Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2019


 

Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999  οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007.


Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2019 ΕΔΩ

Μαθητές και μαθήτριες - μικροί "άγγελοι" ελπιδοφόρων μηνυμάτων, "ηθοποιοί" και θεατές - τίμησαν την παγκόσμια ημέρα του Θεάτρου στην Εκπαίδευση με την "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" του ΣΟΦΟΚΛΗ, ​στο ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ



 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2019 - Θεσσαλονίκη

«Άτομο και ομάδα, Δημοκρατία και συλλογική δημιουργία»

«Άτομο και ομάδα, Δημοκρατία και συλλογική δημιουργία»

Θεσσαλονίκη, 1/12/2019, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Έλενα Σταματοπούλου

Event date: 12/1/2019 11:00 AM - 2:00 PM Export event


Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 2019

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2019:
Διαμορφώνοντας κοινότητες μάθησης και
δημοκρατίας μέσα από την θεατρική εμπειρία»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019
ΗΜΕΡΙΔΑ 

1ο ΓΕΛ Συκεών (Επταπυργίου 150)
Είσοδος ελεύθερη 

11.00 π.μ.-2.00 μ.μ.: Εργαστήρια

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: «Άτομο και ομάδα, Δημοκρατία και συλλογική δημιουργία» 
Εμψυχώτρια: Έλενα Σταματοπούλου, εκπαιδευτικός, σκηνοθέτης, Phd Θεατρολογίας ΑΠΘ και ομάδα Facta Non Verba (Σάσα Δημητριάδου, Μαριάννα Γκουσδουβά, Τζοάννα Πεφτουλίδου, Αλέξανδρος Τσώνος,Ελένη Ντάγκα, Στέλιος Κιοσσές, Πέτρος Θεοδωρίδης, Βαλένα Παπαδοπούλου, Εβελίνα Βάιου)
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το εργαστήριο έχει στόχο να καταστήσει γνωστά κάποια από τα εργαλεία θεάτρου στην εκπαιδευτική κοινότητα. Η έμφαση στην κοινωνικοπολιτική διάσταση του θεάτρου που δίνει η θεατρική αυτή συλλογικότητα, καθώς και η πίστη στη συλλογική του φύση, οδήγησε στη δημιουργία, άλλοτε, στην επεξεργασία,  συχνά  και τον μετασχηματισμό,  σχεδόν πάντα μιας σειράς εργαλείων που βοηθούν την ίδια την ομάδα αλλά και τους συμετέχοντες να σταθούν δημιουργικά πάνω σε ερωτήματα ατόμου και ομάδας, προσωπικού και συλλογικού, ηγεσίας και δημοκρατίας, έκφρασης και έκθεσης, αυτοσχεδιασμού και συλλογικής δημιουργίας. Τα μέλη της ομάδας θα δημιουργήσουν ομάδες μαζί με τους συμμετέχοντες και όλοι μαζί, μέσα από μια δημιουργική διεργασία και διαδικασία ζύμωσης και επικοινωνίας, θα δούμε πως μπορούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να χρησιμοποιήσουμε αυτό που είμαστε και να στήσουμε ένα θεατρικό δρώμενο στο εδώ και το τώρα.


Τα εργαστήρια είναι δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών και παρέχεται βεβαίωση συμμετοχής στους συμμετέχοντες. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής θα γίνει κλήρωση.
 
Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κίνηση και ασκήσεις στον χώρο.
 
Αιτήσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 27-11-2019 στην ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ εδώ και θα ειδοποιηθούν στο προσωπικό email τους για τη συμμετοχή τους μέχρι την Παρασκευή 29-11-2019

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - Γραφείο Β.Ελλάδας
Οργανωτική Επιτροπή: Γιούλη Αλεξίου, Χριστίνα Αμανατιάδου, Ευγενία Γραμμένου, Ειρήνη Ζώη, Ανέτα Λιάπτση, Δάφνη Μουστακλίδου, Γιάννης Πουταχίδης, Αφροδίτη Ρίζου, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
Γραμματεία/Πληροφορίες: Γιάννα Παπαδοπούλου humanrights@theatroedu.gr, 210-6541600 


Έλενα Σταματοπούλου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το ελληνογαλλικό καλλέγιο Δελασάλ και είναι απόφοιτος της ιδιωτικής σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης «Παράλλαξη», του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΤΕΙΘ και του Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ. στην κατεύθυνση της Σκηνοθεσίας και της Δραματολογίας-Παραστασιολογίας. Μεταπτυχιακή ιστορική ερευνήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου και Διδάκτωρ Θεατρολογίας του Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ (η εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής έγινε με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών). Αυτήν την περίοδο εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ πάνω στον ηθοποιό Μάνο Κατράκη και το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο. Είναι εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δημιούργησε για τρία χρόνια (2013-2016) τη θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Λ.Τ Κουφονησίων, με την οποία πήρε μέρος στο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ αρχαίου δράματος στην αρχαία Μεσσήνη με την παράσταση Τρωάδες του Ευριπίδη. Παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό πάνω στο σωματικό και πολιτικό θέατρο. Έχει εκδοθεί το βιβλίο της: Το νεοελληνικό θέατρο στα χρόνια της καχεκτικής δημοκρατίας (1944-1967), τμ. Α: (1944-1955) από τις εκδόσεις Ισνάφι. Ιδρυτικό μέλος, σκηνοθέτης και ηθοποιός από το 2002 στη θεατρική κολλεκτίβα Facta Non Verba, ομάδα προσανατολισμένη στην ανάδειξη του κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα του θεάτρου με παρουσία στην πόλη τα τελευταία 17 χρόνια με 34 παραστάσεις, performances και θέατρα δρόμου. 


 

Print

Number of views (1791)/Comments (0)