθρώπινη ζεστασιά και τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι πολίτης του κόσμου και ταξιδεύει συχνά με παραστάσεις, συναυλίες και σεμινάρια σε όλο την υφήλιο ως ένας θερμός υποστηρικτής της καθημερινής μάχης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Την τελευταία 5ετία διατηρεί σταθερή καλλιτεχνική σύνδεση με τη Νότιο Κορέα έχοντας συμμετάσχει στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας με 4 παραστάσες του. Συνεργαζόμενος με μια ομάδα νέων με αναπηρίες δημιούργησε την παράσταση “Σιγά το αυγό” στο 1ο Ειδικό Λύκειο Ηλιούπολης. Συμμετείχε στις τηλεοπτικές σειρές “Ιωάννα της καρδιάς” και “Μυστικά της Εδέμ”. Ανέλαβε για τρία χρόνια την καλλιτεχνική διεύθυνση του ιστορικού θεάτρου Άλφα του Στέφανου Ληναίου. Ήταν ο εμπνευστής του Duet Yourself Festival, ενός φεστιβάλ θεατρικών ντουέτων για νέους ηθοποιούς. Ιδρυτής μαζί με τη Μαρία Παπαφωτίου της ομάδας και εταιρείας θεάτρου Άναμ(μ)α η οποία αποτελεί από το 2017 τη σταθερή του καλλιτεχνική αφετηρία. Διδάσκει υποκριτική στις δραματικές σχολές: Μοντέρνοι καιροί, Θέατρο των Αλλαγών, Αθηναϊκή Σκηνή.
Σκηνοθέτησε και έγραψε κείμενα και μουσικές για τις παραστάσεις “Κατσαρίδα”, “Δεν μιλάμε γι αυτά”, “ Χωρίς Μουσική”, “Διχοτομημένος υποκόμης”, “Ο δήμιος του έρωτα”, “Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2”, “Η τελευταία μαύρη γάτα”, “Αριστοφανιάδα”, “Δέντρο του Οιδίποδα”, “Από την Αντιγόνη στη Μήδεια”, “Λαλιές του κόσμου θαυμαστές”, “Ικαρία, μια θεατρική καταγραφή”, “Mistero Buffo”, “Τραγούδια ενός τρυφερού θεού”, “Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό”, Ιστορία Χωρίς Όνομα”.
Νιώθει μεγάλη ευγνωμοσύνη για τους γονείς του.
Κατηγορία Δράσης | - Επιμορφωτικά Σεμινάρια - Εργαστήρια
|
Έτος | |
Πόλεις | |
Εμψυχωτές | |